La ciutat de Vic activa el protocol per onada de calor intensa

Es posen en marxa els refugis climàtics, s’obren gratuïtament les piscines municipals per a col·lectius vulnerables i la sala U d’Octubre de la Biblioteca Pilarin Bayés, entre altres mesures

Interior de la Biblioteca Pilarin Bayés, un dels espais que obre les seves portes durant les hores de més calor.
Interior de la Biblioteca Pilarin Bayés, un dels espais que obre les seves portes durant les hores de més calor

La ciutat de Vic acaba d’activar el protocol per onada de calor intensa després que a les 2 del migdia s’hagi registrat una temperatura de 38,6 graus, i amb previsió que durant aquesta tarda s’arribi als 38,8 graus. Aquesta temperatura supera el llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya pel qual cal activar el protocol de calor intensa i que recull el pla territorial de Protecció Civil de Catalunya, el Procicat. Aquest protocol de calor intensa s’activa quan s’arriba a 38,2 graus durant tres dies seguits. Aquest llindar de temperatura és diferent per a cada municipi català, i es calcula en base a la mitjana de temperatura registrada els darrers deu anys.

 

L’Ajuntament de Vic, però, ha decidit anticipar-se i activar les mesures des del primer dia que s’ha superat el llindar indicat. La previsió és que aquest divendres 2 d’agost ja es pugui desactivar el protocol per calor intensa.

 

Les mesures que es despleguen a la ciutat de Vic estan recollides al Document Únic de Protecció Civil Municipal, el DUPROCIM, i es divideixen en diferents tipologies: motxilles polvoritzadores d’aigua per refrescar la població a determinats parcs públics, l’obertura de la sala U d’Octubre de la Biblioteca Pilarín Bayés en les hores de més calor, l’accés gratuït a les piscines municipals (CN Vic-ETB i CEM Patí Vic) per a col·lectius vulnerables i que compleixin determinats requisits, i un mapa de refugis climàtics on poder calmar la sensació de calor i gaudir d’ombres.

 

 

Parcs públics amb motxilles polvoritzadores d’aigua


L’equip d’Agents Cívics disposarà d’una sèrie de motxilles polvoritzadores d’aigua per refrescar la població al parc Xavier Roca i Viñas i al parc Jaume Balmes.

 

Obertura de la Sala U d’Octubre


La ciutat de Vic obre al públic la sala U d’Octubre de la Biblioteca Pilarin Bayés. Aquesta sala, climatitzada, estarà disponible entre les 12 del migdia i les 6 de la tarda, les hores de calor més intensa. A banda d’aquest horari, la biblioteca obre a les 10 del matí i tanca a les 8 del vespre.

 

Igualment, un cop es desactivi el protocol per calor intensa, la Biblioteca Pilarin Bayés obrirà les seves portes de manera ininterrompuda, en horari de 10 del matí a les 8 del vespre, fins a l’11 de setembre. Aquesta mesura es va prendre el dilluns 29 de juliol, un dia en què també es van registrar altes temperatures tot i no arribar el llindar que marca l’activació del protocol. D’aquesta manera, aquelles persones que vulguin accedir a un espai climatitzat i confortable davant les altes temperatures que es puguin produir durant el mes d’agost i principis de setembre, podran fer-ho.

 

Accés gratuït a les piscines municipals de Vic

 

Les piscines municipals de Vic que s’obren de forma gratuïta per a col·lectius vulnerables, amb prèvia sol·licitud. Són les piscines Joan Riera i Rius, del CN Vic-ETB, i les del Centre Esportiu Municipal Patí Vic. L’horari d’obertura dels equipaments serà de dilluns a diumenge, de 10 del matí a 8 del vespre.

 

Aquests col·lectius sensibles, que poden accedir-hi gratuïtament amb sol·licitud prèvia, inclouen els majors de 65 anys, els menors de 10 anys amb un acompanyant, les persones embarassades i les persones amb diversitat funcional amb un acompanyant. L’accés gratuït es facilitarà sempre que l’aforament de l’equipament ho permeti.

 

Per accedir a les instal·lacions, cal estar empadronat a Vic i presentar el Document Nacional d’Identitat. Les persones amb diversitat funcional han de presentar el certificat acreditatiu emès per la Generalitat de Catalunya.

 

Mapa de refugis climàtics

 

La ciutat de Vic disposa d’un mapa de refugis climàtics amb un total de 33 espais amb arbrat i alguns amb font de boca:

 

  1. Plaça Francesc Moragas
  2. Parc Jaume Balmes
  3. Parc Pla del Maset
  4. Parc Josep Maria Anglada Abadal
  5. Plaça Divina Pastora

 

  1. Parc Doctor Jordi Sala
  2. Passeig Pep Ventura
  3. Parc del Blanqueig
  4. Parc Horta Vermella
  5. Parc Horta d’en Pau
  6. Parc Sant Jaume
  7. Plaça Josep Maria Pericàs
  8. Interior illa c. Ermita de Sant Sixt
  9. Passatge Sant Marc
  10. Parc de l’avinguda dels Països Catalans amb c. Remei
  11. Parc Can Forcada
  12. Plaça Fra Joan
  13. Parc d’Occitània
  14. Parc Vall de Sau
  15. Renfe- Mossèn Josep Gudiol
  16. Parc Santa Clara Vella
  17. Parc de Santa Anna
  18. Parc Fèlix Macià Bonaplata
  19. Parc Pasqual Blanca
  20. Parc Miquel Coll i Alentorn
  21. Escola Salarich
  22. Parc Jaume Portell
  23. Parc Xavier Roca i Viñas
  24. Parc Era d’en Sellés
  25. Parc Sant Llàtzer
  26. Parc Antoni Rovira i Virgili i Sant Julià d’Auvèrnia
  27. Parc Horta de la Sínia
  28. Parc Rafael Gay de Montellà

 

 

Mesures d’autoprotecció per a la població

 

En paral·lel a aquestes accions, l’Ajuntament de Vic també posarà en coneixement de la ciutadania les mesures d’autoprotecció per fer front a les altes temperatures, i que recomana la Generalitat de Catalunya.