La diputada Laura Borràs recorda a Vic els orígens de la Diada Nacional de Catalunya

Més de 40 entitats, institucions i partits polítics han participat a l’ofrena floral a Bac de Roda

Ofrena a l’escultura commemorativa de Bac de Roda.
Ofrena a l’escultura commemorativa de Bac de Roda

Un any més, el dia 10 de setembre s’han celebrat els actes commemoratius de la Diada a Vic. Uns actes en què han pres protagonisme els presos i exiliats polítics catalans que han estat representats per l’Associació Catalana pels Drets Civils, una entitat creada pels familiars dels presos i exiliats catalans, i en què les germanes del conseller Lluís Puig han acompanyat l’Ajuntament de Vic.

 
Per segona vegada s’han realitzat dues ofrenes florals. La primera d’elles, exclusivament de roses grogues, ha tingut lloc a l’escultura commemorativa de Bac de Roda, situada a la Rambla del Carme, i que fa dos anys va ser inaugurada pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, actualment empresonat.

A continuació s’ha portat a terme la tradicional ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià ‘Bac de Roda’, que ha comptat amb més d’una quarantena d’entitats, institucions i partits polítics i que ha finalitzat amb el ball de l’àliga, els pilars dels Sagals d’Osona i la interpretació d’Els Segadors com és habitual.
 

Conferència de Laura Borràs

 

Tot seguit, una Sala de la Columna plena de gom a gom ha acollit la conferència ‘No celebrem una derrota. Contra els predicadors de la renúncia i la submissió’, a càrrec de la diputada del Congrés de l’Estat, Laura Borràs.

Borràs ha indagat en l’origen de la celebració de la Diada Nacional de Catalunya, per combatre l’estesa idea que el poble català celebra una derrota. La diputada ha explicat que moltes nacions celebren la independència del seu territori, però d’altres rememoren altres fets normalment considerats grandiosos i decisius, i dignes de ser recordats. Laura Borràs ha desvetllat que “Catalunya escull la derrota com a data emblemàtica perquè recordem el que vam ser i vam perdre. El que fem és recordar el darrer dia en què vam ser un país lliure. El darrer dia en què les nostres institucions, la nostra bandera i la nostra llengua van ser de primera, no regionals i sotmeses”.
Laura Borràs ha conclòs la seva conferència amb un record a la situació política actual: “En un context en què cal tornar a parlar de pau, d’absolució, de llibertat i de respecte bàsic als drets fonamentals, aquest any celebrarem massivament el que vam fer l’1O al carrer, a les portes d’una sentència que convertirà en definitiu i permanent el que fins ara era provisional”. “Que no pateixin els que ens critiquen perquè celebrem derrotes: la nostra nova diada serà el dia en què tornem a ser independents!”, ha reblat Borràs.
Finalment, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha tancat l’acte afirmant que “de vegades per veure on som cal recordar el nostre passat i tenim dates clau en la pròpia història, com la del Pacte dels Vigatans o més recentment l’1 d’octubre, que ha tingut conseqüències per als nostres polítics empresonats o a l’exili, com és el cas de la vigatana Marta Rovira”.
Erra ha subratllat que “continuarem perseverant per demanar la llibertat del nostre poble, en contra de la repressió”, i va convidar el públic a assistir a la manifestació de l’endemà “per demostrar que persistim i ens mantenim ferms”. Finalment, l’alcaldessa de Vic ha reivindicat que “aquests dos anys han posat fi a una etapa de defensa” i que “a partir de la sentència, ens tocarà tornar-nos a conjurar de nou per aconseguir el que ja vam dir l’1 d’octubre: una república i un país independent”.