La festa del Dijous Llarder a Vic torna als seus orígens
A la carpa de la plaça Major se serviran els diferents menús i, alhora, s’han organitzat diferents activitats
La festa del Dijous Llarder a Vic deixa el format de tres dies i enguany retorna als seus orígens. Se celebrarà el pròxim 19 de febrer de 2009, diada central de la festa amb el mateix format que va néixer ara fa uns anys. La rostida de dos porcs d’Osona Porc oberts en canal, el dimecres al vespre a la plaça Major, i l’elaboració dels diferents menús que l’endemà se serviran a la carpa, sense oblidar el component més lúdic i festiu de la jornada amb un gran ventall d’activitats adreçades a tots els públics, donaran forma al Dijous Llarder. Així ho han explicat aquest dimarts al migdia en roda de premsa Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde, i Quima Vila, responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic.Amb els anys, la festa del Dijous Llarder, s’ha convertit en una de les cites més destacades, populars i participatives del calendari firal que organitza durant l’any l’ImpeVic. És una jornada que ajuda a promoure el consum de la carn de porc. Tal com ha explicat Josep Burgaya a través d’aquesta diada “es reivindica el porc com a producte de casa per donar-lo a conèixer i promocionar-lo, sense oblidar la part més lúdica de la festa”.El Dijous Llarder a Vic porta a la ciutat cada any centenars de persones que han tornat a celebrar aquesta festa menjant el que és típic d’aquest dia: les diferents classes de botifarra, la botifarra negra i la d’ou, el llom i la cansalada. És participativa i popular “gràcies a la implicació dels diferents col·lectius i col·laboradors que des fa anys hi estan del tot implicats” ha destacat Burgaya i ha afegit que “l’èxit del Dijous Llarder a Vic, no és un mèrit de l’ImpeVic, sinó dels diferents col·lectius que hi participen. Des de l’administració només ajudem en la coordinació i en donar-hi una empenta”.En aquest sentit també s’ha expressat la responsable de Fires i Mercats, Quima Vila, que ha volgut recordar la qualitat del productes que s’oferiran a la festa, sobretot dels dos porcs oberts en canal que es començaran a rostir el dimecres anterior. “Els dos porcs procedeixen d’Osona Porc que defensen un procés de producció del porcí menys intensiu i de més qualitat. Això sumat al llarg procés d’elaboració del porc que es rostirà des de les 5 de la tarda del dia abans, farà que la gent pugui degustar un porc deliciós”.Una festa popular per a tothomParal·lelament als diferents àpats gastronòmics, la iniciativa també compta amb múltiples i diverses activitats dirigides a tots els públic amb al finalitat d’aconseguir fer una festa popular i divertida per a tothom. En aquest sentit, durant tot el matí a la mateixa carpa, els més menuts podran aprendre a elaborar hamburgueses i pilotilles de la mà de diferents professionals del col·lectiu Xarcuters del gust. A més, també hi haurà l’exposició de dibuixos dels porquets que han estat pintats pels alumnes de 1r, 2n i 3r de bàsica de les escoles de Vic. Per al públic familiar, s’ha programat l’espectacle infantil “Receptari” a càrrec de la Companyia Teia Moner. Aquesta companyia que es caracteritza per la seva innovació en les arts teatrals i el seu rigor professional i presenta un espectacle en el qual Teia, ajudada per uns titelles, introdueix els nens en el món de la gastronomia. Amb el seu peculiar receptari, prepararà —amb menjar fresc— un seguit de plats farcits de personatges fantàstics: bruixes, follets o fantasmes.El públic jove també tindrà una gran proposta per participar en aquesta festa. La jove cantautora, revelació a la comarca, Joana Serrat oferirà un concert a les onze de la nit, a la mateixa carpa. Joana Serrat actuarà acompanyada de la banda The Sofa Dreams, amb Enric Puigdesens (baix), Toni Serrat (bateria) i Adrià Plana (guitarra).Com a novetat, aquest any es lliurarà el premi corresponent a la guanyadora del concurs del cartell del Dijous Llarder que ha estat la dissenyadora Laura Morató, encarregada de crear tot el material de publicitat i màrqueting de la festa. A la mateixa carpa del Dijous Llarder s’hi podran trobar les bases per poder participar al concurs del cartell de l’any que ve. Les bases del concurs es poden trobar, en format paper, a diferents punts de la ciutat (Oficina de Turisme, Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, i durant els dies del Dijous Llarder a la carpa ubicada a la plaça Major).Lliurament de la Llonganissa d’OrCom cada any, el lliurament de la Llonganissa d’Or -coorganitzada amb l’IGP Llonganissa de Vic- que aquest any rebrà el periodista i presentador del programa El Club de TV3, Albert Om, serà una altra de les activitats més destacades del certamen. Abans que Albert Om, han rebut el guardó, la cuinera Carme Ruscalleda, l’any passat, Ismael Prados i el periodista, Antoni Bassas. L’acte de lliurament de la llonganissa d’Or tindrà lloc el mateix dijous, en un acte que començarà a les 20.00h al Temple Romà de Vic. Prèviament al lliurament del guardó, es portarà a terme un tast guiat de llonganissa i productes curats a càrrec de Jacint Arnau, llicenciat en Ciències Químiques, doctor en veterinària, cap de la unitat de tecnologia i enginyeria de processos del Centre de Tecnologia de la carn de l'IRTA. L’activitat és gratuïta i oberta a tothom, però amb un aforament limitat a 50 persones.