D’esquerra a dreta: Benjamí Dòniga, Miquel Ylla Boré i Àlex Montanyà

La Fira de la Muntanya Vic-Collsacabra: dos caps de setmana plens d’activitats relacionades amb la natura i l’esport

El Recinte Firal El Sucre de Vic acollirà l’àrea expositiva, el Mercat d’Ocasió i la Fira del Llibre de Muntanya, els dies 3, 4 i 5 de novembre. El Collsacabra organitza diverses activitats relacionades amb el muntanyisme i la natura els dies 5, 11 i 12 de novembre

El regidor de Fires i Mercats, Benjamí Dòniga, l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, i el representant de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Miquel Ylla Boré, van presentar ahir al matí la propera edició de la Fira de la Muntanya Vic-Collsacabra 2017, que proposa prop d’un centenar d’activitats relacionades amb l’esport, la natura i el muntanyisme durant els dos primers caps de setmana de novembre.

 

La Fira de la Muntanya Vic-Collsacabra obrirà les portes el 3, 4 i 5 de novembre al Recinte Firal El Sucre de Vic on, un any més, s’hi instal·larà la Fira de la Llibre de Muntanya, una àrea expositiva amb empreses relacionades amb l’esquí i l’esport, el Mercat d’Ocasió i el rocòdrom. A més, es duran a terme conferències, presentacions de llibres, sessions de contacontes i col·loquis relacionats amb el muntanyisme i la natura. A l’entorn del recinte també hi haurà l’escalada a la xemeneia, l’escola de ciclisme, el monòlit amb tirolina, segway, un circuit d’aventura, circuit d’obstacles amb ponis i globus captiu, entre d’altres. El diumenge 5 i els dies 11 i 12 de novembre, el Collsacabra acollirà diverses activitats com la Cabrerès Mountain Marathon, la tirolina gegant, la Fira del Bolet, un nou concurs de fotografia, tallers i xerrades.

 

El regidor de Fires i Mercats de Vic, Benjamí Dòniga, va destacar com a novetats el planetari que s’instal·larà al davant del recinte firal i la Pedalada Familiar Osoning. En el primer cas es tracta d’una cúpula de 6x6 metres de base i una alçada de tres metres i mig, amb una capacitat per unes 30 persones on, a través de projeccions, es podrà veure tot el cel observable des de la Terra, la Lluna,etc. Pel què fa a la Pedalada Familiar Osoning es farà diumenge 5 al matí, i està organitzada per l’Escola de Ciclisme Josep Jufré i l’ETB-Vic. Les inscripcions estan obertes a la web www.vicfires.cat . Dòniga també va remarcar el col·loqui sobre Els 8 mil a Osona, 25 anys d’Himalaisme que es farà al recinte el diumenge a la tarda, i en el que hi participaran els alpinistes Ferran Latorre, Jordi Godayol, Josep Salvans i Eduard Sallent.

 

Per la seva part, l’alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà, va explicar que s’ha iniciat el primer Concurs Internacional de Fotografia del Collsacabra, i que durant els dos caps de setmana de la fira es podran veure les 220 fotografies que ja s’han presentat al concurs al Local d’Entitats de l’Esquirol. El guanyador es donarà a conèixer el dissabte 11 de novembre. La Fira del Bolet de l’Esquirol també s’inclourà en el marc d’activitats de la Fira de la Muntanya, i es celebrarà el 5 de novembre, i una altre de les activitats més destacades és la xerrada que es farà el dia 4 de novembre al matí a Cantonigròs sobre Rescats de Muntanya en helicòptera càrrec del reconegut alpinista Simone Moro, que també farà una conferència a Vic el mateix dia a la tarda, i Guillem Amorós (GRAE).

 

El representant de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Miquel Ylla Boré, va parlar sobre la Fira del Llibre de Muntanya, que aquest any compta amb 30 expositors entre llibreries especialitzades, editorials, associacions i autoeditors. A la fira s’hi presentaran 12 novetats editorials amb diverses temàtiques: trekking,  running, gastronomia, seguretat a la muntanya, etc. Ylla Boré també ha destacat la conferència de l’alpinista Simone Moro, i la tercera edició del Premi Editorial del Llibre de Muntanya, que es farà el dissabte a partir de les 13h30 a l’Espai Fòrum. Els premis pretenen reconèixer la tasca dels autors i de les editorials per a promocionar i divulgar la cultura, els esports de muntanya, les guies o manuals tècnics, obres de caire geogràfic, conservacionistes o mediambientals les tradicions i el patrimoni, tant natural com arquitectònic de l’entorn de la muntanya.