La Plana de Vic

La Generalitat desactiva l’alerta per alta contaminació però manté l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica

Es recomana reduir els desplaçaments amb vehicle privat, realitzar trajectes a peu o amb bicicleta i optimitzar la climatització de les llars, entre altres mesures

 

El Departament de Territori i Sostenibilitat  de la Generalitat de Catalunya ha declarat la finalització de l’episodi d’alta contaminació per partícules però manté activat l’avís preventiu per PM10 a tot Catalunya. La mesura es pren perquè la previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 μg/m³ durant el dia d’avui, donat que es preveu que la intrusió de pols africana persisteixi durant la primera meitat del dia.

Les mitjanes diàries dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors al valor de 50 µg/m³ en 26 estacions de mesurament de tot Catalunya però els nivells de PM10 estan disminuint a totes les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

 

Reduir les emissions

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L’avís preventiu comporta:

  • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat;

  • Informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat;

  • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos;

  • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

La Generalitat recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

  • Utilitzar el transport públic.

  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).

  • Utilitzar el cotxe compartit.

  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.

  • Optimitzar la climatització de les llars.

Els nivells de partícules són moderats a gran part del territori. Per aquest motiu és convenient, segons el protocol consensuat amb el Departament de Salut, que les persones amb malalties cardiovasculars o respiratòries moderin l’activitat a l’aire lliure. També es demana a tota la població evitar l’exercici físic intensiu a l’exterior. Tots els detalls es poden consultar al Canal Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Podeu consultar els nivells de la qualitat de l’aire a temps real a través de l’aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l’App Store i a Google Play Store, o de l’entorn web d’informació de les dades de qualitat de l’aire