La globalització crea un nou escenari que exigeix el replantejament de la cooperació al món

Francesc Mateu pronuncia la conferència de cloenda de Vic per la Pau

Divendres dia 12 de gener va tenir lloc la conferència que posa el punt i final al programa Vic per la pau del 2006. La conferència, presidida pel primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Ignasi Puig, va anar a càrrec de Francesc Mateu, director d'Intermón-Oxfam a Catalunya i Andorra. L'acte va comptar amb la presència també dels regidors de Joventut, Xavier Arumí i de Cultura, Jaume Puig.



Francesc Mateu va néixer al 1961 i és llicenciat en medecina i cirurgia general. Va fer un mestratge sobre medicina tropical. Ha estat metge d'urgències, metge cooperant, coordinador de cooperació i d'aprenentatge, avaluació i sistemes a Intermón Oxfam, abans de ser-ne el director de l'àrea territorial de Catalunya i Andorra.



Francesc Mateu va exposar àmpliament la situació de les institucions com Intermón-Oxfam durant els seus cinquanta anys de vida, posant èmfasi en el canvi que ha hagut d'experimentar la forma de treballar de dites entitats a causa de la globalització. Mateu va definir la situació actual al món com "una situació molt difícil de resoldre" i "de fracàs ètic", fent referència a la pobresa, les desigualtats i els conflictes i va definir el segle XXI com el segle "que té com a repte canviar aquesta situació, ja que està demostrat que existeixen les eines adequades per combatre-les".



La conferència es va articular entorn de les llums i ombres que reflecteixen els indicadors sobre la situació al món. La mortalitat infantil ha disminut i ha crescut l'esperan硠de vida, però persisteix la malnutrició i la mortalitat materna s'ha disparat; l'accés a l'ensenyament augmenta i també l'accés de les poblacions a l'aigua potable, però apareixen malalties com el VIH i l'augment de mortalitat a causa de conflictes bèllics, que paradoxalment han baixat en nombre; per una vegada a la història hi ha esperan硠pels pasos en vies de desenvolupament en el creixement i l'economia, però augmenta de manera clara la desigualtat entre rics i pobres; hi ha més democràcies al món però són més dèbils; &rica concentra totes les tendències regressives i les dones sempre tenen els indicadors per sota.



De tot això, Mateu explica que "s'ha de fer un balan砤e tot el què s'ha fet pensant en la nova situació, donada per la globalització". En aquests cinquanta anys d'existència de la cooperació s'han extret tres fonaments a partir dels quals s'ha d'articular una nova actuació: en primer lloc, la fam i la violència no són insalvables; en segon lloc, no hi ha una recepta únic per la resolució d'aquests problemes; en tercer lloc, s'ha de fer un enfocament global contra la violència i la pobresa. En definitiva, Francesc Mateu exposa que "ja no podem pensar en accions puntuals, sinó que cal treballar un tot que inclogui uns projectes de desenvolupament que tinguin en compte la globalització, el comer砪ust, l'ajut humanitari i una campanya de sensibilització i mobilització social". Mateu defineix la pressió social respecte a aquest temes com "una for硠que pot provocar canvis".



D'altra banda, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Vic, Ignasi Puig va agrair la presència i participació de tots els assistents i també la conferència de Francesc Mateu. Per acabar, Puig va esmentar la necessitat d'escoltar l'exemple de persones com Francesc Mateu per tal de tenir una visió clara del què s'està fent i fomentar la cultura de pau i de solidaritat, que en el fons és l'objectiu bàsic de Vic per la Pau.