La nova Biblioteca es dirà Anna Dodas, Ausa, M. Àngels Anglada, Pilarín Bayés o U d’Octubre
La ciutadania empadronada a Vic i major de 16 anys podran donar suport a la seva opció preferida entrant a decidim.vic.cat fins el 15 de març
Fins el 15 de març, les persones majors de 16 anys i empadronades a Vic poden participar en el procés de participació ciutadana per decidir el nom de la nova Biblioteca de Vic. Els cinc noms finalistes -Anna Dodas, Ausa, M. Àngels Anglada, Pilarín Bayés i U d’Octubre- són els més proposats en una primera fase en què hi ha participat prop d’un miler de persones.
El nom del nou equipament municipal es donarà a conèixer el 17 de març en un acte que tindrà lloc al solar on es construirà la Biblioteca, i que ocupava l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.
La regidora de Cultura, Susagna Roura, recordava divendres passat que la nova biblioteca seria “un espai cultural ampli, amb una gran multiplicitat d’usos”, mentre repassava les principals característiques de l’edifici i la seva distribució planta per planta. Roura detallava que el disseny de l’espai i el concepte de l’equipament estava “inspirat en les biblioteques nòrdiques però adaptat a l’estil mediterrani”, i que en el jardí de l’equipament es plantarien tants arbres com víctimes van morir en l’atemptat terrorista de l’any 1991 succeït en aquell mateix indret.
Durant la presentació dels noms finalistes també es van sortejar deu lots de llibres valorats en 100 euros entre totes les persones que al llarg de durant 2 anys van proposar un nom pel nou equipament cultural de ciutat.
Nova plataforma de participació
Per poder participar en el procés d’elecció del nom de la biblioteca, l’Ajuntament de Vic compta amb una nova plataforma virtual: Decidim.vic.cat, un projecte de programari lliure creat per la Diputació de Barcelona i utilitzada per nombroses organitzacions en tot el món. Decidim s’ha iniciat en 32 ajuntaments i dos ens locals catalans, entre aquests Vic.
El regidor de Participació Ciutadana, Josep-Ramon Soldevila, celebrava que Vic pogués estrenar aquesta plataforma en aquest procés participatiu perquè “disposem d’una eina fiable, transparent i segura per decidir el nom guanyador”, subratllava.
La ciutadania només podrà donar suport a un únic nom dels cinc proposats. Cada persona pot participar una única vegada, però mentre duri la fase de recollida de suports, es pot canviar d’opinió, retirar el suport a un nom i donar-lo a un altre.
Les persones que no disposin de correu electrònic, necessari per registrar-se a la plataforma, o que no tinguin accés a internet, podran participar en l’elecció del nom de la biblioteca als centres cívics o a la Biblioteca Joan Triadú.
Un edifici sostenible i accessible
La biblioteca estarà projectada en forma d’ela, en un solar que ocupa uns 4.000 m2. Comptarà amb cinc plantes, cadascuna destinada a usos diferents.
- Al soterrani s’hi ubicarà un pàrquing amb 39 places i una àrea de magatzem amb capacitat per acollir diverses col·leccions locals de la ciutat.
- La planta semisoterrada comptarà amb sala d’actes i polivalent, zona multimèdia (Espai Lab), espai juvenil i despatxos de treball intern.
- A la planta baixa hi haurà un ampli vestíbul, l’espai dels diaris, la cafeteria-restaurant i la zona infantil.
- La primera planta acollirà aules de formació, quatre espais tancats per treballs en grup i fons general.
- La segona planta també tindrà sales de lectura (fons general), així com una terrassa exterior apta per activitats i una sala de lectura- mirador de la ciutat.
- El jardí serà l’espai central i totes les plantes de l’equipament hi miraran; un espai pensat per fer actes socials i culturals, a part de zona de lectura en temps de bonança.
Els 5 noms proposats per la nova Biblioteca
- Biblioteca Anna Dodas
Filòloga i poetessa nascuda a Folgueroles (1962-1986). A més de treballs assagístics, va crear obres breus de prosa, però sobretot va destacar per la seva poesia. Va compaginar la creació literària amb l'activitat de concertista i professora de guitarra. El 1986, amb una amiga, va realitzar un viatge de vacances cap a l'Alguer (Sardenya). Ambdues van ser assassinades a prop de Montpeller. Tenia 23 anys.
- Biblioteca Ausa
Ausa és el nom romà que se li va donar a la ciutat de Vic el segle I aC, com en testimonien les monedes romanes i ibèriques que s'han conservat. El seu nom prové de la tribu ibera dels ausetans, tot i que també s'hi barregen hipòtesis sobre un origen cèltic o gàl·lic. Més tard el poble romà va traduir el nom per Vicus, que significa poble.
- Biblioteca Maria Àngels Anglada
Poeta, novel·lista, crítica i assagista literària nascuda a Vic (1930-1999). Membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. Li van atorgar premis com el Josep Pla i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Llicenciada en Filologia Clàssica per la Universitat de Barcelona, va conrear la crítica literària, amb atenció especial als poetes catalans i italians, la poesia, la narrativa i els estudis clàssics.
- Biblioteca Pilarín Bayés
Reconeguda dibuixant i ninotaire vigatana nascuda el 1941, que ha publicat més de nou-cents llibres, alguns traduïts a diferents idiomes. Ha treballat amb infinitat de formats: cartells, escultures, murals... Ha estat premiada amb la Creu de Sant Jordi, premi Serra d'Or i la medalla d'Or de la ciutat de Vic. És una artista compromesa amb el seu país, Catalunya, el qual es veu reflectit en les seves obres.
- Biblioteca U d’Octubre
L’1 d’octubre de 2017 va suposar un punt d’inflexió nacional a nivell polític i social, i va comportar unes conseqüències repressives de primer ordre. L’1 d’octubre va posar en primer pla la voluntat determinada, pacífica i democràtica de tot un poble, però també un teixit de complicitats sorgit des del carrer i que va culminar en un referèndum d’autodeterminació.