La plaça 1 d’Octubre de Vic serà davant de l’edifici del Sucre

El nou espai s’inaugurarà el 30 de setembre, vigília del segon aniversari del referèndum d’autodeterminació, i s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i ERC, i els vots en contra de Capgirem Vic i el PSC

Ple municipal d’ahir.
Ple municipal d’ahir

Vic comptarà amb la plaça 1 d’Octubre a partir del proper dia 30 de setembre. Així es va aprovar al ple celebrat ahir amb els vots a favor de l’equip de govern i ERC, i els vots en contra de Capgirem Vic i el PSC. La nova plaça 1 d’Octubre serà a l’espai situat davant de l’edifici El Sucre, seu del Consell Comarcal d’Osona, serveis municipals de l’Ajuntament de Vic o la Seguretat Social, entre d’altres. 

La 2a tinent d’alcaldia i portaveu de Junts per Catalunya, Susagna Roura, va explicar que la comissió per anomenar 1 d’Octubre a un espai de la ciutat, formada per entitats i partits polítics sobiranistes havia acordat “per majoria però no per unanimitat” aquesta ubicació, ja tothom hi estava d’acord exceptuant Capgirem Vic i CDR Vic. Roura va subratllar que aquest espai “és emblemàtic i concorregut, i és d’on va sortir una de les manifestacions més concorregudes a la ciutat per reclamar “la llibertat de les nostres idees”. A més, va reiterar que l’èxit de la iniciativa dependria també de la voluntat popular de fer-se seva la nova nomenclatura com és el cas de la plaça de Don Miquel de Clariana que es coneix més per plaça de l’Estudiant, o la plaça de la Divina Pastora coneguda per la plaça de la Presó o de l’Ambulatori.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va agrair a totes les entitats participants en la comissió i va detallar que l’any passat el seu grup polític va demanar la retirada d’aquest punt perquè es va presentar per urgència i per la manca de consens. “Un any després, no volem que es torni a repetir el debat. Qualsevol lloc de la ciutat és digne de portar aquest nom, en el que va ser un dia en què es va defensar per damunt de les ideologies de cadascú, les llibertats de les persones”, va concloure.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va mostrar el seu desacord amb la proposta i recordant que es va tornar a parlar d’aquest tema després de “dues consultes fallides i esbiaixades”. Dinarès va exposar que en la darrera comissió “no es va debatre el fons de la qüestió sinó que va tenir un caire informatiu centrat en quin dia seria la inauguració. La regidora de Capgirem Vic va criticar que la plaça 1 d’Octubre no aparegués en el nomenclàtor de Vic i ho va qualificar d’acte simbòlic.

 

Des del PSC, la regidora Carme Tena va remarcar que “posar el nom de l’1 d’Octubre divideix i no uneix la ciutadania”. Tena va remarcar que s’hauria de tenir el màxim consens per batejar espais públics. Tot i així, la regidora del PSC va aprofitar per denunciar les càrregues policials que van tenir lloc durant la jornada de l’1 d’Octubre.

 
 

A Vic, no en passem ni una

 

El ple va aprovar per unanimitat la ratificació de l’adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals en espais d’oci promogut per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Interior.

 

La regidora d’Igualtat, Núria Vergés, va subratllar que l’adhesió al protocol obre la porta a noves possibilitats i permet regular tots els agents de seguretat i persones implicades en aquest entorn. Vergés va revelar que més d’una quarantena de tècnics de l’Ajuntament i dos càrrecs electes vinculats al Mercat de Música Viva ja havien rebut una formació per poder detectar i actuar davant d’aquestes situacions. Núria Vergés va sentenciar “volem desnormalitzar el que es considera normal i estendrem com una taca d’oli la campanya contra les violències sexuals per tot el municipi”.

 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va mostrar el seu suport a la proposta, que serveix per avançar cap a la desaparició de les violències sexuals. Tot i així, Blázquez va apuntar tenir la sensació de fer-se “a correcuita per poder tenir la foto”. La regidora de Capgirem Vic, que va recordar que el protocol serviria per incidir sobre conductes actualment no regulades en el codi penal i com a marc per a la revisió de l’ordenança de convivència, va anunciar que s’estarà atent en la prova pilot que es portarà a terme durant el MMVV perquè “cap vigatana hagi de tornar a patir violències sexuals”.

 
 

Cessió gratuïta de Can Baumann

 

El ple va aprovar definitivament la cessió gratuïta de Can Baumann a la Fundació Universitària Balmes amb els vots en contra dels grups polítics a l’oposició.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va justificar el vot negatiu en coherència al votat anteriorment i perquè hi ha famílies que encara no han cobrat les indemnitzacions derivades del tancament de l’empresa.

 

El regidor de Capgirem Vic, Pere Freixa, va reiterar el desacord del seu grup polític per cedir espais públics a la Facultat de Medicina.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, es va sumar a les argumentacions dels altres dos grups polítics per mostrar el seu desacord amb la cessió gratuïta de Can Baumann per a l’ús universitari.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va posar en relleu la gran tasca educativa, de projecció de Vic com a ciutat universitària i la revalorització econòmica que ha suposat pel barri la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

 
 

Més passos per recuperar les Adoberies

 

Un altre punt del ple que va ser aprovat per unanimitat va ser l’aprovació de la relació de les persones propietàries i de béns i drets afectats per l’expropiació de finques del carrer de les Adoberies, número 2 i 4, que seran adquirides per l’Ajuntament de Vic.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va explicar que l’aprovació del punt, amb el nou POUM vigent, suposa tirar endavant l’expedient d’expropiació i es pot iniciar el tràmit d’adquisició de les Adoberies. Palmero va aclarir que amb la pròrroga de pressupostos s’ha de fer la modificació de crèdit corresponent per poder-les adquirir.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va recordar la important tasca realitzada per la plataforma ciutadana ‘Salvem les Adoberies’, ara fa 12 anys, per poder declarar-les Bé Cultural d’Interès Nacional, encara que va lamentar “el deplorable estat que presenten actualment”. Dinarès va recalcar que tot i ser un dia important per revitalitzar el barri de les Adoberies, “no oblidem que és imprescindible la redacció d’un pla d’usos tenint en compte la participació ciutadana”.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va exposar que tot i no tenir previst intervenir en aquest punt aprofitava per recordar, ja que “tothom es penja medalles”, que l’aprovació es devia a una moció que ERC havia presentant l’octubre de 2015.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va refermar el compromís del seu grup amb “la preservació del patrimoni”.

 

En el torn de resposta, la regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va especificar que la restricció d’usos del Bé Cultural d’Interès Nacional va impedir que es desenvolupés aquesta zona de Vic, al que cal sumar-hi els costos de protecció de les Adoberies. “Es va promoure un pla per desenvolupar i desencallar el que no havia funcionat per tirar endavant un projecte de ciutat. Amb el nou POUM, hem obert els usos de la zona perquè es puguin utilitzar com a equipaments per provocar la regeneració de les Adoberies”, va concloure.

 
 

Modificació de crèdits pel lloguer d’un local per a entitats

 

El ple va aprovar amb els vots de totes les formacions a excepció d’ERC, que es va abstenir, un expedient de modificació de crèdits que, tal com va detallar el regidor de Barris, Josep-Ramon Soldevila, es destinarà al lloguer d’un local per a entitats i associacions de veïns i veines, gran, diàfan i ben situat, per cobrir les necessitats que fomentin la convivència i la cohesió social.

 

La regidora d’ERC, Maria Balasch, va justificar la seva abstenció perquè encara no havien tingut temps per parlar directament amb les associacions de veïns implicades.

 

En aquest sentit, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va intervenir per confirmar la gran demanda del veïnat i de les entitats implicades.

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per ERC per a l’atorgament del nom de l’alcalde de Vic, Marià Serra i Badell, a un espai públic de la ciutat. S’aprova per unanimitat.

 

El regidor d’ERC, Josep Lluís Garcia, va repassar la biografia del dues vegades alcalde de la ciutat en el període de la República, i va ressaltar els principals fets que van marcar el seu govern al capdavant de l’alcaldia: la creació de dues escoles, la intervenció per a l’abastiment d’aigua a la ciutat i la protecció del patrimoni arquitectònic de Vic com ara el Museu Diocesà. ”Ja es va homenatjar la seva figura l’any 2015, però volem que posar el seu nom a un espai públic serveixi d’homenatge definitiu”, va afirmar Garcia.

 

Des de Capgirem Vic, el regidor Pere Freixa es va mostrar a favor de l’homenatge a “un exiliat que va plantar cara al feixisme”. Tot i així, Freixa va posar sobre la taula la gran desigualtat entre els espais públics que porten noms d’home i de dona a la ciutat: “Caldria prioritzar els noms de dona o femenins tenint present que cal un reglament de nomenclàtor no patriarcal”.

 

En aquest sentit, el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, va reafirmar l’acceptació de la proposta per part de l’equip de govern i va anunciar que s’activarà la comissió de nomenclàtor per decidir amb el màxim consens de totes les forces polítiques quin serà el punt de la ciutat elegit per posar el nom del que va ser alcalde de Vic.