La primera promoció del grau de Medicina de la UVic-UCC arrenca amb 88 alumnes

La Facultat disposa d’un sistema de beques per ajudar entre el 20 i el 25% dels estudiants i l’Ajuntament ha presentat un indicador econòmica i social per conèixer l’efecte dinamitzador de la Facultat pel barri

Ramon Pujol, Josep Arimany, Anna Erra, Jordi Montaña i Joan Guanyabens.
Ramon Pujol, Josep Arimany, Anna Erra, Jordi Montaña i Joan Guanyabens

Els màxims responsables de la Universitat i de la Facultat de Medicina han presentat avui, en una roda de premsa, les dades més destacades de l’inici de curs de la primera promoció de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. El degà de la Facultat, Dr. Ramon Pujol, ha explicat que 450 estudiants van “mostrar-se interessats” a entrar a estudiar però només 88 van aconseguir la nota per accedir-hi. D’aquests, un 86% són dels Països Catalans i Andorra i la resta provenen de la resta de l’estat espanyol. Del conjunt de l’alumnat, un 75% són noies i el 25% restant són nois.

Es tracta de les primeres xifres d’una promoció que disposa de 15 professors contractats i arribaran a una vintena per impartir les assignatures del primer curs així com de professors que hi col·laboraran i que estan vinculats a algunes de les Càtedres de la Universitat. “Es tracta d’un equip molt motivat que ha de formar els metges que fan falta i amb una metodologia totalment innovadora” ha dit el Dr. Pujol que ha assegurat que si els alumnes no surten sent excel·lents, “només en serem responsables nosaltres”.

 

La Facultat, agent dinamitzador de la ciutat

L’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, ha assegurat que avui culminava un projecte i “un gran repte”, i que la Facultat “se suma al projecte de campus- ciutat”. En aquest sentit, Erra ha anunciat que l’Ajuntament creava un indicador a través de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona que permetrà conèixer com es transforma el barri a partir de la ubicació de la Facultat a Can Baumann. Segons Anna Erra, “l’indicador ens permetrà veure si hi haurà canvi demogràfic, revitalització de les zones, canvi en la densitat de població o en els usos dels espais ja que tot nucli universitari genera activitat i vitalitat”.

La seu de la Facultat es troba a Can Baumann, a la carretera de Roda número 70 de Vic. Actualment ocupa un espai de 2.700 metres quadrats repartits en tres plantes. La superior, destinada a despatxos d’administració i de professorat, la segona disposa d’aules polivalents i espais d’estudi i la planta baixa on hi ha el laboratori de dissecció on s’ha instal·lat una taula de dissecció anatòmica digital -software SECTRA-. La UVic-UCC és la primera universitat de l’Estat que disposa d’aquest programari d’última generació que permet realitzar disseccions digitalment. Segons el director general de la FESS, Joan Guanyabens “era essencial disposar d’aquesta eina amb el model pedagògic innovador que té el grau de Medicina”. La Facultat també compta amb una unitat docent al campus de Manresa.  

  

 

Consolidació de la federació universitària

El president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) i primer tinent d’alcalde de Vic, Josep Arimany, ha assegurat que amb la Facultat “es consolida el fet universitari de la ciutat” i ha assegurat que posa les bases per la creació d’un clúster de salut a la ciutat. Arimany també ha anunciat que es disposa d’un sistema de beques que es donaran a entre un 20 i un 25% dels alumnes: “hem fet un esforç i tenim la sensibilitat perquè totes les persones, independentment de la renda, puguin estudiar-hi”. El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic també ha explicat que la Facultat ha estat possible gràcies al mecenatge que ha cedit 1,8 milions d’euros i “ha evitat que ens haguem d’endeutar. Han estat empresaris i institucions que han vist en la Facultat un actiu per la ciutat i per la zona”.

El rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha explicat que la Facultat ha estat possible, en part, gràcies a la federació amb la Fundació Universitària del Bages que “ha fet de la penetració territorial el seu punt fort”. Per Montaña, el nou grau de Medicina és un “win-win ja que hi guanya la Universitat, la ciutat i si em permeteu, el país”.

 

 

Pràctica assistencial des del primer dia

Aquest dijous els alumnes han realitzat la seva primera pràctica amb observació de l’activitat assistencial acompanyant algun professional mèdic a l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Universitari de la Santa Creu, l’Hospital de Campdevànol i en els centres d’Atenció Primària d’Osona. Ha estat el cas de l’estudiant Laura Martín i Francis Valle que han acompanyat a la doctora Neus Roca a la planta de Pediatria de l’Hospital Universitari de Vic. Per Martín “ha estat una jornada motivadora per conèixer la pràctica del nostre futur dia dia”. De la seva banda, la doctora Roca ha valorat molt positivament la iniciativa i ha assegurat que li hauria agradat “molt que a la primera setmana de classe a la Universitat ja hagués pogut veure una pràctica assistencial o clínica”.

Demà divendres, el director de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC, el doctor Bonaventura Clotet impartirà la conferència Aids and related diseases a la sala Maideu de l’Atlàntida a dos quarts de 12 del matí. Un acte que també està obert a la comunitat universitària i mèdica i assistencial de la comarca així com a la ciutadania en general.