La recollida selectiva dels residus al 2013 es manté però no millora

L’any 2013 els ciutadans de Vic van generar 16.510 tones de residus

Del total d’aquestes tones, un 48.55 % es van recollir selectivament, gràcies a l’aportació separada per part dels ciutadans als contenidors d’orgànica, paper/envasos, vidre i deixalleria. D’aquesta manera tots aquests residus es van poder reciclar i generar nous materials.

No obstant, malgrat aquesta dada és força positiva si la comparem amb el conjunt de Catalunya (39%), es destaca que és idèntica a la de l’any anterior, i suposa un estancament dels resultats en els darrers 6 anys. Amb el sistema actual d’aportació voluntària als contenidors de recollida selectiva, es considera que aquesta dada no és capaç de millorar.

 

En contraposició, un 51.45 % dels residus generats van anar a parar al contenidor de rebuig, el que suposa 8.977 tones, i directament a l’abocador d’Orís, sense possibilitat de ser reciclats. És especialment significatiu que un 80% del que es diposita al rebuig podria ser reciclat si es posés al contenidor corresponent. Així doncs, des de l’Ajuntament es considera que encara hi ha molt camí per millorar amb la col·laboració de tots.

 

 

La generació de residus del conjunt de la ciutat, baixa

 

Cada vigatà va generar cada dia 1.09 kg de deixalles durant el 2013. Això vol dir que una sola persona va produir prop de 396 kg durant l’any passat. Aquesta dada és el 9.1% inferior a l’any passat.

 

Així doncs com a ciutat, tot i que la població ha augmentat, generem menys residus.

Per l’Ajuntament això s’explica per diversos motius: per un consum més responsable pel conjunt d’accions impulsades en aplicació del Pla Local de Prevenció de Residus de Vic i també per un menor consum provocat per la situació de crisi econòmica.

 

Aquest Pla, aprovat el 2011, ha suposat activar diverses accions que fomenten la prevenció i la reducció de residus. Entre les més significatives podem destacar

Impuls dels compostatge casolà: actualment hi ha 156 compostaries a la ciutat que es reciclen les restes orgàniques de jardí i de la cuina, transformant-les en compost.

Reducció del malbaratament alimentari en supermercats: gràcies a la col·laboració dels supermercats, el Rebost Solidari de Vic va recollir molts aliments en bon estat per ser distribuïts en els menjadors socials i les famílies més desafavorides.

Reaprofitament de mobles i trastos de la recollida municipal: Les andròmines que es recullen amb el servei de recollida municipal prèvia trucada, són triades i reparades per reutilitzar-les. Al 2013 es van reutilitzar 13 tones de trastos.

Catàleg de reparadors “De Vell, Nou”: catàleg online que permet trobar tots aquells establiments de la ciutat que reparen objectes (www.devellnou.vic.cat)

Deixalleria Virtual: Espai online d’intercanvi d’objectes (www.deixalleriavirtual.vic.cat)

 

 

En conjunt es calcula que l’impacte de les accions del Pla van suposar la prevenció de gairebé 280 tones de residus.

 

La orgànica, necessita millorar, mentre el vidre, la que millor funciona

 

En relació a la recollida de la matèria orgànica, es van recollir un total de 2.883 tones, una dada que també mostra un estancament respecte a l’any anterior.

La recollida de la orgànica, és a dir, les restes de menjar de la cuina i dels jardí, és una de les que més ha de millorar. El 2013 vam recollir només un 51.53 % del total de la orgànica que es va generar a la ciutat. La resta d’orgànica està anant al contenidor de rebuig perquè encara hi ha molta gent que no la separa.

De les restes orgàniques se’n fabrica compost, un adob natural, que permet tornar els nutrients al sòl.

 

Pel que fa al paper i cartró, l’any 2013 se’n va recollir un 3.7% menys. En total va suposar  2.310 tones tan del generat en domicilis particulars com en establiments comercials. És en aquests darrers on s’ha notat una davallada més significativa (un 6.6% menys). Aquest fet s’atribueix sobretot als robatoris o furts de cartró que es fa tan dels contenidors com del carrer els dies que hi ha recollida comercial a la zona del centre i del Remei.

 

La recollida dels envasos dintre del contenidor de multi producte també va baixar un 3%, amb un total de  1.121 tones d’envasos recollits. En aquest sentit es van recollir un 61.73% dels envasos que es generen a la ciutat, però encara se’n perden molts que es dipositen al rebuig.

 

En el cas del vidre, les dades són en general força bones, amb 939 tones recollides, molt semblant a l’any anterior i que suposen gairebé un 95% del vidre que es fa a la ciutat. Així doncs, gràcies a la col·laboració ciutadana, es recull pràcticament tot el vidre que es fa a la ciutat. En aquest sentit, però, només s’observa una davallada en el vidre que es produeix a nivell comercial (bars i restaurants)

 

El servei de deixalleria amb bons resultats

 

El servei de deixalleria municipal gestiona prop de  1.173

 tones de residus especials gràcies a les aportacions que fan els ciutadans a la deixalleria fixa i a la mòbil.

En total van passar per la deixalleria fixa  11.973 usuaris el 2013.

Per la deixalleria mòbil hi van passar  4.608 persones, una quantitat similar al 2012, arribant a l’usuari 25.000 al mes de setembre des que la deixalleria mòbil es va posar en funcionament al 2008. El punt que més usuaris rep és la plaça Divina Pastora, però en general tots els punts funcionen bé, amb una mitjana de 419 usuaris/mes de mitjana en conjunt.

 

 

Encara hi ha molts trastos abandonats al carrer

 

La recollida de trastos es realitza a través d’un servei gratuït prèvia trucada al 93 8864300. Durant el 2013 van utilitzar el servei 971 persones, un 5.2% més que l’anterior, i van suposar la recollida de 434 tones de mobles i trastos. Aquests trastos es separen per materials (fusta i ferro) i una part (5%) es restaura i es reutilitza.

No obstant, encara hi ha molts trastos que apareixen abandonats pel carrer sense control, amb la idea equivocada que algú els aprofitarà. Aquesta actitud genera molts problemes de neteja, furts i desballestaments a la via pública, i evita que es puguin aprofitar i reutilitzar de nou aquests elements. En aquest sentit, al 2013 es va iniciar una campanya per canviar aquesta actitud mitjançant la identificació dels trastos abandonats.