La relació entre la salut i la planificació urbanística centren la primera trobada d‘URBACT Healthy Cities a Vic

La xarxa formada per nou ciutats europees, i que lidera Vic, es va reunir per primera vegada a Vic la setmana passada amb l’objectiu d’avançar cap a unes ciutats encara més saludables

Participants a la trobada d’URBACT Heatlhy Cities a Vic.
Participants a la trobada d’URBACT Heatlhy Cities a Vic

La setmana passada, representants de Pärnu (Estònia), Farkadona (Grècia), Falerna (Itàlia), Anyksciai (Lituània),  Planning Authority Malta (Malta), Alphen aan den Rijn (Països Baixos), Loulé (Portugal) i Bradford (Regne Unit) van ser a la ciutat per participar en la primera trobada conjunta del projecte ‘URBACT Healthy Cities’, liderat per Vic, amb un programa que va incloure diverses sessions de treball i activitats per conèixer la ciutat.

En la jornada d’inauguració l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va exposar que Vic, una ciutat amb molta empenta i acostumada a celebrar grans esdeveniments, encetava una nova etapa posant-se al capdavant d’un projecte europeu. Erra va detallar que el repte s’encara amb il·lusió, responsabilitat i orgull per “obrir una finestra a Europa i donar-nos a conèixer com a ciutat a la mesura humana”.

 

En aquesta sessió les diverses ciutats van presentar el seu context i la situació de partida, així com l’enfocament propi del concepte de ciutat saludable aplicat a cada cas. A la tarda es va aprofitar per conèixer la ciutat de Vic, acabant la ruta al Parc del Puig del Jueus, espai en què l’Ajuntament de Vic té la intenció de centrar el projecte de Ciutat Saludable a nivell europeu.

 

Després de les jornades de treball, en les conclusions es van portar a debat els diversos aspectes relacionats amb la planificació urbanística que influeixen sobre la salut dels ciutadans. Des de les zones verdes, fins al model de mobilitat, passant per la mixticitat dels usos o les interaccions socials, uns aspectes molt relacionats amb l’entorn urbà que tenen una incidència en determinats indicadors de salut.

 

L’avaluació de l’impacte en salut de les diferents accions que es duguin a terme en el marc del projecte URBACT Healthy Cities serà una altre aspecte rellevant de la xarxa, que treballarà per a compartir metodologies d’avaluació i l’establiment dels indicadors més apropiats.

 
 

El nou POUM, origen de la participació en el programa europeu

 

La regidora d’Urbanisme i Projectes Internacionals, Fabiana Palmero, recordava que la llavor de la participació de Vic en aquest projecte europeu era l’aprovació del POUM, un pla pioner en incorporar la salut en el planejament urbanístic amb indicadors que ho avalen.

 

Les ciutats que participen en aquesta xarxa poden considerar accions des de diferents punts de vista i mitjançant polítiques diferents, però la perspectiva de la salut global proporcionarà un marc comú i permetrà compartir metodologies.

 

“URBACT trasllada el món local a Europa, a fi d’extrapolar les bones pràctiques i accions que es duen a terme en aquest context més local. Vic ho treballarà també de forma transversal amb diversos departaments i àrees de l’Ajuntament, com Medi Ambient, Mobilitat, Salut o Esport, entre altres”, detallava Palmero.

 
 

Un programa dividit en dues fases

 

‘Healthy Cities’ se centrarà en aprofundir en la relació entre la salut i el medi urbà, desenvolupar polítiques centrades en la millora de l'estat de salut de la població; així com desenvolupar una rigorosa avaluació de l’impacte sanitari d’aquestes polítiques.

Totes les ciutats participants de les xarxes elaboraran un pla d’acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats desenvolupant habilitats, agrupant els agents locals i construint associacions transnacionals.

L’objectiu de les xarxes és compartir experiències i aprendre els uns dels altres. Els socis elaboraran un pla d'acció integrat i tindran l'oportunitat de provar algunes solucions a petita escala a les seves ciutats.

 

203 ciutats participants de 26 països diferents

 

El comitè de seguiment del programa URBACT va aprovar 23 xarxes de ciutats per planificar accions amb ciutats europees de 26 països diferents, i un total de 203 participants.

 

Dels 62 programes presentats a URBACT, amb un total de 203 participants, les ciutats catalanes que han estat escollides, juntament amb Vic, són Barcelona com a líder del programa ‘Riconnect’, sobre la mobilitat i connectivitat a les ciutats, i Badalona, com a sòcia del programa ‘Space4People’, liderat per Bielefeld (Alemanya), sobre el disseny i ús de l’espai públic.