La segona edició del Lactium es professionalitza i s’internacionalitza

Experts i professionals del sector dels Estats Units, Regne Unit, França, Itàlia i de diversos punts de Catalunya i Espanya participaran en el 1r Fòrum del Formatge

L’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) ha presentat aquest dimarts, 20 d’abril, al migdia la segona edició del Lactium, dedicada als productors de formatges artesans i dels derivats làctics que tindrà lloc els dies 30 d’abril, 1 i 2 de maig a la rambla del Passeig de Vic. La presentació ha anat a càrrec de Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde; Quima Vila, responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic i Oriol Urgell, gerent de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA) i coorganitzador de la fira. Tal com ha explicat Josep Burgaya el Lactium va néixer fa un any “per ser a un mercat però, alhora, una fira de referència a nivell català i un punt de trobada del sector professional, que aquest any pren més força”. En aquest sentit, l’edició d’enguany comptarà amb la presència de professionals del sector vinguts dels Estats Units, Regne Unit, França, Itàlia i de diversos punts de Catalunya i Espanya que participaran en el 1r Fòrum del Formatge organitzat amb la finalitat de promocionar i distribuir aquest producte artesà i fet a casa nostra a arreu.També ha volgut matisat que un any més s’ha situat la fira al primer cap de setmana de maig segons el calendari firal de la Generalitat de Catalunya i, alhora, aquesta data ha estat consensuada amb el sector dels formatges ja que per ells “és l’època adequada per poder-hi participar”. Burgaya ha assegurat que “el fet que l’1 de maig sigui dia festiu ajudarà a que s’acosti fins a Vic gent de tot Osona, i fins i tot, de les comarques veïnes”. El president de l’ImpeVic ha agraït el suport de la Generalitat de Catalunya a través de Prodeca, i la implicació de l’ACREFA que “des del primer dia ha recolzat aquesta iniciativa”.Maridatges i tastets La part comercial de la fira estarà formada per una seixantena de parades que oferiran unes 150 varietats de formatges, a més de complements alimentaris i maquinària industrial. Quima Vila ha assegurat que “s’ha primat la qualitat dels formatges i no la quantitat, de manera que el requisit imprescindible per participar a la fira és ser productor de formatges artesans”. Pel que fa a la part més gastronòmica del Lactium, la responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic ha remarcat que a la rambla del Passeig hi haurà una Carpa de Degustacions, més gran que la de l’any anterior, on tothom qui vulgui “podrà degustar plats de formatges freds i calents així com fer tastets de formatges artesans guiats”. Vila també ha destacat dues activitats “molt especials”. Per una banda, Viu els sentits, “un maridatge de tres formatges, vi i la veu de la soprano Clara Valero al Casino de Vic”. Per l’altra, la presència de diversos estands de la DO Pla de Bages que “oferiran una degustació de cinc vins diferents i donaran com a regal un pitet i una copa de vi”. Les actuacions del grup de música folklòrica Flavié o un Concurs de Munyir són altres activitats lúdiques i socials programaades.Experts internacionals seran presents a VicPer la seva banda, Oriol Urgell, ha reiterat la professionalització i internacionalització de la fira en aquesta nova edició amb l’organització del 1r Fòrum del Formatge. Aquesta és “una activitat professional dedicada al debat “des de diferents punts de vista, sobre el paper dels làctics artesans en el món actual” que comptarà amb la presència d’experts internacionals com Daniel Fuhrer, Davide Gufanti, David Lockwood i Max McCalman.També es tornarà a celebrarà el 2n Concurs de Formatges Artesans, que “comptarà amb la participació de més de 150 formatges artesans de Catalunya, l’Estat espanyol i alguns de França i d’Itàlia”. I la 2a Trobada Intersectorial en què “diferents persones vinculades amb el món del formatge aportaran el seu punt de vista sobre com percep el públic en general la seva feina del dia a dia”.