La sessió sobre la Salmonel•la clou el 10è Congrés Europorc
En la sessió s’ha evidenciat que el control de la Salmonel•la és un dels grans reptes pel sector.
La problemàtica de la salmonel•la ha estat el tema central de l’última sessió del Congrés Europorc 2011. Diversos experts han participat en aquest bloc temàtic sota el títol “La salmonel•la, és un problema?. La representant d’Assaporc Maite Rovira ha estat la moderadora de la sessió i també l’encarregada d’avançar les conclusions de l’estudi “Projecte de Salmonel•la a Osona. Presentació i conclusions de l’estudi en explotacions.” Rovira ha afirmat que “una bona sanitat és bàsica per prevenir l’aparició de brots de salmonel•la”, i que algunes de les mesures que donen bons resultats és evitar l’estrès del animals i mantenir una bona higienització del pinso.
A continuació, el professor de la Facultat de Veterinària de León Hector Argüello ha detallat amb més profunditat els resultats obtinguts en les deu explotacions analitzades en l’estudi. A més, també ha revelat i comparat els resultats d’aplicar tres tipus de tractaments diferents contra la salmonel•la. Argüello ha afegit que la salmonel•la és un problema molt greu per les explotacions ramaderes espanyoles ja que “és un dels països europeus amb més prevalença de brots i això ens influeix negativament en els mercats internacionals”.
L’estudi també inclou una segona part centrada en l’anàlisi de la prevalença de salmonel•la en el transport i en els escorxadors. La membre d’Agrogestiic Eva Creus ha estat l’encarregada d’explicar les conclusions obtingudes. Creus ha assenyalat en l’inici de la seva intervenció que “moltes vegades les anàlisis de salmonel•la es realitzen exclusivament a les explotacions i es deixen de banda altres espais com els camions de transport o els corrals d’espera”. L’estudi ha posat en evidència que la majoria dels camions de transport no es netegen o no es desinfecten bé, igual que els corrals d’espera dels escorxadors. Això, esdevé un risc potencial d’infecció per a totes les canals porcines. Eva Creus ha conclòs manifestant la necessitat de “millorar la higiene dels camions i dels escorxadors” perquè “malgrat que es faci bé a la granja, hi ha un risc d’infecció molt alt després que els animals abandonin l’explotació”.
Finalment, hi ha hagut dues intervencions de representant de la indústria càrnia. Anna Cos, d’Embotits Espina SAU, ha explicat quines són les conseqüències d’un brot de salmonel•la per l’empresa que l’ha sofert i pel sector en general, i ha afirmat que és bàsic “garantir l’absència d’infecció des de la matèria primera fins al consumidor final”. Cos ha afegit que, cada cop més, les institucions “reclamen menys additius i més controls” i els clients demanen “qualitat, seguretat i el mínim preu possible”. Per la seva banda, Jaume Planella, de Noel Alimentaria SAU, ha fet un retrat de la situació del mercat internacional i ha indicat els principals països competidors amb Espanya en el sector de la carn de porc. Segons Planella, el futur passa per “continuar potenciant l’exportació i diferenciant el producte tenint en compte la sostenibilitat”.
Després de la pausa pel cafè s’han portat a terme les conferències “Programes de control que s’apliquen a d’altres països i possibles programes voluntaris a Catalunya” a càrrec del també professor de la Facultat de Veterinària de León Pedro Rubio i “Perspectives a nivell comunitari i actuacions del MARM” a càrrec del coordinador de la Xarxa d’Alerta Veterinària Sanitària de la Subdirecció General de Sanitat de Producció Primària del Ministeri d’Agricultura i Medi Rural, German Cáceres.
El Congrés ha posat el punt i final a aquesta 10a edició amb una taula rodona que ha comptat amb la presència del director general del Departament d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Miquel Molins; del director i gerent de l’Agència de Protecció de la Salut, Xavier Llebraria; del gerent de FECIC, Josep Collado; el director de PORCAT, Ricard Parés i del director de GSP-Girona, Eduard Martí. La taula rodona ha estat moderada pel president d’Assaporc, Isidre Castanyer.
La responsable de Fires i Mercats de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic),Quima Vila, ha destacat la col•laboració entre l’ImpeVic, Unnim, la delegació de la Cambra de Comerç de Barcelona a Osona i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya, així com també la coorganització de l’Oficina Comarcal d’Osona del DAAM, Assaporc, Gesfer, Fecic, Porcat, Asfac, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Grup de Sanejament Porcí de Girona i Innovacc, que ha fet possible sumar sinèrgies per afrontar un Congrés en temps de crisi sense que la qualitat de les ponències quedés afectada.
Encara que originàriament el Congrés Europorc va néixer amb un caràcter purament veterinari, Quima Vila ha destacat la voluntat que sigui “un punt de trobada per a tot el sector”, responent a les necessitats de tota la cadena productiva. Vila ha conclòs dient que el Congrés dóna pas a una altra de les festes per excel•lència del sector agropecuari, el Mercat del Ram, que començarà demà divendres, 15 d’abril, i finalitzarà el proper diumenge, 17 d’abril.