La Taula de Salut Comunitària de Vic aborda de manera integral els efectes de la pandèmia
Les properes accions se centren en definir un missatge de prevenció comú i atendre els grups més vulnerables
Ahir dimarts va tenir lloc una reunió extraordinària entre els agents que conformen la Taula de Salut Comunitària de Vic i els agents que formen part de les comissions que se’n desprenen. L’objectiu de la reunió era buscar estratègies comunes per abordar de forma integral els efectes a nivell local de la pandèmia, des de la prevenció, sensibilització, accions i mesures a aplicar, no només tenint en compte els efectes pròpiament sanitaris sinó també els socials i econòmics que se’n deriven. La Taula de Salut Comunitària de Vic, impulsada pel projecte ICI d’Intervenció Comunitària Intercultural de Vic, té per objectiu principal promoure la salut de la ciutadania en tots els espais, en especial des d’una perspectiva intercultural, i donar resposta als reptes de salut comunitària que es presenten a la ciutat d’una manera col·lectiva amb els diferents agents que hi participen.
La reunió de la Taula de Salut Comunitària va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa Anna Erra, la regidora de Salut Pública i Igualtat, Núria Vergés, i una trentena d’agents de l’àmbit sanitari i social. Anna Erra va donar la benvinguda a les persones assistents a la Taula, agraint-los la seva participació i apostant pel treball en xarxa des de l’àmbit comunitari com a via per a la recerca de solucions i estratègies per combatre els efectes de la pandèmia. Vergés va reiterar l’agraïment i el reimpuls econòmic de la ciutat. També va explicar que durant aquest temps s’ha estat treballant perquè la ciutat continuï bategant i va manifestar la seva confiança en poder sumar esforços per reforçar la prevenció.
Imma Cervós, sots directora general de Coordinació de Salut Pública a la Catalunya Central, va fer una presentació de la situació actual de la pandèmia a la regió de la Catalunya Central, concretament a Osona i a la ciutat de Vic. Actualment el risc de rebrot a la ciutat de Vic és del doble que la que hi ha a Catalunya Central, tot i que aquest valor ja ha disminuït respecte fa dues setmanes. Pel que fa al valor RT, aquest se situa a 1,09 a Vic, valor que implica una situació de tensió i d’alta complexitat de la pandèmia. Malgrat que la tendència és a la baixa, les dades mostren que és imprescindible seguir les mesures de seguretat i prevenció durant un temps sostingut per tal d’assegurar els seus efectes beneficiosos.
En l’àmbit de les àrees bàsiques, on s’acumulen el major nombre de casos a Osona és a Manlleu i a les dues àrees bàsiques de Vic (EAP Vic 1 Nord i EAP Vic 2 Sud). Concretament a la franja de 30-49 anys, que correspon a un sector de la població adulta i activa. Pel que fa al sexe, sembla que la tendència és que es vegin més afectades les dones que els homes.
Segons l’estudi dels brots acumulats des de l’inici de la pandèmia, tant a la Catalunya Central, com a Osona, com a Vic, es detecta que la transmissió es dona a l’entorn familiar. A Vic també s’han estudiat els brots en l’àmbit laboral, que representen un percentatge molt menor al familiar, però que es troba en segona posició. En aquest cas s’ha detectat que la major part dels brots es donen en lloc de treball vinculats a empreses que no són càrniques.
Pel que fa als centres educatius, actualment hi ha 574 casos escolars que es concentren en 10 centres educatius, 7 dels quals amb alumnat de secundària, i 3 de primària.
Accions fetes pels respectius serveis
En un segon punt de l’ordre del dia, a la reunió extraordinària de la Taula de Salut Comunitària diversos agents van exposar les accions portades a terme des dels seus serveis des de l’inici de la pandèmia i d’aquí en van sorgir algunes necessitats i/o mancances. Això va donar peu a concretar possibles propostes d’accions i mesures a prendre per tal de revertir la situació actual de Vic, pel que fa a la pandèmia, sobretot en temes de sensibilització i prevenció.
D’acord amb l’afectació que té la malaltia als diferents grups, es va proposar poder prioritzar actuacions en els següents àmbits:
· Elaborar un missatge comú per a tots els agents dels àmbits sanitaris i socials de la ciutat, que de forma adaptada a les diverses realitats, es pugui fer arribar a una major població, utilitzant els diversos canals, professionals i programes que hi ha disponibles en aquest moment. En aquest sentit, es constituirà un grup que pugui definir aquest missatge i fer-lo extensiu a la resta de recursos i serveis, així com també a la resta de grups creats.
· Constituir un grup que pugui treballar les diverses necessitats detectades en col·lectius vulnerables, com ara:
- Suports per fer arribar, de forma clara, tota la informació referent a les mesures sanitàries i de seguretat, així com també la necessitat de complir els aïllaments recomanats.
- Assistència per a la distribució d’aliments i medicaments a les persones per garantir els seus aïllaments, i que es pugui disposar d’un habitatge on poder-lo realitzar.
- Acompanyaments a la solitud, al dol i a la malaltia.
- Seguiment per prevenir el deteriorament de l’estat de salut de les persones grans.
· Fomentar la informació a joves i adolescents. Per aquest motiu es crearà un grup entre tots els agents que incideixen en aquesta població, per coordinar missatges comunicatius i optimitzar i reforçar els agents que hi estan en contacte. En aquest sentit, es considera important tenir en compte l’àmbit educatiu i també d’oci.
· Coordinar persones voluntàries que puguin fer seguiment i acompanyament a persones que ho puguin necessitar. La Taula va acordar activar les persones, grups i entitats voluntàries que durant la primera onada de pandèmia ja es van mobilitzar.
La Taula de Salut Comunitària va acordar crear diverses comissions per concretar aquestes línies de treball, les quals es començaran a reunir en els propers dies.