La taxa d’atur a Vic se situa en l’11,34% el primer trimestre de l’any

Les dades de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona encara no tenen en compte els afectats pels ERTO de l’actual crisi

Un treballador de l'Ajuntament de Vic (imatge d'arxiu).
Un treballador de l'Ajuntament de Vic (imatge d'arxiu)

 

Els indicadors laborals mostren un lleuger repunt del nombre d’aturats de la ciutat de Vic durant el primer trimestre d’aquest any respecte el mateix període de l’any passat, tot i que la tendència des del 2013 fins l’any passat havia estat de descens gradual i constant, com constata la regidora de Promoció econòmica, Comerç i Ocupació, Bet Piella. Segons l’informe corresponent al mes de març del 2020 de l’Observatori Socioeconòmic d’Osona, a la capital d’Osona el primer trimestre s’han comptabilitzat 2.549 aturats, el que representa un 11,34% (taxa provisional a falta de saber les dades definitives d’afiliació a la Seguretat Social).

 

Respecte el mateix període de l’any passat, la variació interanual ha sigut del 8,6%. Aquestes dades no tenen en compte els recents Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que, degut a l’actual crisi sanitària, econòmica i social, algunes empreses de Vic han presentat. Per tant, totes les persones afectades actualment per un ERTO no s’inclouen com a aturats.

 

Per gènere, la taxa d’atur a Vic durant el primer trimestre del 2020 ha sigut del 13,51% en el cas de les dones i del 9,53% en el dels homes. Si es mira per edats, les taxes es reparteixen de la següent manera: en la franja de 55 a 64 anys ha sigut del 16,67%; en la franja de 45 a 54 anys, del 10,37%; en la franja de 30 a 44 anys, del 8,66%; i en la franja de 16 a 29 anys, de l’11,28%. Segons la nacionalitat, a la ciutat entre els estrangers la taxa d’atur ha sigut del 16,03% mentre que entre els no estrangers s’ha situat en el 9,43%. Consulteu les dades aquí.

 

 

Més de 4.400 contractes fets

 

Pel que fa a la contractació de personal, entre gener i març, a Vic s’han formalitzat un total de 4.423 contractes amb un 81,5% de temporalitat, percentatge que està lleugerament per sota de la mitjana de Catalunya (84,3%). Amb tot, els contractes temporals de durada indeterminada són els més nombrosos.

 

La variació interanual de contractes temporals a Vic ha sigut, durant aquest primer trimestre, un 10,52% inferior comparat amb el mateix període de l’any passat, mentre que la variació interanual de la contractació indefinida ha disminuït un 19,11%.

 

La contractació temporal de Vic ha suposat respecte el mínim històric trimestral (1r trimestre del 2009) un increment del 109%. En canvi, la contractació indefinida ha sigut, en comparació amb el mínim històric trimestral (1r trimestre del 2013) un 157% superior, subratlla Piella. Consulteu les dades aquí.