La tradició industrial i artística de la ciutat representades en una escultura al jardí de l’Atlàntida

L’obra ‘Elogi del Pensament Creador’ del vigatà Josep Ricart ha estat cedida a la ciutat per la família de Josep Costa i es troba instal·lada a la zona verda de davant de l’Atlàntida

Susagna Roura, Josep Costa, Josep Ricart i Miquel Desclot.
Susagna Roura, Josep Costa, Josep Ricart i Miquel Desclot

La ciutat de Vic va presentar oficialment l’escultura ‘Elogi al pensament creador’, de l’escultor vigatà Josep Ricart, que es troba situada des de la passada tardor a la zona verda de l’Atlàntida. L’obra, que originalment era una tanca per a l’entrada d’una fàbrica adobera de pell de conill de Vic, ha estat cedida a la ciutat per Josep Costa, de la família propietària de la fàbrica.

 

La regidora de Cultura, Susagna Roura, va destacar que l’escultura uneix la tradició industrial i artística de la ciutat: “L’escultura de Josep Ricart demostra que Vic té grans valors industrials i artístics, i que, a l’igual que el nostre país, és una ciutat culturalment rica i plena”.

 

Una inspiració matemàtica, bíblica i artística

 

L’autor de l’obra, Josep Ricart, va desvetllar que l’encàrrec va condicionar la forma lineal que havia de tenir l’escultura, ja que havia de complir la funció de tanca i seguir la forma de la vorera, però que també va trobar un insòlit fil inspirador que relacionava els conills amb el matemàtic Fibonacci.

 

L’escultor vigatà va voler homenatjar el procés creatiu en general, també present en els artesans que treballaven a la fàbrica adobera, així “l’obra vol retre homenatge a aquelles persones amb mentalitat creadora”.

 

‘Elogi al pensament creador’ també inclou referències bíbliques al Gènesi, i artístiques a pintors que van viure l’època posterior al Renaixement, que van tenir la pressió d’intentar acostar-se al que havien creat els seus predecessors.

 

Un llegat familiar cedit a la ciutat

 

El propietari de l’escultura, Josep Costa, va recordar la vinculació de la seva família amb la ciutat: “Aquesta escultura recull la tradició innovadora, creadora, original i honesta dels nostres pares i avis. La nostra família n’ha pogut gaudir durant molt anys, però ara hem volgut que fos per a Vic”. Costa es va mostrar convençut que obres com aquesta “reflecteixen una ciutat viva i sensible a l’art” i que l’oferien a Vic “perquè els seus relleus puguin seguir encoratjant el coneixement i la cultura”.

 
 

Exposició de Ricart a París

 

L’acte de presentació de l’escultura ha coincidit amb la propera instal·lació a París de l’exposició ‘Esbós d’un serpent/Ébauche d’un serpent’, també de l’artista vigatà Josep Ricart. La mostra es podrà veure al Centre d’Estudis Catalans de la Facultat de Lletres de la Universitat de la Sorbonne entre el 3 de maig i el 26 de juny.

L’exposició està organitzada pel Centre d’Études Catalans, Faculté des Lettres de la Sorbonne Université, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull i l’Association pour la promotion de la Culture Catalane a París, i compta amb el suport l’Ajuntament de Vic, l’Institució Puig Porret, el Museu de l’Art de la Pell i l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic.

Miquel Desclot, el comissari de l’exposició va explicar com Ricart prenia la literatura “com a punt de partida per al desenvolupament d’idees plàstiques” i que en aquest cas, les escultures de l’exposició partien del poema de Paul Válery ‘Ébauche d’un Serpent’. La versió traduïda del poema en català va ser obra del periodista i escriptor Agustí Calvet, més conegut com a Gaziel, que “es publicarà com a primícia literària mundial al catàleg de l’exposició”. Ricart va trobar el poema en el fons que la família de Gaziel havia llegat a la Biblioteca de Catalunya.

 

L’any que ve, l’exposició ‘Esbós d’un Serpent/Ébauche d’un Serpent” de Josep Ricart es podrà veure al Museu de l’Art de la Pell de Vic.