La transversalitat i l’aprofundiment marcaran el nou curs de l’Escola de Música de Vic

El destacat pianista i musicòleg Luca Chiantore va pronunciar la conferència inaugural del curs 2018-19, sota el títol “Música d’aquest món”

Dolça Albert, Anna Erra i Luca Chiantore.
Dolça Albert, Anna Erra i Luca Chiantore

L’Escola de Música de Vic (EMVIC) va inaugurar ahir al vespre oficialment el curs 2018-19, amb una conferència del pianista i musicòleg Luca Chiantore, celebrada a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va destacar que “l’EMVIC és un dels grans tresors que tenim a Vic. És una escola oberta que dóna l’oportunitat de fer créixer els alumnes en competències i habilitats, també a nivell personal”, i va lligar la institució amb l’aposta que fa la ciutat de Vic per la formació i el coneixement, que en el cas de la música s’ha plasmat en diversos projectes educatius, com ara “Si toquem junts, sona millor”, o de caire més lúdic, com “El So de les Cases”, que uneix “patrimoni arquitectònic i patrimoni cultural”.

 

La directora de l’Escola de Música de Vic, Dolça Albert, va començar la seva intervenció amb un record als presos i exiliats polítics: “Encara que estem molt contents d’inaugurar un nou curs escolar, estem tristos de fer-ho en un país que té presos i exiliats polítics i en què la llibertat, condició indestriable de l’art, és perseguida pels tribunals”. Albert va explicar que el nou curs escolar és “un repte a tots els nivells i  versarà al voltant de dos eixos: la transversalitat des del punt de vista de la inclusió social i la interdisciplinarietat, per arribar a nous públics; i l’aprofundiment, present en totes les etapes educatives del centre”.

 

Luca Chiantore, figura de referència en l’estudi de la teoria i la interpretació del piano, va reivindicar en la seva ponència el paper dels primers mestres per les carreres professionals dels músics, “perquè són ells i elles qui posen la base del futur, són uns referents de vegades invisibles”, a més de repassar la seva pròpia trajectòria professional, marcada per la influència musical de diferents cultures. En aquest sentit, Chiantore va posar sobre la taula el repte a què s’enfronta l’ensenyament musical en l’actualitat: la desaparició d’un sol mètode vàlid per transmetre els coneixements però en el qual la passió per aprendre, l’amor pel coneixement i l’actitud curiosa hi ha d’estar present per la banda del docent i la de l’alumne.

 

L’acte va finalitzar amb la interpretació de dues peces de cant coral a càrrec del cor de noies i del cor de nois del conservatori de Vic.