La UVic col·loca un bust de bronze del Dr. Eduard Junyent a la sala que porta el seu nom
L'obra és una escultura de bronze, del mataroní Manuel Cusachs
Vic, 20 de novembre 2018.- Coincidint que justament avui fa quaranta anys de la mort de l’historiador, arxiver i sacerdot Eduard Junyent i Subirà, aquesta tarda ha tingut lloc a la Casa Convalescència de la UVic-UCC l’acte de col·locació d’un bust de bronze, realitzat per l’escultor mataroní Manuel Cusachs, a la sala que porta el seu nom. L’acte ha comptat amb la presència del rector de la UVic-UCC, Joan Masnou, del regidor de Benestar Social i Família, Educació i Hisenda de l’Ajuntament de Vic, Àlvar Solà, de l’historiador de l'art i professor de la UVic, Miquel Pérez, i del mateix escultor.
El setembre de l’any 2017 s’instal·laven a la Casa de Convalescència les seus del Rectorat de la UVic-UCC i del Patronat de la Fundació Universitària Balmes. Com que aquest edifici es troba situat al carrer Dr. Junyent, en aquell moment es va decidir donar el nom de l’historiador a una de les sales situada a la segona planta.
El rector de la UVic-UCC, Joan Masnou, ha explicat que l’objectiu de l’acte no és altre que “homenatjar i integrar a la Universitat de la seva ciutat, el magnífic arqueòleg, historiador i arxiver que va ser” i ha aprofitat per llegir un fragment del llibre La ciutat de Vic i la seva història, en què Junyent explica els orígens de la Universitat Literària. Per la seva banda, el regidor Àlvar Solà ha agraït a la Universitat en nom de l’Ajuntament aquest gest, “que fa més evident la vàlua del Dr. Junyent i la seva estimació per la ciutat”, i ha manifestat la intenció de l’Ajuntament de canviar les plaques del carrer, per tal que incloguin més informació de la persona, com la data de naixement i mort i algunes notes biogràfiques.
L’historiador i professor de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes, Miquel Pérez, ha glossat la biografia d’Eduard Junyent i ha presentat l’escultor Cusachs, especialista en retrats, que ha explicat la seva manera de concebre l’escultura. “M’agrada fer els retrats a partir d’esbossos i dibuixos mentre interactuo amb el retratat, perquè és la seva expressivitat la que perviu en l’obra”, ha dit. Cusachs ha explicat també que l’escultura forma part d’una col·lecció de 33 retrats a persones que ha estimat i admirat.
Un cicle de conferències per conèixer les diferents facetes del personatge
Amb aquesta acció la UVic-UCC s’ha sumat a la commemoració dels 40 anys de la mort d’Eduard Junyent que li dedica la ciutat, entre les quals un cicle de conferències impulsat pel Patronat d’Estudis Osonencs, el Museu Episcopal de Vic, l’Ateneu de Vic i la Biblioteca Episcopal de Vic, amb l’objectiu de donar a conèixer les diferents facetes del personatge. La primera conferència va tenir lloc el 15 de novembre a càrrec de Ramon Ordeig, que va contextualitzar la persona i la seva obra. La seguiran les conferències de Pere Tió, (22 novembre), que parlarà del poeta; Imma Ollich, de l’arqueòleg (29 novembre); Miquel Mirambell, de l’historiador de l’art (13 desembre) i Marc Sureda, del museòleg (20 de desembre). Totes les conferències tindran lloc a la Sala d’actes del Museu Episcopal de Vic a les 19.30h.