La UVic inaugura el Centre BETA i nous laboratoris per a l’Escola Politècnica Superior
Josep Arimany: "Tenim encara molts projectes pendents de fer realitat, però la Universitat treballa en bona direcció"
Avui dilluns ha tingut lloc a l’edifici Torre dels Frares de la UVic la inauguració del nou Centre Tecnològic BETA i els nous Experimental Sciences and Technology Labs, ubicats a l’espai de 260m2 de la planta baixa de l’edifici, que havien estat ocupats pel Laboratori de Sanitat Ramadera de Vic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
La reforma per encabir-hi les dues dependències ha suposat una inversió de 90.000€. La nova superfície recuperada consta de dues parts. D’una banda s’hi ubiquen dos despatxos i una zona oberta amb 10 llocs de treball per a investigadors, mentre que de l’altra s’hi troben els laboratoris instrumentals, de cultius cel·lulars, les cambres termostatitzades. Unes instal·lacions, especialitzades en l’àmbit de biociències, i que estaran destinats només a recerca i a transferència de coneixement, sobretot de projectes competitius. Aquestes noves instal·lacions, reformades d’acord amb el pla de sostenibilitat Ecocampus i el Pla d’Espais, s’afegeixen als laboratoris que té l’EPS dedicats a docència, el Laboratori d’Anàlisi i les plantes pilot del pa i la carn.
El Centre Tecnològic BETA pren el relleu del SART
Segons ha explicat el seu director Sergio Ponsá, el Centre tecnològic en biodiversitat, Ecologia i Tecnologia i gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, creat sobre la base de l’antic SART (Servei d’Assaigs i Recerca Tecnològica), té per objectiu contribuir a la millora de la competitivitat i al desenvolupament tecnològic de les empreses, per mitjà del desenvolupament de projectes d’R+D+i, d’àmbit local, nacional o europeu, i també a fer transferència de tecnologia innovadora i competitiva, amb criteris de sostenibilitat en l’àmbit de la indústria alimentària i el medi ambient.
Té un equip multidisciplinari de treball format per més de 20 investigadors, tots experts en els àmbits de la biologia, la biotecnologia i l’enginyeria ambiental, l’alimentària i les energies renovables.
El Centre BETA forma part de TECNIO, la xarxa que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel·lència a Catalunya i que identifica els centres tecnològics i grups universitaris experts en innovació i transferència de tecnologia.
Durant la inauguració el Rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, ha destacat que “el conjunt de laboratoris que té ara l’EPS en l'àmbit de les biociències ofereixen un gran potencial de creixement i d'impacte, tant per als nostres estudiants, com per a les empreses i el territori”.
Per la seva banda i en representació de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, tinent d’alcalde, regidor de Ciutat del Coneixement i patró de la Fundació Universitària Balmes, ha augurat que les inversions no s’aturen i ha refermat el suport de l’Ajuntament de Vic en la Universitat. Arimany ha afirmat que “tenim molts projectes pendents de fer realitat, però la Universitat treballa en bona direcció”. Durant el seu discurs ha destacat que un dels grans reptes que té la Universitat és tenir una facultat de medicina i que s’està treballant dia rere dia perquè sigui una realitat.
Marc Gràcia, responsable dels centres TECNIO d’ACCIÓ, ha destacat la importància que el centre BETA formi part de la Xarxa que pretén millorar la transferència de coneixement entre universitat i empresa.
Per la seva banda, Jordi Villà, vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement i director de l’Escola Politècnica Superior, ha qualificat les noves instal·lacions com un gran salt endavant perquè permeten l’optimització, la transversalitat i la integració del coneixement, a més de la confluència de dues grans línies de recerca com la de Medi Ambient i la Informàtica Translacional.