La VIII Jornada de Salut Comunitària de Vic tracta l’avaluació en salut
Divendres passat es va celebrar la vuitena edició de la Jornada de Salut Comunitària de Vic, sota el títol Avaluació en acció!
El divendres 17 de gener, el Paranimf de la UVic-UCC va acollir la VIII Jornada de Salut Comunitària de Vic, titulada Avaluació en acció!. L'esdeveniment es va celebrar de les 9 del matí a les 2 del migdia i va mantenir el format de l’edició anterior, combinant experiències i ponències amb una part pràctica que va incloure diverses taules de treball.
La Jornada va ser inaugurada pel regidor de Salut Pública, Ciutadania i Barris, i Participació de l’Ajuntament de Vic, Xavier Farrés, juntament amb el gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Antoni Sánchez. A continuació, va començar un bloc dedicat a les experiències d’avaluació de projectes relacionats amb la salut. El primer tema tractat va ser l’avaluació prevista per al Pla Local de Salut 2023-2028, presentat a l’edició anterior de la Jornada, així com el seguiment anual que s’ha duent a terme del 2024.
Aquesta presentació va anar a càrrec de Roser del Val, tècnica de Salut pública de l’Ajuntament de Vic, i Marta Vilanova, infermera, doctora en Salut Pública i directora d’Amb Salut.
Núria Oliver i Joana Rodríguez, arquitecta municipal i tècnica de mobilitat de l’Ajuntament de Vic, respectivament, van presentar Avaluació en salut de desenvolupaments urbanístics i actuacions a la via pública, explicant com, des de l’Àrea de Territori i convençudes que les accions que es fan des de l’àrea tenen un gran impacte en salut, apliquen conceptes i diferents eines d’avaluació d’aquest impacte en els projectes que treballen. Amb la presentació de l’experiència Art Gran: Efectes de l’art en la salut, Rosa Puigpinós, tècnica superior del Servei d’Avaluació i Mètodes d’Intervenció a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, ens va parlar sobre la metodologia emprada per a l’avaluació d’aquesta intervenció per a disminuir la solitud no volguda de les persones grans, un important problema de salut pública. Aquesta experiència va tancar la primera part de la jornada.
Entre les diferents experiències, Griselda Riera, fisioterapeuta de EAP Vic Sud, i Alicia Baez, fisioterapeuta de EAP Vic Nord, van dinamitzar una pausa activa per a les persones assistents amb uns exercicis senzills per evitar passar molta estona seguida asseguts i millorar la postura corporal.
Abans d’iniciar la segona part de la Jornada, es va poder gaudir d’una pausa amb un refrigeri preparat per la Cuina de Sant Tomàs, de la Fundació Sant Tomàs.
La segona part de la Jornada es va centrar en la ponència d’Anna Ramon, Professora i Investigadora en l’àmbit dels determinants de la salut i la recerca participativa de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (UVic-UCC), Avaluació de programes i projectes de salut comunitària: reptes i oportunitats. Ramon va parlar dels tipus d’avaluació, els reptes clau i les oportunitats en l’avaluació i les bones pràctiques per a una avaluació eficaç.
L’última part de la jornada va constar de tres taules de treball, dues d’elles dinamitzades per Rosa Puigpinós i Anna Ramon, i una tercera dinamitzada per Laura Coll, Professora i Investigadora en l’àmbit de la salut pública de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar, Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària (UVic-UCC). A les diferents taules, les persones assistents van poder debatre, resoldre dubtes i aprofundir en temes com els reptes en l’avaluació, avaluació de procés, avaluació de resultats i tipus d’indicadors.
Dolors Coll, cap de Servei de Promoció de la Salut a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, va tancar aquesta última part, fent el retorn de les conclusions extretes de les taules de treball i de debat.
La cloenda de la VIII Jornada de Salut Comunitària de Vic va anar a càrrec de Míriam Torres, degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC.
La VIII Jornada de Salut Comunitària de Vic ha estat organitzada per la comissió de treball de la Taula de Salut Comunitària de Vic, formada per tècniques de l’Ajuntament de Vic, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, EAP Vic, UVic-UCC, l’Institut Català de la Salut i el Consorci Hospitalari de Vic.