Lactium converteix Vic en la ciutat de referència dels formatges i dels làctics
Productors artesans de Catalunya, Galícia, Castella i Lleó, Andalusia, País Basc i de Lituània, com a país convidat, ofereixen més de 150 varietats de formatges i derivats làctics
Aquest cap de setmana la fira Lactium ha convertit la ciutat de Vic en la capital del sector formatger. La fira, que aquest any arriba a la seva segona edició, ha comptat amb una gran afluència de públic. Aquest passat diumenge, 2 de maig, a les 18.00 h de la tarda, el Casino de Vic va acollir la roda de premsa de valoració de la fira que va comptar amb la presència de Josep Burgaya, president de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic) i segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic, Quima Vila, responsable de Fires i Mercats de l’ImpeVic i Oriol Urgell, gerent de l’Associació de Criadors Ramaders de Formatges Artesans (ACREFA) i coorganitzador de la fira.Josep Burgaya va explicar que “aquesta segona edició representa un salt endavant, el Lactium no només és un mercat sinó una plataforma de projecció dels formatges catalans a l’estranger”. En aquest sentit, Burgaya va agrair la implicació i el suport rebut per part de Prodeca. El president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde va assegurar que “s’han complert les expectatives” i va continuar dient que “seguirem apostant pel Lactium perquè sigui la fira de referència del sector formatger a Catalunya”.Quima Vila va agrair la col•laboració d’ACREFA i dels formatgers i va dir que “sense ells la fira no seria possible”. Vila va explicar que “he estat al carrer parlant amb expositors i visitants i tothom està molt content la qual cosa ens complau i ens omple de satisfacció”.Per la seva banda Oriol Urgell va destacar l’èxit del 2n Concurs de formatges i va remarcar el nivell altíssim dels productes presentats. “No tenim marques tradicionals, tenim molta varietat però, sobretot, qualitat” va afegir.Una fira més professional i més internacionalEl Fòrum , el 2n Concurs de Formatges Artesans i la 2a Trobada Intersectorial van ser les tres activitats paral•leles i dirigides als professionals del sector.Urgell també va valorar molt positivament el Fòrum dels Formatges que es va portar a terme el passat divendres, 30 d’abril, assegurant que “és un espai de referència pel sector formatger i així ha de seguir essent l’any vinent”. Una trobada totalment professional que ha apostat per la professionalització i la internacionalització de la fira amb la presència d’ experts del sectot vinguts dels Estats Units, Regne Unit, França, Itàlia i de diferents punts de Catalunya i de la restat de l’Estat.La Trobada Intersectorial també va aplegar ramaders, productors i comerciants per parlar de la vessant més tècnica del sector. En aquest sentit, s’hi van debatre temes sobre la relació dels professionals tècnics que intervenen en els diferents processos d’elaboració, producció i transformació dels productes làctics fins arribar a la seva comercialització.El 2n Concurs de Formatges Artesans va comptar amb la participació de 160 formatges dels quals 27 van ser guardonats amb el Lactium d’Or, Plata o Bronze i 3 van rebre una menció especial. El concurs constava de 4 categories: Formatges frescos, Formatges de pasta tova, Formatges de pasta semidura o dura i Formatges blaus elaborats amb llet crua o pasteuritzada de qualsevol espècie animal. Dels 30 premiats, 5 eren d’Osona, 16 d’altres comarques de la geografia catalana i 9 de la resta de l’Estat espanyol.En aquesta edició, Lituània ha estat el país convidat i durant els tres dies de la fira ha pogut donar a conèixer els productes del seu país relacionats amb el món del formatge i dels làctics. Miquel Vila, cònsol de Lituània a Barcelona, va estar present a la ciutat i va valorar molt positivament la voluntat de donar a conèixer i intercanviar productes d’altres països a la fira.La segona edició del Lactium també ha comptat amb una gran varietat d’activitats relacionades amb el món dels formatges dirigides al públic en general. Els tastets de formatge amb maridatge de vins de la DO Pla de Bages, el Concurs de Munyir o “Viu els sentits” en són algunes.