Foto de família dels premiats i les premiades a les 15 categories del Concurs Lactium 2022

Lactium recupera la normalitat amb una edició de gran participació formatgera

El formatge El Ferrer, de la formatgeria Cal Músic, guanya el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022

 

La festa del formatge català ha iniciat la 14a edició en la seva màxima esplendor. Avui s’ha celebrat l’activitat estrella de la mostra amb el tast i la deliberació de l’esperat Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2022. Més de 80 professionals d’arreu del territori català han avaluat, avui al matí, a la Casa Ricart de Vic, a més de 220 formatges presentats en les 15 categories a concurs. El màxim guardó del Concurs Lactium Gastroteca 2022 ha estat per a la Formatgeria Cal Músic, de Navàs. El seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022.

 

Titi Roca, Regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, es mostra satisfet de la implicació de les formatgeries amb el concurs: “enguany hem comptat amb la participació de 59 formatgeries al concurs Lactium, xifra que representa un augment del 20% respecte l’edició 2021”.

 

El palmarés de les 15 categories a concurs ha estat:

 

Categoria

Formatge

Formatgeria

MATONS I BROSSATS

24 productes presentats a la categoria

Or

Mató Cabra

Granja Armengol

Plata

El mató

Cal Cantaré

LLETS FERMENTADES

19 productes presentats a la categoria

Or

Iogurt grec de vaca

Mas Claperol

Plata

Iogurt grec

Granges Comas

PASTA DURA DE VACA I/O BÚFALA

17 productes presentats a la categoria

Or

El Ferrer

Cal Músic

Plata

Vaca pastura

Làctics Ubach

PASTA DURA DE CABRA

20 productes presentats a la categoria

Or

El gran Pep

Sant Gil d’Albió

Plata

El Miner d’Espinelves

Formatges d’Espinelves

PASTA DURA D’OVELLA

12 formatges presentats a la categoria

Or

Ovella Les Agudes

Formatgeria Mogent

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE VACA I/O BÚFALA

5 productes presentats a la categoria

Or

Cendrat

Formatges Gavarresa

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE CABRA

25 productes presentats a la categoria

Or

El petit floquet de cabra

Can Robert

Plata

Llosassa

Formatges Cuirols

Bronze

Petricó

Cal Cantaré

PASTA ÀCIDA/LÀCTICA D’OVELLA

9 productes presentats a la categoria

Or

Farcell

Valette

PASTA TOVA DE VACA I/O BÚFALA

24 productes presentats a la categoria

Or

Puigpedrós

Molí de Ger

Plata

Tou del Lluçanès

Reixagó

PASTA TOVA DE CABRA

24 productes presentats a la categoria

Or

Pla

Mas Alba

Plata

Tou del Musal Cabra

Cal Músic

PASTA TOVA DE D’OVELLA

6 productes presentats a la categoria

Or

Les Cuines

Formatgeria del Miracle

TUPINS

5 productes presentats a la categoria

Or

Tupí de Blau

Molí de Ger

FORMATGES BLAUS

16 formatges presentats a la categoria

Or

El Glauc

Formatgeria Xauxa

FORMATGES DE PASTA CUITA I SEMI-CUITA

11 productes presentats a la categoria

Or

Gran Músic

Cal Músic

FORMATGE GARROTXA

9 formatges presentats a la categoria

Or

Garrotxa

Sant Martí d’Albió

 

Demà, diumenge 15 de maig, la mostra continua al Parc Jaume Balmes de Vic. Lactium ofereix un espai expositiu format per 40 formatgeries amb més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i una desena de productes agroalimentaris artesans i de qualitat. També una oferta de propostes divulgatives i festives per gaudir del formatge al màxim.

Lactium és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i persones aficionades del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.