Lactium recupera la normalitat amb una edició de gran participació formatgera
El formatge El Ferrer, de la formatgeria Cal Músic, guanya el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022
La festa del formatge català ha iniciat la 14a edició en la seva màxima esplendor. Avui s’ha celebrat l’activitat estrella de la mostra amb el tast i la deliberació de l’esperat Concurs Lactium: formatges artesans de Catalunya 2022. Més de 80 professionals d’arreu del territori català han avaluat, avui al matí, a la Casa Ricart de Vic, a més de 220 formatges presentats en les 15 categories a concurs. El màxim guardó del Concurs Lactium Gastroteca 2022 ha estat per a la Formatgeria Cal Músic, de Navàs. El seu formatge El Ferrer, de pasta dura de vaca, ha rebut el Premi Millor Formatge Català Lactium Gastroteca 2022.
Titi Roca, Regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, es mostra satisfet de la implicació de les formatgeries amb el concurs: “enguany hem comptat amb la participació de 59 formatgeries al concurs Lactium, xifra que representa un augment del 20% respecte l’edició 2021”.
El palmarés de les 15 categories a concurs ha estat:
Categoria | Formatge | Formatgeria |
MATONS I BROSSATS | 24 productes presentats a la categoria | |
Or | Mató Cabra | Granja Armengol |
Plata | El mató | Cal Cantaré |
LLETS FERMENTADES | 19 productes presentats a la categoria | |
Or | Iogurt grec de vaca | Mas Claperol |
Plata | Iogurt grec | Granges Comas |
PASTA DURA DE VACA I/O BÚFALA | 17 productes presentats a la categoria | |
Or | El Ferrer | Cal Músic |
Plata | Vaca pastura | Làctics Ubach |
PASTA DURA DE CABRA | 20 productes presentats a la categoria | |
Or | El gran Pep | Sant Gil d’Albió |
Plata | El Miner d’Espinelves | Formatges d’Espinelves |
PASTA DURA D’OVELLA | 12 formatges presentats a la categoria | |
Or | Ovella Les Agudes | Formatgeria Mogent |
PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE VACA I/O BÚFALA | 5 productes presentats a la categoria | |
Or | Cendrat | Formatges Gavarresa |
PASTA ÀCIDA/LÀCTICA DE CABRA | 25 productes presentats a la categoria | |
Or | El petit floquet de cabra | Can Robert |
Plata | Llosassa | Formatges Cuirols |
Bronze | Petricó | Cal Cantaré |
PASTA ÀCIDA/LÀCTICA D’OVELLA | 9 productes presentats a la categoria | |
Or | Farcell | Valette |
PASTA TOVA DE VACA I/O BÚFALA | 24 productes presentats a la categoria | |
Or | Puigpedrós | Molí de Ger |
Plata | Tou del Lluçanès | Reixagó |
PASTA TOVA DE CABRA | 24 productes presentats a la categoria | |
Or | Pla | Mas Alba |
Plata | Tou del Musal Cabra | Cal Músic |
PASTA TOVA DE D’OVELLA | 6 productes presentats a la categoria | |
Or | Les Cuines | Formatgeria del Miracle |
TUPINS | 5 productes presentats a la categoria | |
Or | Tupí de Blau | Molí de Ger |
FORMATGES BLAUS | 16 formatges presentats a la categoria | |
Or | El Glauc | Formatgeria Xauxa |
FORMATGES DE PASTA CUITA I SEMI-CUITA | 11 productes presentats a la categoria | |
Or | Gran Músic | Cal Músic |
FORMATGE GARROTXA | 9 formatges presentats a la categoria | |
Or | Garrotxa | Sant Martí d’Albió |
Demà, diumenge 15 de maig, la mostra continua al Parc Jaume Balmes de Vic. Lactium ofereix un espai expositiu format per 40 formatgeries amb més de 250 varietats de formatge artesà català, una formatgeria convidada provinent de Galícia, i una desena de productes agroalimentaris artesans i de qualitat. També una oferta de propostes divulgatives i festives per gaudir del formatge al màxim.
Lactium és una iniciativa de l’Ajuntament de Vic i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà) i s’ha convertit en una cita ineludible per a professionals i persones aficionades del formatge i la gastronomia, així com un actiu per a la divulgació i promoció de la cultura del formatge artesà i català.