Titi Roca, Lluís Mauri, Isaac Gelabert, Ramon Sanmartí i Bet Piella

Lactium torna amb totes les mesures sanitàries, noves propostes i més presència al territori

La mostra de formatges catalans de referència se celebrarà a Vic el 22 i 23 de maig després que l’any passat quedés anul·lada per la pandèmia

 

La festa del formatge català torna a celebrar-se a Vic. Lactium, la mostra de formatges catalans, va haver d’anul·lar-se el 2020 amb motiu de la situació sanitària, però l’edició d’enguany ja està en marxa. Serà la 13a i tindrà lloc per quarta vegada al parc Jaume Balmes. Els dies 22 i 23 de maig aquest espai s’omplirà amb 40 formatgeries catalanes i artesanes, que construiran una proposta comercial amb més de 250 formatges. “Els tres eixos que fonamenten Lactium aquest any són la seguretat, l’adaptabilitat i la sostenibilitat”, ha explicat aquest dijous en roda de premsa Isaac Gelabert, el director d’aquesta mostra que divulga i promociona la cultura del formatge artesà i català

 

Durant el certamen es prendran totes les mesures sanitàries vigents, com ara l’ampliació de l’espai i el control de l’aforament. Una altra d’aquestes mesures, que a més serveix per guanyar presència al territori català, ha sigut traslladar les deliberacions del jurat a 9 punts de Catalunya les setmanes prèvies a la mostra. D’aquestes deliberacions en sortiran els guanyadors de les 13 categories que convoca el Concurs Lactium: Formatges Artesans de Catalunya i l’esperat Premi Millor Formatge Català Lactium 2021. En paral·lel, enguany s’estrena el Premi Formatgeria Sostenible Lactium, que distingirà d’entre mitja dotzena de candidatures la formatgeria que millor hagi integrat iniciatives i bones pràctiques entorn a la sostenibilitat en els seus processos de producció.

 

Els noms dels guanyadors del concurs es donaran a conèixer el dissabte 22, durant la mostra, on també es podrà gaudir de les xerrades del TxisCorner, d’actuacions de música en directe i espectacles familiars i del nou TxisBar, una barra on se serviran fustes de formatges presents a la fira, complementant així la seva proposta lúdica. Val a dir que Lactium “és la segona fira sectorial que es fa a nivell català”, tal com ha afirmat Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic. Roca també ha explicat que “des de l’Ajuntament hem promogut un seguit línies d’ajut a tots els firaires”. Hi haurà una bonificació del 50% en la taxa dels firaires, que també es mantindrà en la resta de fires d’aquest any. 

 

L’adaptació online de l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat és una altra novetat d’aquesta 13a edició. Amb un programa compost per tres sessions, els dies 15, 22 i 29 de maig, l’Aula del Formatge Bonpreu-Esclat manté el seu esperit de divulgació i de coneixement a través del tast de formatges, adaptant el seu format al marc digital i permetent gaudir de les seves activitats i del tast de formatges des de casa. D’altra banda, prèviament a Lactium, tindrà lloc la jornada tècnica professional. Amb el títol “Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats”, es podrà seguir de forma online el divendres 14 de maig.

 

Coorganitzat per l’Ajuntament de Vic (OFIM) i ACREFA (Associació de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà), Lactium ha esdevingut un referent per a professionals i aficionats del formatge i la gastronomia.

 

En la presentació d’aquest matí també hi han assistit Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Ramon Sanmartí, director gerent de PRODECA, i Lluís Mauri, en representació d’ACREFA. Aquest últim ha destacat que “Catalunya és la regió europea que més varietats de formatges té” i que “aquest Lactium crec que no serà recordat com el de després de la pandèmia sinó pel Lactium en què es presentaran més novetats que mai”. I és que, ha dit, després del confinament, els formatgers arriben amb “una o dues referències noves per presentar”.