L'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona impulsen la Xarxa per a l’acollida i la integració de les persones refugiades a Osona

En data d’ahir, 23 de març de 2017, es va constituir a la Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona, la Xarxa per a l’acollida i la integració de les persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional d’Osona (XAPRO), impulsada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vic.

L'Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona impulsen la Xarxa per a l’acollida i la integració de les persones refugiades a Osona.

En data d’ahir, 23 de març de 2017, es va constituir a la Sala de Plens del Consell Comarcal d’Osona, la Xarxa per a l’acollida i la integració de les persones refugiades o sol·licitants de protecció internacional d’Osona (XAPRO), impulsada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Vic.

 

A la sessió hi van intervenir Àlvar Solà, regidor de Benestar social i Acollida de l’Ajuntament de Vic; Joan Carles Rodríguez, vicepresident 1r i responsable de l’Àrea d’Atenció a les persones del Consell Comarcal d’Osona; representants de les entitats impulsores de la Xarxa, a més d’Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya; Toni Tort de l’entitat DIANOVA; Fina Molet de Creu Roja Osona i les responsables tècniques del Servei d’Acollida del Consell Comarcal i de l’Ajuntament de Vic.

 

La XAPRO neix amb l’objectiu de possibilitar la integració de les persones refugiades d’Osona, més enllà del municipi on hi ha el Centre de Protecció Internacional (Vic), a través de possibilitar la recerca d’ocupació, habitatge i vincles socials en el conjunt de la comarca d’Osona.

 

La XAPRO, que té el suport de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya i DIANOVA (l’entitat gestora del CPI de Vic), està formada pels Ajuntaments d’Osona, les entitats del sector laboral i les entitats especialitzades en matèria d’asil de la comarca, i té les funcions següents:

 

- Fer un seguiment de la fase d’Acollida, del Programa estatal de les persones refugiades de Vic, per tal de preveure les necessitats futures.

- Participar activament en les fases d’Integració i Autonomia, del Programa estatal de les persones refugiades, en la recerca de recursos laborals i d’habitatge per tal de facilitar la seva integració i autonomia a la comarca.

- Suport al desplegament del Programa Català de Refugi a Osona fent difusió, seguiment i execució.

- Suport a les activitats de sensibilització que puguin sorgir dins de la Xarxa.

 

En aquesta primera sessió es va informar els assistents dels circuïts de coordinació entre administracions per tal de possibilitar la recerca d’ocupació i habitatge en el moment que les persones refugiades arribin als municipis. La propera trobada de la XAPRO es farà el proper mes de Juny.

 

En el cas de l’habitatge, es va informar que tot ciutadà d’Osona que vulgui arrendar un habitatge per aquest fi, ha d’emplenar la fitxa adjunta i s’ha de dirigir a l’Ajuntament del seu municipi per tal d’incorporar-la a l’Inventari de Recursos de la Generalitat, i en el cas de la recerca d’ocupació es va informar a les entitats empresarials que facin saber de les ofertes d’ocupació existents als Serveis Locals d’Ocupació del seu municipi.

 

També es va informar que si algun ciutadà d’Osona vol formar part del programa de mentors del Pla Català de Refugi, es pot informar i inscriure aquí, i que el dia 5 d’abril es faran les entrevistes als mentors inscrits a Osona, i durant el mes de maig la formació.

 

Oriol Amorós “Donar refugi és sinònim de democràcia de qualitat”

 

Posteriorment a la reunió i en un acte obert a tothom, el secretari d’igualtat, Migracions i Ciutadania va pronunciar una conferència sobre l’estat actual de les persones refugiades a la comarca i el rol que ha de jugar Catalunya en aquest aspecte.

 

Amorós va començar agraint a la comarca d’Osona i a la ciutat de Vic la bona disposició que han demostrat en matèria de refugi i tot seguit va fer esment a la coordinació institucional, Vic i comarca han demostrat una sensibilitat especial va dir textualment.

 

El secretari d’Igualtat, Ciutadania i Migracions va fer un repàs als motius que porten les persones a fugir dels seus països: guerres, situacions no segures, intolerància religiosa o per orientació sexual; Amorós va ser molt crític amb els estats europeus que han estat incapaços d’acollir 60.000 persones, se’ls ha denegat auxili, va concloure.

 

Segons Oriol Amorós viure en democràcia significa viure en un espai segur, on es defensen els drets humans i volem que Catalunya estigui implicada en la pau.

 

Tot seguit Amorós va explicar en què consisteix el Pla Català de Refugi i les iniciatives que ja es duen a terme des del sector privat, com per exemple en el món universitari en què hi ha un pla per acollir 100 persones de cara al proper curs. Actualment ja s’està duent a terme un pla pilot tant a la Universitat Oberta de Catalunya com a la Universitat de Barcelona, ja que negar la formació a la gent jove, és negar-los el futur.

Pel que fa al Pla Català de Refugi es pot resumir en 12 mesos i 5 actors directament implicats. En primer lloc, el Govern de la Generalitat es farà càrrec de la prestació econòmica que rebran les persones refugiades, prestàció no menor a la renda mínima però tampoc superior. El 2n actor el formen les persones refugiades, amb el compromís que hauran d’adoptar per treballar com a via per entrar al mercat laboral, passant per l’aprenentatge de la nostra llengua. El 3r actor a tenir en compte són les administracions locals, que per la seva proximitat són els ens que millor poden seguir tot el procés d’integració. Un 4t factor és la ciutadania en general, ja que tothom pot formar part del projecte d’integració de les persones refugiades oferint-se com a voluntaris per fer mentoria, acompanyament a la integració. Finalment, el 5è actor són les entitats les quals actualment ja desenvolupen una tasca important. Catalunya ha demostrat més d’una vegada la seva implicació en aquesta qüestió.

Pel que fa als programes de mentoria, Amorós va comentar alguns dels aspectes relatius a la formació que rebran els voluntaris o la forma en què s’organitzaran.

Actualment a Catalunya hi ha 560 persones refugiades, 41 a són a Vic; en la 1a fase en què es troben estan allotjades al Seminari, a punt per passar a la 2a fase que consisteix en buscar un pis per viure. A preguntes dels assistents, Amorós va dir que Catalunya és la única comunitat de l’estat en què una persona sense permís de treball pot estar inscrita al SOC, aspecte molt important ja que d’aquesta manera es pot començar a moure en entorns laborals.