L'Ajuntament de Vic visita les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.
Estan destinades a recerca i docència. L'adequació s'ha fet al mateix edifici Baumann, antiga adoberia.
L'alcalde, Albert Castells, ha visitat les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb el conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, el rector de la universitat, Josep-Eladi Baños, el president de la FESS, Josep Arimany i la delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol, entre d'altres autoritats.
Les obres han consistit en una adequació de 1.500 m² de l’edifici Can Baumann de Vic, on s’ha construït el laboratori especialitzat en audiologia AudioLab —pioner a Catalunya i a l’Estat espanyol—, un laboratori tecnològic per a les tres titulacions que s’imparteixen a la facultat —Medicina, Odontologia i Audiologia General, aprovada per l’AQU—, un Laboratori de Preclínica Odontològica i cinc aules noves. Gran part de les noves instal·lacions, com l’AudioLab, el laboratori tecnològic o l’aulari nou, ja s’estan utilitzant per fer classes als estudiants, però serà a partir del curs que ve quan estaran del tot equipades i a ple rendiment.
L'alcalde afirmava que “per a la ciutat de Vic és un honor i un privilegi tenir una universitat que s’estén per diverses ciutats del país”. També feia referència a la necessitat d’explicar el passat industrial de Vic i de destacar-ne el valor que té, amb exemples com l’antiga fàbrica de Can Baumann i les Adoberies. En aquest sentit, parlava de la transformació i el creixement futur entorn del Prat de Galliners: “La ciutat té un deute amb el barri dels Caputxins i la Universitat ha estat una peça decisiva que ha contribuït a revitalitzar-lo”, afegia.
El conseller destacava que “el valor afegit d’una rehabilitació en trama urbana d’un edifici amb un valor històric suposa un gran impacte per al teixit social d’una ciutat com Vic, ja que a mitjà i llarg termini té un valor incalculable”.
El president de la FESS feia èmfasi en la creació del concepte campus ciutat, que s’ha impulsat des de l’Ajuntament de Vic, seguint el model d’altres ciutats europees, i recordava la història de la fàbrica de Can Baumann, on actualment hi ha la facultat: “Des que hi ha la Universitat, a Vic hi ha hagut una revolució cultural, social, econòmica i de coneixement”, i també posava en valor la feina de l’alcalde Albert Castells “per assegurar la fortalesa de la Universitat”.
Finalment, el rector de la Universitat afirmava que “la Universitat anirà creixent en els pròxims anys i és un goig sentir dir a l’alcalde que hi ha uns espais a la ciutat reservats per a la Universitat”.
L’AudioLab, un equipament únic a l’Estat espanyol
L’AudioLab, el nou laboratori per als estudiants del grau en Audiologia General de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, ocupa un espai d’uns 160 m² i disposa de quatre cabines acústiques insonoritzades. Tant per la quantitat com per la qualitat del seu equipament, l’AudioLab és un laboratori pioner a l’Estat espanyol i de primera línia en l’àmbit europeu. “Hi ha altres laboratoris al país amb alguns d’aquests aparells, però segurament és l’únic que reuneix tots els aparells junts per poder fer totes les proves”, explica Gerard Encina, coordinador del grau en Audiologia General.
El nou laboratori d’audiologia de la Facultat de Medicina serveix, principalment, per a la docència del grau en Audiologia General, ja que des del primer semestre de la titulació els estudiants hi fan pràctiques i també està orientat a activitats paral·leles associades al grau. No obstant això, l’AudioLab estarà al servei de tot el personal investigador de la UVic-UCC que faci recerca en el camp de l’audiologia i les ciències auditives i vestibulars, i dels estudiants que, en aquest àmbit de la salut, desenvolupin els seus treballs de final de grau o cursin futurs programes de màster o de doctorat. Finalment, també es contempla la possibilitat d’obrir aquest laboratori a l’entorn assistencial d’Osona per a aquelles proves específiques o casos clínics complexos que els hospitals o centres sanitaris de la zona no puguin resoldre.
Un laboratori odontològic i un altre de tecnològic
El Laboratori Tecnològic és un espai polivalent i multidisciplinari on poden fer pràctiques els estudiants dels tres graus actuals de la facultat: Medicina, Odontologia i Audiologia General. L’objectiu d’aquest laboratori és ajudar els estudiants en la gestió de les pràctiques clíniques i eliminar el buit que existeix entre la pràctica preclínica i la clínica amb l’ús dels simuladors dentals. Aquesta sala també permet als docents preparar material adequat a les pràctiques i tallers dels alumnes en casos clínics.
El Laboratori de Preclínica Odontològica està pensat per als estudiants del grau en Odontologia. Estarà equipat amb un box de simulació, a més d’una sala on els alumnes poden practicar el buidatge d’impressions i l’articulació de models de guix. Aquest laboratori es farà servir per als tres primers cursos del grau en Odontologia.