Les emissores locals accediran a noves vies de finançament adherint-se al nou protocol de La Xarxa

La Primera tinent d’Alcalde i Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vic Anna Erra ha estat a la presentació del concurs educatiu Pica Lletres, que enguany emetran 18 TV locals

 L’1 de gener de 2014 entrarà en funcionament el nou protocol d’adhesió de les ràdios locals a La Xarxa de Comunicació Local,  un instrument que ja ha estat adoptat pel conjunt de les televisions adherides i que regula un marc de relació clar i eficaç entre La Xarxa i els mitjans locals. Les emissores han de subscriure’l al llarg de l’any vinent per accedir a les línies de finançament previstes per l'ens.

Uns recursos que amb el nou protocol es distribuiran “amb transparència, coherència i aplicant criteris de territorialitat”, segons ha subratllat aquest dimecres a Vic Carles Rossinyol, president delegat d’Hisenda, Recursos Interns i Noves Tecnologies de la Diputació de Barcelona, durant la inauguració de l’Infolocal, el Fòrum de Comunicació Local, que enguany ha aplegat més de 150 professionals de ràdios i les televisions locals. Rossinyol també ha fet una ferma defensa de “la comunicació local” i ha criticat “l’intent recentralitzador” que viu el sector.
 De la seva banda, el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, ha subratllat “els incentius a la qualitat dels continguts” que incorpora el nou protocol. En referència als continguts, ha instat els mitjans locals a defensar-ne també la pluralitat “en un moment tan transcendent per al país”.Martí també ha posat en valor la tasca de la Diputació de Barcelona en el suport a la comunicació local i ha reclamat a la resta de diputacions catalanes que treballin també en aquesta línia. A l’Infolocal també ha intervingut Antoni Molons, director general de Mitjans Audiovisuals de la Generalitat, entre altres representants institucionals.
 La XN, el principal actiu del protocol
El servei més important que ofereix el protocol és la XN, l’agència informativa que es nodreix principalment de les notícies elaborades per ràdios i televisions locals (àudios i vídeos.  Només entre gener i mitjans de novembre d’aquest any s’han aportat a la XN 25607 peces de vídeo, que en conjunt equivalen a 974 hores de programació informativa, i també 10.200 peces d’àudio. El nou protocol preveu l’ús de la XN per part d’un major nombre d’emissores, fet que farà incrementar l’aportació de peces d’àudio.

‘Pica Lletres’ incorpora en aquest curs una versió radiofònica
Durant l'nfolocal, La Xarxa ha presentat la temporada 2013/2014 del concurs educatiu ‘Pica Lletres’, que enguany emetran 18 televisions locals, i també n’ha anunciat la posada en marxa d’una versió radiofònica per a emissores locals a partir de l’abril 2014. El programa, que posa a prova els coneixement de català d’alumnes de 3r d’ESO, mobilitzarà enguany 900 escolars de quasi 150 centres de tot Catalunya. “Aquesta capacitat de cohesió i vertebració territorial coincideix plenament amb l’ADN de La Xarxa, ha destacat el conseller delegat de l’ens, Francesc Pena, en referència als valors que promou ‘Pica Lletres’. De la seva banda, la directora general d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat de la Generalitat, Teresa Pijoan, ha definit el concurs com “una eina per millorar l’ortografia dels alumnes i fer-los apassionar per la llengua” i ha garantit el suport del Departament d’Ensenyament al programa”. A la presentació també hi han assistit el diputat per Osona de la Diputació de Barcelona, Josep Salom, i la primera tinenta d'alcalde i regidora d'Educació de l'Ajuntament de Vic, Anna Erra, que ha agraït a la Xarxa “ el que hagueu escollit Vic per presentar la nova temporada del Pica Lletres, com molt be sabeu, Vic  es una ciutat molt coneguda precisament per el seu model educatiu “