Un moment del ple del mes de juny

Les piscines i el porta a porta, protagonistes del ple municipal del mes de juny

Els grups municipals es divideixen sobre l'increment de tarifes de piscines, la modificació del servei de recollida de residus i la suspensió de llicències per a piscines privades

La gestió i tarifes de les piscines municipals de Vic, així com l’aprovació d’una modificació de la freqüència de recollida de la fracció de resta en els barris on s’ha implementat el sistema porta a porta, van centrar bona part del debat del ple del mes de juny de l’Ajuntament de Vic. L’alcalde, Albert Castells, va iniciar la sessió felicitant el Vic Hoquei Club pel seu ascens a l’OK Lliga, tres anys després d’haver perdut la categoria.

La modificació del pla de gestió del servei de recollida selectiva, aprovada amb divisions

El ple municipal de Vic va aprovar la modificació del Pla de Gestió del servei de recollida selectiva, com a part del conveni de delegació del servei de recollida de residus de l'Ajuntament de Vic al Consell Comarcal d'Osona. Aquesta modificació, que implica augmentar la freqüència de la recollida porta a porta de la fracció resta de quinzenal a setmanal als barris de Sentfores - La Guixa, Sant Llàtzer i Quatre Estacions, va rebre el suport dels grups Junts per Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI, mentre que la CUP Vic va votar en contra i ERC Vic i Vic en Comú Podem es van abstenir.

La regidora de Medi Ambient, Ester Coma, va explicar que després d'analitzar casos i experiències d'altres poblacions, "s'ha conclòs que és més efectiu recollir la fracció resta de manera setmanal". Des d'ERC Vic, Albert Palou, tot i reconèixer la raonabilitat de la proposta, va criticar la gestió del canvi de model, tot justificant l'abstenció del seu grup. El PSC Vic, tot i no estar totalment d'acord amb el model, va votar a favor destacant els beneficis per als veïns. En la mateixa línia, el regidor de SOMI, Josep Anglada, va justificar el suport a la proposta, argumentant que no s'estava debatent el model de recollida en si, sinó un tema concret que beneficiava els ciutadans.

D'altra banda, VECP va criticar el model de recollida de residus, tot i reconèixer la millora respecte a la proposta anterior, i es va abstenir en la votació. La CUP Vic va votar en contra de la proposta, subratllant la importància de mantenir la coherència política.

Noves tarifes i pròrroga administrativa de la concessió de la piscina del Vic Natació ETB

Dos dels punts tractats en el ple municipal d'aquest mes es relacionaven amb la gestió de la concessió de la piscina municipal del Vic Natació-ETB. En primer lloc, es va aprovar provisionalment l'ajustament del 3,2% de les tarifes per a l'ús de les piscines municipals, presentat per l'empresa concessionària, amb el suport de Junts x Vic, Ara Vic i el PSC Vic, mentre que ERC Vic, SOMI i VECP es van abstenir i la CUP Vic hi va votar en contra.

Eduard Comerma, regidor d'Activitat Física i Esports, va explicar que aquest ajust corresponia a l'aplicació de l'augment de l'IPC a petició de l'empresa concessionària, destacant que aquest increment només s'aplicaria durant la temporada d'hivern. Josep Pou, del PSC Vic, va expressar les seves preocupacions sobre l'aprovació dels preus de la piscina d'estiu, recordant la falta de compliment del termini contractual i qüestionant la manca de motivació per no aplicar l'augment als preus d'estiu. Josep Anglada, de SOMI, va demanar un aclariment sobre si l'augment també s'aplicaria a les tarifes de l'estiu 2025. Arnau Martí, de VECP, va expressar la seva preocupació per l'aprovació de les tarifes i la continuïtat de la concessió, destacant la falta de coneixement sobre el futur concessionari.

Pel que fa a la pròrroga de la concessió administrativa de les instal·lacions a l’empresa que les gestiona actualment, es va aprovar amb el suport de Junts x Vic, Ara Vic, PSC Vic i SOMI, mentre que la CUP Vic i VECP hi van votar en contra i ERC Vic es va abstenir. Eduard Comerma va explicar la necessitat de garantir la continuïtat del servei, tot i reconèixer que hauria calgut fer una licitació abans. Maria Balasch, d'ERC Vic, va justificar l'abstenció del seu grup per estar en desacord amb el procés. Carla Dinarès, de la CUP, va criticar l'ordre dels punts a l'ordre del dia i va advocar per una gestió directa de les piscines. El regidor de VECP, Arnau Martí, va defensar la gestió directa i va argumentar el vot en contra per evitar conseqüències jurídiques.

Bonificacions de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres

El ple municipal de l’Ajuntament de Vic va aprovar dues bonificacions de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). La primera, sol·licitada pel Departament de Justícia, correspon al 95% de l’impost per les obres de condicionament d’un local per judicis penals, amb el suport de tots els grups excepte VECP, que es va abstenir. La regidora del PSC Vic, Débora Villena, va expressar el suport als projectes, destacant que "són d’especial interès per la ciutat". Arnau Martí de VECP va qüestionar la utilitat social de la bonificació i la tardança en l’execució dels projectes, assenyalant que "no sempre obtenim la contraprestació adequada". Núria Homs, regidora d’Economia, va defensar la col·laboració entre administracions, afirmant que "les administracions tenim l'obligació de col·laborar; aquesta millora és un avantatge per a la ciutat”. La segona bonificació, per les obres d’ampliació de l’Escola Centre, també va rebre suport majoritari, amb l'excepció de l'abstenció de VECP. Homs va explicar que aquesta bonificació formava part de les polítiques educatives de la ciutat, assegurant que "se’n beneficiarien els infants de l’escola".

Mesa de negociació col·lectiva dels treballadors de l’Ajuntament de Vic

El ple va aprovar inicialment el Reglament de funcionament de la Mesa General de Negociació conjunta del personal funcionari i laboral de l’Ajuntament de Vic i els seus organismes autònoms, amb l'única abstenció de la CUP Vic. Núria Homs, regidora de Recursos Humans, va presentar el reglament que formalitza les pràctiques de negociació amb els representants sindicals, detallant la participació, funcions i freqüència de les reunions. Abans del ple, el reglament havia estat negociat i aprovat per unanimitat amb els sindicats. Quim Soler, regidor de la CUP Vic, va demanar accés a les actes de les sessions per als regidors de l'oposició, i Homs va acceptar, subjecte a autorització jurídica. La regidora del PSC Vic, Débora Villena (PSC Vic) va anunciar el vot afirmatiu, destacant la millora en les relacions laborals i la garantia dels drets dels treballadors.

Modificació puntual del POUM de Vic

El ple va aprovar la modificació puntual número 4 del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vic, amb els vots de tots els grups municipals excepte la CUP Vic, que s’hi va abstenir. Aquesta modificació inclou ajustos i correccions en la normativa i la documentació gràfica del POUM aprovat el 2019, sense alterar l'estructura general definida. La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, va destacar la importància de corregir errors i agilitzar tràmits, mentre que els representants d'ERC Vic, PSC Vic, SOMI i VECP van expressar el seu suport favorable. La CUP Vic, tot i agrair el treball tècnic, es va abstenir, desitjant una modificació més extensa. Coma va agrair l'aprovació majoritària i va abordar temes com el barri del Nadal, destacant la inclusió de les demandes veïnals en la proposta.

Aparcament públic al carrer de Santa Coloma de Farners de Vic

El Ple municipal ha aprovat definitivament el projecte executiu per a la construcció d'un aparcament públic al carrer de Santa Coloma de Farners, núm. 4, malgrat les al·legacions presentades per la regidora de la CUP Vic, Carla Dinarès. Les al·legacions, que abordaven qüestions de mobilitat urbana i l'ús de l'espai públic per a activitats comercials privades, han estat parcialment estimades, com va exposar la regidora d’Urbanisme, Ester Coma. Els vots favorables van ser dels grups municipals de Junts per Vic, PSC Vic i SOMI; ERC Vic es va abstenir, mentre que la CUP Vic i VECP hi van votar en contra. Dinarès va expressar el seu descontentament amb el projecte, destacant que beneficiaria un operador privat i anava en contra del Pla de Mobilitat Sostenible de Vic. Arnau Martí, de VECP, també va criticar aquest tipus de cessions de sòl municipal, fent una crida a promoure el comerç de proximitat. En resposta, l’alcalde Albert Castells va remarcar que la ciutat guanyava un aparcament en aquesta zona.

Modificació de les properes dates del ple municipal

En la sessió d’aquest mes, el Ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat el canvi de dates per a les sessions ordinàries del Ple municipal dels mesos d’estiu. Així, el ple ordinari del mes d’agost, previst pel dia 5 d'agost, s’avançarà al dilluns 29 de juliol de 2024, i el ple ordinari del dia 2 de setembre es traslladarà al dilluns 16 de setembre de 2024, segons va anunciar la portaveu de l’equip de govern, Anna Alemany. Aquesta modificació es fa per tenir en compte la possible manca de quòrum durant el mes d'agost a causa de les vacances d'estiu i per facilitar el funcionament de les comissions informatives i els tràmits dels assumptes que s'han d'incorporar a l'ordre del dia del ple ordinari del setembre.

Abans de les mocions, l’alcalde de Vic, Albert Castells, va defensar-se davant les acusacions de falta de democràcia i transparència, afirmant que l'acord de la delegació de funcions de la Junta de Govern Local es va prendre en un ple anterior. Arnau Martí, de VECP, va remarcar la necessitat d’aclarir aquesta decisió en les comissions informatives.

SOMI presenta una moció per al fraccionament de la taxa de residus

El grup municipal de SOMI va presentar una moció per facilitar el pagament de la taxa de recollida de residus a la població de Vic, permetent el fraccionament sense recàrrecs ni interessos. Aquesta mesura, destinada a alleujar la càrrega fiscal, va rebre el suport de diversos grups, incloent Junts per Vic, Ara Vic i PSC Vic. Durant la discussió, es va ressaltar la importància d'una campanya informativa exhaustiva per promoure la comprensió ciutadana del fraccionament i les bonificacions disponibles. La regidora d’Economia, Núria Homs, va destacar que ja era una opció existent, però sovint no era coneguda, i va proposar una campanya per difondre la informació i facilitar els tràmits relacionats amb les taxes.


La suspensió potestativa de les llicències d’obres per a piscines privades, objecte d’una moció de Vic En Comú Podem

El grup municipal Vic En Comú Podem va presentar una moció per suspendre les llicències d'obres per a piscines privades a Vic, motivada per la sequera estructural i el canvi climàtic. La proposta buscava adaptar els usos socials a un clima més àrid i regular l'ús de l'aigua. La suspensió seria per un any, amb possibilitat d'extensió, per revisar la normativa urbanística. La moció només va obtenir els vots favorables de VECP, ERC Vic i la CUP, i no va prosperar.

 

Arnau Martí (VECP) va defensar la moció destacant la permanència de la sequera i la necessitat de promoure conductes responsables amb l'aigua. Maria Balasch (ERC Vic) va donar suport, tot i admetre que la proposta havia arribat tard. Sus Vives (CUP Vic) va subratllar la urgència de la moció en un context d'emergència per sequera.

Des del PSC Vic, Josep Pou va argumentar que la moció era tardana i no adequadament meditada, suggerint una revisió en la reforma del POUM. Per la seva banda, el regidor de SOMI Josep Anglada va considerar la moció absurda, defensant el dret a construir piscines privades. Elisenda Carrera (Ara Vic) va coincidir amb Pou, i va afegir que la suspensió vulneraria drets de propietat privada. Ester Coma (Junts x Vic) va explicar els esforços del Consell Comarcal en la gestió de l'aigua, defensant un enfocament comarcal.

El regidor de VECP, Arnau Martí, va concloure lamentant la no aprovació de la moció, insistint que altres poblacions ja han pres mesures similars i que la proposta estava alineada amb el pla de sequera.

Precs i preguntes dels grups municipals

ERC Vic va formular preguntes sobre els casals d’estiu, el progrés de les obres al carrer Nou i la manca de retolació en català en alguns comerços nous. La regidora d’Educació i Joves, Elisabet Franquesa, va respondre que estudiaran oferir casals municipals a la franja de tarda l’any vinent, i sobre la qüestió de la piscina d’estiu, va destacar les activitats d’aigua que s’ofereixen. Pel que fa als rètols en català, la regidora de Llengua, Bet Piella, va anunciar que ja s’estaven prenent mesures per imposar sancions als comerços incomplidors després de l’estiu.

La CUP Vic va demanar explicacions sobre el grup teloner del concert de Festa Major, rebent una resposta de la regidora de Cultura, Bet Piella, sobre la dificultat de trobar un grup adequat per a l’actuació.

El PSC Vic va expressar preocupació per les afectacions a la comarca derivades del col·lapse dels serveis socials, rebent una resposta de la regidora de Benestar i Família, Núria Homs, sobre els esforços per canviar el model d’intervenció i les dificultats de proporcionar una solució completa.

SOMI va preguntar sobre mesures per controlar la població de coloms i gavians, rebent una resposta del regidor de Salut, Xavier Farrés, sobre la gestió integral de les aus urbanes.

VECP va exposar la situació insostenible de la línia E12 i va preguntar sobre el possible nou traçat de la línia R3. El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va respondre detallant les gestions realitzades amb l’operador i la posició de l’Ajuntament. Membrives va desaconsellar el nou traçat, ja que l'impacte mediambiental superava de llarg els avantatges, que suposarien només deu segons de reducció del temps de viatge.