Llorenç Comajoan rep la Beca Horitzó Àsia per fer una estada a la Hosei University de Tòquio

El professor i investigador Llorenç Comajoan, del grup de recerca en Educació, Llenguatge i Literatura, ha rebut avui la beca Horitzó Àsia, valorada en 2.550 euros, que li permetrà fer una estada de recerca d’un mes a la Hosei University de Tòquio.

Llorenç Comajoan rep la Beca Horitzó Àsia per fer una estada a la Hosei University de Tòquio.

L’acte de lliurament ha comptat amb la presència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i de la regidora de convivència i seguretat de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, com a socis impulsors de la beca, en el marc del projecte Horitzó Àsia, que compta també amb el suport de Creacció i de l’Associació Festival Nits de Cinema Oriental.

El vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, Joan Masnou, ha contextualitzat la beca en el marc del projecte Horitzó Àsia, que fins ara s’obria només a doctorands i que per primer cop s’ha ofert també al professorat de la Universitat que vulgui fer una estada de recerca al continent. Ha destacat que de les cinc beques concedides fins ara, la d’enguany es la primera que es dona a algú de l’àmbit de les humanitats i no de les biociències.

Susagna Roura, en nom de l’Ajuntament de Vic, que és l’entitat patrocinadora de la beca, ha manifestat que “Àsia és una potència de primer ordre a la qual ens hem d’acostar estrenyent lligams científics, culturals i econòmics”, i ha manifestat que aquesta beca “referma la voluntat del consistori de donar suport al coneixement”.

Per la seva banda, el rector de a UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha agraït a l’Ajuntament la dotació de la beca “que és una mostra més del seu compromís amb la Universitat”, i ha destacat la importància de tenir contactes i poder augmentar la presència de la UVic-UCC en aquesta part del món.

El projecte Horitzó Àsia va ser creat amb la finalitat de potenciar estratègies de relació amb el continent asiàtic que poguessin afavorir el desenvolupament econòmic, social, educatiu i cultural de la ciutat i el territori. D’acord amb les línies estratègiques de la UVic-UCC, el Campus Internacional va impulsar una línia específica de treball dirigida a l’Àsia gràcies a la qual ja s’han pogut signar convenis amb dues universitats de Corea del Sud i quatre de xineses.

Descriure la presència del català al Japó

L’objectiu general de l’estada de recerca de Llorenç Comajoan al Japó és poder descriure la situació de l’ensenyament del català en aquest país i estudiar l’adquisició o aprenentatge del català com a llengua estrangera per part dels estudiants japonesos.

A la Universitat de Hosei, Comajoan s’hi trobarà amb el fins fa poc professor, ara jubilat, Ko Tazawa, catalanòfil i doctor en Filologia catalana per la Universitat de Barcelona, on va ensenyar llengua i cultura japoneses, soci d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i Creu de Sant Jordi des de 2003.

També podrà conèixer què motiva les persones japoneses que aprenen idiomes a decidir-se per llengües estrangeres com el català, i estudiar quines són les estratègies cognitives d’aprenentatge  del català d’aquests estudiants.

Segons Comajoan "el meu objectiu és saber com es poden consolidar i ampliar els estudis de llengua i literatura catalana al Japó, tenint en compte que Àsia és el continent amb menys universitats on s’estudia llengua catalana”. A més de la de Hosei, Comajoan visitarà altres universitats japoneses que imparteixen llengua i cultura catalanes.