La Facultat de Medicina iniciarà el curs el setembre amb 80 alumnes
La Facultat, que tindrà entre un 15 i un 20% d’alumnes becats, satisfarà la demanda d’alumnes que volen estudiar Medicina, que actualment és cinc vegades més gran que l’oferta
Tot preparat perquè la Facultat de Medicina de la UVic-UCC comenci el curs el proper mes de setembre, amb 80 places. Així ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), el Dr. Josep Arimany, després de la notícia de l’aprovació del projecte per part de la Comissió delegada de la Conferència General de Política ahir al vespre.
El Grau oferirà plaça a un grup de 80 alumnes, que rebran classes en català, castellà i anglès. La Facultat de Medicina iniciarà el curs el proper mes de setembre a les instal·lacions de l’edifici Can Baumann, actualment en obres de reforma per adequar-lo a les necessitats de la Universitat. Durant els dos primers cursos, el Grau s’impartirà a Vic i es faran activitats de simulació a Manresa. A partir del tercer curs, hi haurà també una unitat docent al Campus de Manresa coordinada pel mateix degà. Serà, doncs, una facultat que exercirà en dos campus.
El model econòmic dels estudis de Medicina es caracteritza per un finançament privat, per tant, no consumirà recursos públics, i s'orientarà també a la captació d’estudiants internacionals. Compta amb un programa de beques propi que garanteix l’accés a les persones amb menys recursos. Es preveu tenir entre un 15 i un 20% d’alumnes becats. A més a més, les beques de la UVic-UCC seran compatibles amb les que ofereixen la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Educación. Els alumnes es matricularan a través del sistema general de preinscripció universitària català.
Anna Erra, alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), ha destacat que “és un gran salt a nivell de coneixement i de talent. És un èxit que demostra la perseverança, la constància i l’excel·lència del projecte”. També ha fet un esment especial a Antoni Comín, conseller de Salut, a Jordi Baiget, conseller d’Empresa i Coneixement i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pel seu suport durant els darrers anys a un “projecte de país”.
Valentí Junyent, alcalde de Manresa, ha subratllat “l’encert de la federació entre les fundacions de Vic i de Manresa fa tres anys. Reforcem el paper de dues ciutats universitàries que volen ser centre d’atracció de talent”. I per últim que “el Grau farà encara més fort el sector sanitari de Manresa”.
Per la seva banda, Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), ha destacat la transversalitat del projecte i “la complicitat de totes les administracions, els dos ajuntaments i els governs de la Generalitat i l’Estat”. Arimany també ha recordat “la notable solució amb la qual es dona resposta a la necessitat urgent de personal mèdic a Catalunya”. I és que segons un informe sobre demografia col·legial del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, s’estima que els propers 10 anys es jubilaran 6.000 metges del total de 33.000 que hi ha actualment.
Jordi Montaña, rector de la UVic-UCC, ha subratllat la importància d’un “treball conjunt d’acadèmics, polítics i societat civil. Un repte important. Comença una carrera que serà llarga, però molt agraïda”.
Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, ha explicat que “la nota de tall serà la que manarà a l’hora de seleccionar els 80 millors alumnes. Pensem que els hem de preparar durant 6 anys perquè quan surtin al carrer donin resposta a les necessitats de la societat catalana. Aquest és el nostre objectiu i el de la professió de metge”. Finalment, ha posat en valor “el sistema de beques que tindrà la nova facultat, de profunda vocació social, per donar resposta a tothom.”