Més de 2.000 persones ja han visitat l’exposició ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’
La mostra, que es podrà veure fins el 5 de gener, al Museu de l’Art de la Pell ha afegit una nova visita guiada pel proper dissabte 17 de novembre
L’exposició paleontològica ‘Osona, 50 milions d’anys enrere’, basada en la col·lecció de fòssils del geòleg vigatà Francesc Farrés i que es pot veure al Museu de l’Art de la Pell fins el 5 de gener, ja ha rebut la visita de més de 2.000 persones des de la seva inauguració, el passat 29 de setembre.
La programació de visites guiades a càrrec d’un dels comissaris de l’exposició, el geòleg, paleontòleg i professor de la UB Jordi Vilà, ha estat molt ben acollida. Per aquest motiu, a les sessions ja programades del 3 de novembre, el 8 de desembre i el 22 de desembre, s’hi ha incorporat una nova data, el 17 de novembre, a fi de satisfer la demanda detectada. El preu de les visites guiades és de 5 euros per persona, i cal fer reserva prèvia al telèfon 938 833 279 o al correu info@museuartpellvic.cat. Els menors de 10 anys tenen entrada gratuïta.
Àmplia mostra d’espècies animals i vegetals
‘Osona, 50 milions d’anys enrere’ mostra una selecció dels millors fòssils i pistes de la comarca que ha anat trobant i col·leccionant, al llarg de més de 60 anys, l’enginyer geòleg Francesc Farrés.
L’exposició permet entendre per què les roques de la comarca -les margues de Vic- tenen aquest color i aspecte tant característic i fer un recorregut d'immersió en els ecosistemes marins de l’Eocè, quan el mar cobria la comarca actual d'Osona i es va anar enretirant fins a quedar terra ferma. En aquesta exposició es combina la visió científica amb exemplars de fòssils molt ben preservats –holotips- i espècies úniques mai mostrades abans.
Una de les peces exposades més rellevant és un exemplar restaurat i muntat, gairebé complet, de la tortuga marina (Osonachelus decorata). De fet, la col·lecció conté el registre més complet i amb major diversitat de tortugues marines de l'Eocè del sud d'Europa.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura, posa en relleu la importància d’aquesta exposició: “No és gens habitual comptar amb exposicions de caràcter paleontològic de la nostra terra, d’Osona, i que a més recullin almenys una peça de cada municipi. Exposicions d’aquest valor, nivell i singularitat és un honor que les puguem acollir a la nostra ciutat”.
L’exposició ha estat organitzada per la UVic-UCC i la UB amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Serveis Territorials de la Catalunya Central, la Diputació de Barcelona, la Fundació Girbau, la Fundació Puig Porret, Patronat d’Estudis Osonencs, la Llotja de Vic, Corredoria d’Assegurances Vilà, el Consell Comarcal d’Osona i els ajuntaments de Vic, Calldetenes, Folgueroles, Gurb, Manlleu, Masies de Roda, Rupit i Pruit, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Quirze de Besora, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell, Tona i Torelló.
Cal agrair també la cessió d’exemplars de fòssils de rellevància del Museu de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont o del Museu Geològic del Seminari de Barcelona i la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.