Més de 270 empreses i 400 persones ja han participat en el projecte Talent i Noves Oportunitats

Els 23 ajuntaments que comparteixen el programa, coordinat per Creacció i Mancomunitat La Plana, passen balanç dels dos primers anys en què s’han format 261 persones desocupades i s'ha capacitat digitalment 277 empreses i professionals.

Més de 270 empreses i 400 persones ja han participat en el projecte Talent i Noves Oportunitats.

 

Balenyà ha acollit aquest dijous al vespre la presentació dels resultats del projecte Talent i Noves Oportunitats, després de dos anys d’execució. El programa, coordinat per Creacció i la Mancomunitat la Plana i liderat per l’Ajuntament de Vic, compta amb la participació de 23 ajuntaments osonencs i vol contribuir a la transformació del model productiu de la comarca, i en concret dels seus dos sectors més rellevants, el del metall i l’agroalimentari. 

 

A l’acte, en el que hi han assistit càrrecs electes i representants de l’equip tècnic dels diferents consistoris participants, s’ha passat balanç de les actuacions fetes fins ara, amb una execució del 80%. A les activitats hi han participat 277 empreses, 261 persones desocupades i 187 alumnes de secundària. 

 

El president de la Mancomunitat La Plana, Pere Medina Serrahima, ha destacat la voluntat per sumar de 23 poblacions de la comarca -10 de les quals formen part de la Mancomunitat- per  compartir recursos i sinergies per ajudar a retenir el talent i, al mateix temps, afavorir la contractació de personal qualificat a les empreses que ho necessiten. “Les sinergies entre institucions són claus per generar impacte a la comarca, cuidar les persones i fer futur”, ha afegit.

 

Per la seva banda, l’alcaldessa de Vic, Anna Erra Solà, ha mostrat la seva satisfacció: “S’ha fet molta feina, han estat uns diners molt ben invertits”. L’edil ha destacat les tres potes del programa: “Participació de tot el territori, formació diversa i ocupació”.

 

L’objectiu global del projecte passa per ajudar a donar suport a la transformació digital i generar talent per a les empreses dels sectors del metall i agroalimentari, i també del logístic com a indústria auxiliar en ambdós sectors; i la creació de nous models empresarials més innovadors, sostenibles i competitius que generin ocupació de més qualitat, posant el focus en la transformació digital, l’ecosistema i la simbiosi empresarial com a palanques transformadores. A més de les empreses, el programa s’adreça a persones desocupades, joves i persones ocupades que vulguin reorientar la seva carrera professional.  

 

De manera més concreta, el programa Talent i Noves Oportunitats pretén facilitar la inserció al mercat laboral de les persones en situació d’atur de difícil inserció, impulsar la transformació digital d’empreses i professionals, i promocionar les vocacions industrials i tecnològiques entre el jovent.

 

Un 60% d’inserció laboral i acadèmica

 

Des que es va iniciar el projecte, ara fa dos anys, hi han participat un total de 261 persones desocupades. Les dades d’inserció laboral són molt positives: 109 estan treballant (41,8%), 47 estudiant (18%) i 105 continuen desocupades (40,2%) però en cerca activa de feina. 

 

Ara per ara, el col·lectiu que s’ha beneficiat més de les accions formatives del programa han estat els menors de 30 anys (103 persones-39,5%). El segon col·lectiu més nombrós és el de la franja d’entre 41 i 50 anys (95 persones-36,4%), seguit del col·lectiu d’entre 30 i 40 anys (50 persones-19,2%) i del de majors de 50 anys (13 persones-4,9%). 

 

A més, s’han realitzat diversos tallers de sensibilització a centres educatius de secundària per fomentar les vocacions industrials i tecnològiques, impactant un total de 187 alumnes. 

 

En aquest marc, i per millorar les capacitats digitals i facilitar l’accés al mercat laboral de les persones desocupades, s’han realitzat diversos tallers de digitalització bàsica  a persones usuàries dels serveis locals d’ocupació. Així, entre d’altres, s’ha ensenyat a gestionar el correu electrònic des del mòbil, a maquetar un currículum amb el programa Canva o a buscar feina des de les diferents plataformes digitals, entre d’altres. 

 

D’altra banda, s’han dissenyat i executat dos cursos de desenvolupador web, un de Front End i un de Back End amb persones de perfils professionals molt diversos que els ha permès reconvertir-se i optar a una nova professió al sector digital. Han estat formacions molt ben valorades, tant per l’alumnat com per les empreses de la comarca que s’han pogut beneficiar d’aquest talent.  A més, s’han realitzat  12 formacions a mida per diferents empreses de la comarca amb necessitats de contractació. En el sector metall, les formacions d’operari/a de soldadura han centrat part de l’oferta formativa amb sis formacions, que s’ha completat amb la formació per a muntatge de carrosseries de vehicles pesants i d’operaris/es del sector metall. Pel que fa al sector agroalimentari, s’han realitzat dues formacions: una de peixateria i una d’auxiliar de carnisseria. Finalment, en relació amb el sector logístic, s’ha fet una formació de carretoner i una d’operari/a del sector logístic. 

 

Encara amb les empreses, i per millorar la seva competitivitat, s’han impartit diversos tallers vinculats al màrqueting digital i jornades tècniques d'actualitat tecnològica sobre innovació, tecnologia i negocis digitals. A més, s’ha obert un servei d’assessorament i acompanyament digital. De tot l’anterior, se n’han beneficiat un total de 277 empreses, de les quals 104 són persones treballadores autònomes (37,6%), 130 petites empreses (46,9%), 29 mitjanes empreses (10,5%) i 14  grans empreses (5%). 

 

L’alt impacte de la formació a mida

 

El recurs estrella del programa ha estat la formació a mida. La prospecció realitzada durant el projecte ha constatat la manca de professionals especialistes en el sector del metall i la manca de vocació al sector agroalimentari. És per això que el programa s’ha focalitzat en oferir una resposta formativa ajustada a les necessitats de contractació de les empreses. 

 

De fet, al programa es treballa conjuntament amb les empreses durant tot el procés: en la definició dels continguts de la formació, tant tècnics com transversals i digitals; la selecció de participants o la impartició de determinats continguts tècnics. Fins i tot, en algunes ocasions, s’utilitzen les seves instal·lacions per a la formació. 

 

Més enllà de ser un recurs molt ben valorat per les empreses i pels serveis d’ocupació de la comarca pels èxits d’inserció que té, la formació a mida esdevé una oportunitat per aquells perfils amb dificultats d’inserció. Més d’un 60% de les persones formades són contractades per les empreses que sol·liciten aquest recurs. 

 

Talent i Noves Oportunitats es va iniciar a principis de 2021 i finalitzarà el juny de 2023, després d’haver rebut una pròrroga de sis mesos. La iniciativa compta amb un finançament de la Diputació de Barcelona de 380.000 euros. 

 

Els municipis que hi participen són Balenyà, Calldetenes, Centelles, El Brull, Folgueroles, Gurb, Malla, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Muntanyola, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Miquel de Balenyà, Sant Pere de Torelló, Sant Sadurní d'Osormort, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Seva, Taradell, Tavèrnoles, Tona, Vic i Vilanova de Sau.