Més de 700 persones omplen l’Atlàntida per gaudir de la preestrena del documental “La Pilarin”
El film de Dani Feixas, amb el suport de l’Ajuntament de Vic, mostra les diferents vessants de la ninotaire que ha dibuixat per a diverses generacions catalanes
Pilarin Bayés és un personatge ara omnipresent en els mitjans que sovint amaga la persona i la dibuixant que hi ha al darrere: un referent per a generacions d'il·lustradores, en una època i un terreny que dominaven els homes.
La Pilarin, de Dani Feixas, fa la radiografia de l'artista a través de qui la coneix més bé: la seva família, les seves amistats i professionals de la cultura a qui ha acompanyat des de fa dècades. Un retrat que aprofundeix en el seu espai més íntim, en el seu pensament i les seves idees, la seva personalitat i la seva manera d'entendre la vida.
La preestrena del documental, una producció de TV3 en coproducció amb Astronaut Films amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va fer ahir al vespre a l'Atlàntida de Vic. A l'acte, presentat per Albert Bosch, gendre de Pilarin Bayés, hi van intervenir la mateixa Pilarín Bayés; Anna Erra, alcaldessa de Vic; Vicent Sanchis, director de TV3; i Dani Feixas, director del documental.
"Aquesta senyora que hi ha a sota el barret ha il·lustrat ja més de 1.000 llibres, ha fet moltíssims quadres, dibuixos, cartells i li han fet un munt d'entrevistes. Però mai s'havia fet un documental sobre la seva vida." Amb aquestes paraules Albert Bosch donava la benvinguda a la Sala Ramon Montanyà, una sala plena a vessar de familiars, amistats, ciutadania i companyes de professió de la dibuixant. Bosch va confessar amb humor que quan la seva sogra li va demanar que presentés l'acte no va poder dir-li que no, "per què qui li diu que no a una sogra tan tossuda?". I, abans de donar pas als parlaments oficials, va exposar que "tenir la Pilarin com a sogra és sovint una aventura extrema".
Després va prendre la paraula Anna Erra, alcaldessa de Vic, la qual va voler reconèixer la generositat, humilitat i somriure de la Pilarin. "Mai té un no per a ningú. És lluitadora com a il·lustradora i mare i vull posar en valor aquesta estima que té per la ciutat de Vic; el seu vigatanisme ha donat a conèixer Catalunya i la ciutat." Erra també ha donat les gràcies a Pilarin Bayés "per ser com ets. Tots aquí ho sabem, però ara, amb aquest documental, ho podrà descobrir tot Catalunya."
Tot seguit va intervenir Vicent Sanchis, el qual ha volgut destacar la constant aposta de TV3 pel documental: "A aquestes alçades és ben palesa aquesta aposta. Fa més d'una dècada que vam fer la proesa de programar en hora de màxima audiència a la nostra cadena generalista un documental, que, amb la marca Sense ficció, s'ha consolidat com a referent en el seu àmbit; com a referent dels bons documentals per als espectadors que el fan líder de la seva franja la majoria de dimarts i que és sinònim de rigor, de qualitat i de bon servei públic". El director de TV3 ha afegit que La Pilarin és un d'aquests treballs que ens fan sentir tan orgullosos i que encara va més enllà de complir amb tots aquests requisits, perquè aborda la figura d'una artista nacional, un referent imprescindible de la il·lustració infantil. I va comentar també que "la figura que aborda el treball és tan potent, tan mereixedora d'aquest homenatge, que no podíem renunciar a glossar la seva història en un documental i convertir-la en patrimoni audiovisual del país."
Sanchis també va voler recordar que l'emissió de La Pilarin s'emmarca dins la programació especial de la Setmana de les Dones, que "Sense ficció" ha volgut allargar durant un mes. "Aquesta és una aposta que TV3 té ja consolidada i amb la qual fem també servei públic en majúscules" ha dit.
Dani Feixas, director del documental, va tancar el torn de paraules de la presentació donant les gràcies al públic assistent; a l'Ajuntament de Vic, pel suport; a TV3, per haver apostat pel seu projecte, i al Departament de Cultura de la Generalitat, pel seu esforç i la seva implicació promocionant projectes culturals i audiovisuals d'aquest tipus. Però el seu més sentit agraïment ha estat per a Pilarin Bayés: "Ella m'ha acollit durant els set mesos de feina a casa seva, on hem tingut llargues xerrades. Això m'ha permès endinsar-me en l'univers Pilarin més que mai, no només empapant-me dels seus llibres i de la seva obra, sinó descobrint la Pilarin de prop, amb la possibilitat de conversar amb familiars, amics i professionals del sector, que et van descrivint el personatge." Feixas va voler incidir en la seva intenció a l'hora de dirigir el documental: "He volgut donar a conèixer més el personatge; com és ella des dels inicis de la seva carrera, més enllà de la seva obra. Una obra que és molt més vistosa, perquè és el que tots coneixem. Aquest és un viatge per l'univers mai vist de la ninotaire." I va acabar dient que li agradaria que el documental servís d'homenatge a l'artista.
Després de la projecció del documental, va arribar el moment més esperat, quan la seva protagonista va pujar a l'escenari emocionada i riallera. "Us he de dir que estic molt contenta. M'he divertit molt. No sé vosaltres. A la gent gran ens agrada que ens escoltin i avui ho ha fet tothom", ha dit Pilarin Bayés. La dibuixant ha volgut agrair la feina de Dani Feixas: "Encara estic sorpresa. Tot i no ser de la meva sang, ha fet aquest documental tan divertit". I ha afegit que "a vegades les vides professionals s'extingeixen suaument, però aquí hem fet un castells de focs formidable."
A l'escenari també hi va pujar Montse Armengou, directora de Sense ficció, programa en què avui dimarts a les 10 de la nit s'estrena el documental. Armengou va obsequiar la dibuixant amb un ram de flors i va dir que aquest era l'homenatge que la dibuixant es mereixia.
La Pilarin és una producció de Televisió de Catalunya en coproducció amb Astronaut Films, amb la col·laboració del l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'Institut Català de les Industries Culturals (ICEC) i el suport de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, la Fundació Privada Girbau i l'Ajuntament de Tona.
Anna Erra, Vicent Sanchis i Dani Feixas