Noves mesures de la Generalitat per combatre la pandèmia
Vic no tindrà confinament nocturn en aquestes primeres mesures per fer front a la cinquena onada
Nous canvis en les mesures contra la pandèmia a Catalunya. Les principals novetats són que hi haurà confinament nocturn en 158 municipis des de la 1 de la matinada fins a les 6 del matí (A Vic no n’hi haurà a hores d’ara); qualsevol activitat s’haurà d’acabar com a màxim a dos quarts d’1 de la matinada; que les reunions es limitaran a 10 persones com a màxim, tant en espais públics com privats; que tots els esdeveniments culturals es faran amb el públic assegut; i que es restringirà l’accés als espais que puguin convertir-se en espais de trobada.
Confinament nocturn
- El Govern ha decidit decretar un confinament nocturn entre la 1 de la matinada i les 6 del matí en 158 municipis durant almenys, els propers set dies a partir de l’aprovació de la mesura per part del TSJC. Vic no en tindrà a hores d’ara.
- Igual que en ocasions anteriors, també es preveuen excepcions. Les excepcions inclouen els desplaçaments per assistència sanitària o anar a la farmàcia per raons d’urgència; anar o tornar del centre de treball; els professionals o voluntaris, degudament acreditats, per realitzar serveis essencials, sanitaris i socials; els desplaçaments per a la recollida i cura de menors d’edat en cas de progenitors separats, divorciats o amb residència a llocs diferents o la cura de mascotes i animals de companyia, de manera individual en la franja horària compresa entre les 4 i les 6 del matí.
- L’incompliment se sancionarà d’acord amb el que estipula el decret llei 30/2020. Les sancions seguiran oscil·lant entre els 300 i els 6.000 euros.
Topall per a les trobades socials i límit horari per a les activitats
- Qualsevol trobada social haurà de tenir un límit de 10 participants, tant si és en espais públics com privats, excepció feta dels grups de convivència.
- Qualsevol activitat s’haurà d’acabar a dos quarts d’1 de la nit. En el cas dels esdeveniments culturals, el públic hi haurà de romandre assegut fins al final.
Les discoteques continuen tancades
- Els locals d’oci nocturn en espais tancats continuaran tancades.
- En un nou decret constarà que els actes en exteriors amb més de 500 assistents requeriran als assistents d’una prova d’antígens o una PCR negativa (amb 12 hores de vigència) o el certificat de vacunació completa. A més, s’estableix 3 tres de la matinada com l’hora de tancament de tots els locals.
Taules a les terrasses amb un màxim de 10 comensals
- Els bars i restaurants de les 6 del matí a dos quarts d’1 de la nit.
- Continuen oberts els establiments de restauració en espais on es fan activitats culturals d’arts escèniques i musicals i als espais habilitats per a espectacles públics, però ho hauran de fer amb els assistents obligatòriament asseguts. També a les instal·lacions i equipaments esportius.
- Es mantenen obertes les terrasses i l’interior dels locals ha de tenir una ocupació màxima del 50%. La cabuda màxima per taula es manté en 10 persones a l’exterior i sis a l’interior. La distància entre comensals de taules diferents es redueix a un metre i mig.
- L’ús de la màscara és obligatori i hom només se la pot treure quan begui i mengi. Mentre s’espera que li serveixin els plats o els retirin, ha de dur-la posada.
Prohibit el consum d’aliments i begudes a l’espai públic
- Es prohibeix de consumir aliments i begudes en reunions a l’espai públic. Fins ara era permès si es feia en espais habilitats com ara àrees de lleure, de descans, de pícnic i similars.
- No es pot fumar a la via pública ni a l’aire lliure sempre que no es pugui mantenir una distància interpersonal d’un mínim de 2 metres. Tampoc no és permès a les àrees destinades al públic en esdeveniments i activitats de més de 1.000 assistents a l’aire lliure.
Mobilitat
- La mobilitat és lliure a tot Catalunya.
- Lliure circulació entre Andorra i Catalunya. Hi ha una resolució estatal que permet la lliure circulació entre tots dos territoris.
Horaris comercials
- Es redueix fins a dos quarts d’1 de la nit l’horari d’obertura al públic de botigues de 24 hores i annexes a benzineres. La resta de comerços han de tancar a les 10 de la nit.
- La cabuda màxima als comerços al 70%.
- Es permet l’accés i ús de les zones recreatives, com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans dels centres comercials, galeries comercials i recintes comercials.
Cabuda als parcs d’atraccions
- Es manté al 70% el límit de cabuda de parcs i fires d’atraccions.
Equipaments esportius
- Les instal·lacions i equipaments esportius poden obrir amb el 70% de capacitat a l’interior i amb un màxim de 6 persones per activitat. A l’exterior, les instal·lacions i els equipaments hauran de limitar la cabuda al 50% i mantenir els controls d’accés. És obligatori de dur la màscara posada en activitats de grup i ja no cal demanar hora.
- Els vestidors poden obrir per a tothom. Amb tot, el govern demana de fer-ne un ús racional i que tothom qui pugui es dutxi a casa.
- Les piscines poden obrir amb cabuda al 50%.
- Es redueix l’horari límit de les activitats esportives fins a dos quarts d’1 de la nit.
- El govern autoritza les assemblees d’entitats esportives per afavorir-ne “el correcte funcionament”, amb una limitació del 70% de capacitat i un màxim de 1.000 assistents, i condicionat a garantir la ventilació. En instal·lacions en espais oberts o en espais tancats amb ventilació reforçada, hi poden assistir 3.000 persones, sempre que es respecti la cabuda màxima del 70%.
- Es permeten les competicions esportives de categories internacionals, professionals, estatals i competicions que hi donen accés, a més de les lligues regulars federades de qualsevol edat.
- Es permet l’assistència de públic a totes les competicions esportives amb seient pre-assignat, tret de les competicions estatals i internacionals. Es limita la capacitat del públic al 50% a l’aire lliure i al 30% en espais tancats.
Centres de culte
- Els actes religiosos, com ara enterraments i casaments, hauran de limitar l’assistència a un 70% de la capacitat. Aquesta normativa també afecta les cerimònies civils.
Teletreball
- Els centres de treball, públic o privat, hauran de limitar els espais laborals per reduir la mobilitat i recomanar el teletreball, tret que no es pugui per motius pràctics o tècnics. També hauran d’organitzar una sortida esglaonada dels treballadors i fomentar la flexibilitat horària per evitar les hores punta.
- Se suspenen els congressos, les convencions, les fires i les activitats assimilables.
Centres cívics
- Als equipaments cívics, on ja es podien fer activitats presencials per a persones grans, s’augmenta la capacitat màxima fins al 70% de la sala, sempre que es compleixin els requisits per a ventilar-la adequadament.
Preguntes i respostes de butxaca