On tot va començar: inauguració de la intervenció commemorativa del Pacte dels Vigatans

Diumenge 16 de març s'inaugura a l'Ermita de Sant Sebastià la intervenció commemorativa

On tot va començar: inauguració de la intervenció commemorativa del Pacte dels Vigatans.

Sota el nom d’ “On tot va començar”, el diumenge 16 de març s’inaugura a l’Ermita de Sant Sebastià la intervenció commemorativa sobre el Pacte dels Vigatans.

Aquesta intervenció museogràfica està ubicada a l’exterior de l’ermita i recrearà, a mida real, l’escena del Pacte dels Vigatans. Onze figures, - els nou signants del Pacte, el rector que el va auspiciar i l’emissari a qui se li van atorgar poders, - la taula on es va signar i el propi pacte estan representats en metall en un espai que quedarà permanentment obert als visitants. Per reproduir l’escena del Pacte dels Vigatans amb el màxim rigor històric s’ha comptat amb la participació de diversos historiadors, dissenyadors i empreses especialitzades: el documentalista i il·lustrador d'arqueologia i història, Francesc Riart, els historiadors Antoni Baig, Florenci Barniol, Pere Casas,  Antoni Pladevall, Josep Albert Planes, Santi Ponce, Txevi Rovira i Jordi Vilamala i les empreses Cassany Designe i S.A.V. Vilaró.

Un plafó informatiu explicant el Pacte dels Vigatans i un rètol mirador senyalitzant els espais on van succeir fets importants durant la Guerra de Successió completarà l’espai expositiu exterior de Sant Sebastià.

Aquesta intervenció commemorativa ha estat promoguda per la Comissió Osona 2014 (formada per més de trenta entitats, ajuntaments i institucions) i rep el suport econòmic de l’Àgencia Catalana del Patrimoni Cultural i el Tricentenari de la Generalitat de Catalunya.

L’acte del dia 16 de març començarà a les 11 del matí amb l’estrena del documental “La Guerra de Successió a Osona. Origen i destí”. Aquest documental, dirigit per l’historiador Santi Ponce, explica el paper que va jugar Osona durant aquesta guerra de la que aquest any es commemora el tricentenari de la seva fi. El documental recull les intervencions de diversos historiadors i les imatges de documentació i obres de l’època que s’han filmat a l’Arxiu i Biblioteca Episcopal de Vic, el Museu d’Història de Catalunya o al Museu Episcopal de Vic, entre d’altres.

Després de la projecció del documental es faran visites guiades a l’ermita i al seu entorn a càrrec de Vic Informadors. Aquesta serà l’entitat que assumirà les visites guiades que, a partir del dia 16 de març, es faran tots els caps de setmana a Sant Sebastià.

L’acte d’inauguració institucional començarà a les 12 del migdia. La presentadora i conductora de l’acte serà l’actriu Txe Arana. La formació La Caravaggia interpretarà, durant aquest acte, diverses peces musicals del segle XVIII. L’acte comptarà també amb els parlaments del conseller de cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i l’alcalde de Santa Eulàlia de Riuprimer, Àngel Torras Sancho.

 

L’ermita de Sant Sebastià està declarada Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Ruta 1714. Aquesta ruta, promoguda pel Tricentenari de la Generalitat de Catalunya, passa pels 10 principals escenaris de la Guerra de Successió a Catalunya.