Imatge grupal dels assistents de l'acte

Osona aposta pels Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD)

Diversos representants polítics s’uneixen per posar en valor la tasca diària de les treballadores del SAD, que presten un servei tan essencial.

El passat dijous, dia 29 d’abril, una seixantena de persones es van reunir a l’edifici El Sucre en l’acte “Osona aposta pels Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD)”.

 

Van intervenir-hi diversos representants polítics, com el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, el conseller delegat d’Acció Social del Consell Comarcal d’Osona, Rafa Cuenca, el president de la Mancomunitat La Plana, Ferran Teixidó i la regidora de Benestar i Família, Economia i Serveis de l’Ajuntament de Vic, Núria Homs, amb la conducció de l’acte d’Eva Torrents.

 

També van intervenir-hi dues valentes treballadores del SAD, la Irene i l’Ariadna, que van explicar què significa, personal i professionalment, la seva feina, fent visible que es tracta d’un servei molt vocacional i es necessita molta fortalesa mental. També van explicar algunes anècdotes que han viscut en el seu dia a dia, amb les quals el públic va gaudir i aplaudir.

 

Us aspecte que van remarcar les 2 treballadores i amb el qual van coincidir els representants polítics que van intervenir posteriorment, és en el contacte social que s’estableix entre les persones usuàries del SAD i les treballadores; en molts casos elles són el referent a qui consultar diferents qüestions.

 

Rafa Cuenca va introduir el projecte comarcal del SAD als assistents, explicant que “és un model d’atenció pensada en les necessitats i preferències de les persones”. També va afirmar que “l’atenció domiciliària a la comarca ve de la voluntat històrica i continuada de les quatre Àrees Bàsiques de Serveis Socials”. Finalment, va recalcar que “els sectors social i de la salut a la nostra comarca són sectors econòmics estratègics; se’ls ha de reconèixer i posar en valor la seva immensa tasca de cura de les persones”

 

Ferran Teixidó, per la seva banda, va destacar que “és un encert la nova derivació del servei”, alhora que va agrair la feina ben feta del servei i va afegir que les treballadores pateixen un “dol sentimental” en el moment que els pacients ens deixen.

 

Àlex Garrido va afirmar que “és un encert aquest reconeixement per la grandesa de la feina”, però destaca que també s’hauria de valorar un “reconeixement real” per la feina del SAD, en quant a augmentar el pressupost d’aquest servei. També destaca la implicació del servei comarcal, fent que Osona sigui un “exemple com a comarca”.

 

Núria Homs es va mostrar orgullosa de continuar apostant per un model d’atenció domiciliària, ja que “no només posa la persona atesa al centre, sinó que també hi posa les treballadores per oferir un servei digne, professional i de qualitat”. També va afirmar que “tenim el compromís institucional de seguir invertint i treballant per un Servei d’Atenció Domiciliària eficient i centrat en les persones.”

 

Finalment, Joan Carles Rodríguez va destacar la importància d’aquest servei domiciliari, afirmant que “com a casa, enlloc”. També va remarcar el “compromís de consens” de totes les parts implicades, ja que “el servei ha de continuar”. També va explicar la importància del SAD en moments de crisi sanitària, afirmant que, entre altres coses, aporta un “contacte social”. Finalment, va demanar que “es pugui augmentar el finançament” d’aquest servei.

 

A l’inici i al finalitzar l’acte, es va comptar també amb l’actuació de DuDuet, que van musicar diversos poemes de Jacint Verdaguer en la primícia d’un nou disc.

 

Sobre els Serveis d’Atenció Domiciliària:

 

Es tracta un model d’atenció pensada en les necessitats  i preferències de les persones, un model que incorpora infermeres i terapeutes ocupacionals en la intervenció als domicilis, formant contínuament a les treballadores per donar el màxim de qualitat en l’atenció.

 

En aquests moments, a Osona el servei es presta a través de les entitats  Osonament, Fundació Sant Tomàs i el Consorci Salut i Social de Catalunya, que s’ha incorporat recentment a la gestió. Totes elles tenen com a encàrrec aplicar el model Osona en  l’atenció domiciliària.

 

El servei atén mensualment una mitjana de 700 persones dels diferents municipis de la comarca. Totes les persones que necessitin a atenció personal per romandre al domicili poden accedir el servei, però és el treballador o treballadora de Serveis Socials de cada ajuntament el responsable de valorar la situació i activar el servei d’acord amb les necessitats de la persona. Els professionals d’hospitals i  àrees bàsiques de salut  també poden informar i activar el servei quan detecten situacions que poden necessitar atenció domiciliària.

 

El SAD és cofinançat en un 70% pels ajuntaments i el Departament de Treball, Afers socials i Famílies.