Osona Cuina servirà uns 1.500 kg de carn de porc en el marc del Dijous Llarder a Vic
La rostida de tres porcs ecològics -cedits per Embotits Salgot- han donat el tret de sortida, a la 7a edició del Dijous Llarder a Vic.
La rostida de tres porcs ecològics -cedits per Embotits Salgot- han donat el tret de sortida, a la 7a edició del Dijous Llarder a Vic. A primera hora ja eren moltes les persones que han volgut iniciar el dia desgutant les delícies del porc a la carpa gastronòmica instal•lada de la plaça Major de la ciutat.El col•lectiu Osona Cuina va començar a rostir-los ahir dimecres al vespre en una gran graella situada a l’exterior de la carpa per tal que puguin ser servits aquesta nit, de la mà dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Al llarg de tota la jornada es cuinaran i se serviran 350 Kg de botifarra, 100 Kg de botifarra d’ou, 175 Kg de botifarra negre, 100 Kg de llardons, 160 Kg de costelles, 150 Kg de cansalada, 2.000 panets d’entrepans, 1.800 ous i els 3 porcs obert en canal que pesen 100 Kg cadascun. La organització preveu que al migdia es serveixin un total de 1.000 dinars i al vespre 1.000 sopars més. Josep Burgaya, president de l’ImpeVic i segon tinent d’alcalde, que ha assistit a l’esmorzar amb els mitjans de comunicació acompanyat d’altres regidors del consistori. Burgaya ha explicat que el Dijous Llarder “és una festa per trobar-se, petar la xerrada i menjar bé però també és una reivindicació d’una activitat econòmica molt pròpia de la nostra comarca” i ha afegit que “és una festa molt arrelada pels ciutadans de Vic i que representa, malgrat el fred d’aquest any, l’inici del bon temps i de la primavera”.En l’edició d’aquest any, des de l’Institut Municipal de Promoció i Economia de Vic (ImpeVic), s’han volgut impulsar diverses mesures sensibles amb el medi ambient. Referent a aquesta iniciativa Burgaya deia que “reduir, reciclar i reutilitzar són valors que volem introduir en totes les fires de la ciutat perquè creiem que és important tenir consciència mediambiental”.Valeri Salgot, propietari de l’empresa Embotits Salgot, ha explicat que els porcs ecològics que es rosteixen avui ha estat encreuats amb porc negre mallorquí que és una raça tradicional del mediterrani i ha afegit que tenen una diferència substancial amb els porcs criats de forma convencional ja que “tenen un gust més net i més pur que recorda als porcs que es sacrificaven en les masies de casa nostra al segle passat”. Salgot ha afegit que els porcs s’han sacrificat als 10 mesos quan normalment se sacrifiquen als 5 o 6 mesos i ha assegurat que “el procés productiu amb els porcs ecològics és més lent i més acurat i això es nota molt amb el resultat final”.Totes les activitats es realitzaran a la hora programada a la carpa d’activitats on hi ha exposats els dibuixos dels porquets realitzats pels 400 alumnes de diferents escoles de Vic -Escorial, Sant Miquel, Sagrat Cor, Pare Coll, l’Escola de Sentfores, l’Espai de Benvinguda, l’escola Estel de Sant Tomàs i l’escola Centre. A les 11h del matí s’ha portat a terme amb èxit la campanya “Per esmorzar i per berenar, fes-me un entrepà de llonganissa de Vic” i el taller infantil d’elaboració de botifarres, que ha comptat amb la participació de 222 alumnes de les escoles Pare Coll i Guillem de Montrodon. A les 17.45 h de la tarda serà el torn de l’espectacle infantil “Festuc, el cuc drapaire” i a les 19.30 h es farà una demostració de cuina saludable amb porc a càrrec de Manel Molera.El Dijous Llarder 2010 es donarà per acabat amb el lliurament de la Llonganissa d’Or a les 19.00 h al Temple Romà que aquest any l’IGP Llonganissa de Vic atorga al cuiner Nandu Jubany. Tot seguit, es lliurarà el xec de 1.000 euros als guanyadors del cartell del Dijous Llarder d’aquest 2010 - que aquest any són els residents del Centre Riudeperes de de l’Associació de Sant Tomàs -. La jornada acabarà amb un tast guiat de llonganissa.