Osona Lab City, la llavor de la revolució 4.0 per generar noves oportunitats econòmiques i de coneixement a la comarca
El projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT), coordinat per l’Ajuntament de Vic, és el segon més ben valorat de Catalunya i rebrà més d’un milió d’euros de finançament europeu.
Osona Lab City és el nou projecte d’innovació social que generarà noves oportunitats econòmiques i de coneixement a partir dels projectes que s’implementaran en els dos nuclis principals, Vic i Manlleu, i que estendran la transformació digital a la resta de la comarca per crear un nou teixit sòcio-econòmic i generar noves oportunitats laborals.
L’Ajuntament de Vic és l’encarregat de coordinar aquest projecte del qual també formen part l’Ajuntament de Manlleu, l’Agència d’Emprenedoria, Innovació i Coneixement Creacció, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i que compta amb la participació de l’Ajuntament de Calldetenes, que farà de municipi de mostra i servirà per analitzar el futur desplegament a la resta del territori.
El projecte Osona Lab City, presentat aquesta tarda, és el segon projecte més ben valorat dels que s’ha presentat en la convocatòria dels PECT (Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial) i rebrà la meitat del cost del projecte de fons europeu (1.061.718,83 euros) per impulsar la transformació digital a través de l’especialització, la creació de nou teixit i la generació de noves oportunitats laborals.
L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha remarcat que la ciutadania ha de passar a ser molt més que consumidora de serveis tecnològics i per això “es planta la llavor de la revolució 4.0” perquè l’usuari es converteixi en protagonista de la transformació digital que ha d’ajudar a millorar el territori, esdevenir un reclam per les empreses de valor afegit, donar un nou impuls a les empreses i comerços i generar noves oportunitats amb un impacte econòmic de dos milions d’euros. “És un projecte de suma, de treball compartit que permetrà multiplicar l’efectivitat d’aquesta aposta per la revolució digital a la comarca”, ha afegit Erra.
En aquest sentit, l’alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, ha afirmat que “el futur passa per la col·laboració entre els ens privats i públics”. Garrido està cconvençut que l’Osona Lab City ha de servir per dotar d’eines per la reinserció de persones en situació d’atur crònica i impulsar noves oportunitats a persones nouvingudes.
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha exposat que “participar en aquest projecte és un pas endavant molt important en l’estructuració del campus ciutat i permet reforçar la presència necessària de la Universitat al Vic Sud”. El rector ha destacat el pes que cada vegada més tenen la tecnologia, l’àmbit multimèdia, el disseny i la digitalització en la societat i en aquest sentit ha remarcat l’experiència que, des de la perspectiva acadèmica, de docència i de recerca, poden aportar a Osona Lab City la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH) i la Facultat de Ciències i Tecnologia (FCT). La funció d’aquesta institució al projecte serà pivotar la posada en marxa del futur Laboratori d’Innovació Social Digital d’Osona, “un espai físic i virtual de trobada entre els grups de recerca, càtedres i investigadors” però també “per generar oportunitats formatives a determinats col·lectius socials per tal que no es quedin enrere en la formació, el coneixement i les tecnologies digitals”.
Per altra banda, el president de Creacció, Josep Arimany, ha subratllat que l’execució de les diferents línies de treball es concentraran al Recinte Firal del Sucre. Amb aquesta operació, per tant, es transformarà aquest espai de Vic per a convertir-lo en un espai innovador que relacioni empreses, professionals i agents vinculats a la indústria d’Osona, “un espai que allotgi noves empreses del sector dels serveis empresarials intensius en coneixement (KIBS) i atregui talent al territori”.
Vic i Manlleu planten la llavor per la revolució 4.0 a Osona
La comarca d’Osona presenta uns reptes i necessitats vinculats a la generació de noves alternatives al model productiu, a la generació de nou teixit i la qualificació de la seva mà d’obra als que donar resposta. Es tracta d’un model d’indústria que necessita adaptar-se per encarar la revolució 4.0 i desenvolupar noves capacitats per esdevenir més competitiva i innovadora i, al mateix temps, generar ocupació de qualitat i amb valor afegit , defugint el model de peonatge.
Per altra banda, el territori està vivint un impuls entorn les indústries creatives i un nou teixit del sector de les tecnologies i la comunicació que són un motor per diversificar els sectors econòmics osonencs i generar noves oportunitats de negoci, fomentar nous projectes emprenedors i retenir el talent.
Vic i Manlleu, com a ciutats principals, centren els esforços per plantar la llavor que ha de generar alternatives a Osona amb accions innovadores per empoderar digitalment la ciutadania davant dels nous reptes, i impulsar nous projectes empresarials que requereixin talent nou.
Osona Lab City promou l’empoderament digital de la ciutadania perquè es passi de ser consumidor passiu a productor i consumidor tecnològic i de la cultura maker (cultura del fer, dissenyar, pensar i crear solucions fàcils o no professionals per portar a terme projectes tecnològicament complexes). Per tant, esdevenir un actor en la transformació digital ja sigui com a nou talent, productor o nou teixit perquè impacti en el canvi del model productiu de la comarca.
És per això que Calldetenes, com a municipi proper i que reflecteix l’essència dels municipis petits de la comarca, tindrà un paper rellevant en el nou Fab Lab Can Pau Raba, on gràcies a l’acord establert amb els diferents agents del projecte podran disposar de l’equipament per empoderar digitalment la seva població amb tallers i activitats. Unes mesures que serviran per testejar com desplegar l’empoderament digital a la resta de la comarca, un clar motor de canvi per implementar la revolució digital al territori.
Marc Verdaguer, alcalde de Calldetenes, s’ha mostrat satisfet per formar part del “projecte ambiciós i tecnològic” que permetrà aportar sinergies entre el teixit associatiu i les empreses del municipi, sumant-hi la dinamització tecnològica del projecte.
El projecte es basa en la reformulació i creació d’espais lab per generar noves oportunitats laborals, en l’emprenedoria i el descobriment del talent ocult. Aquests nous espais promotors de la cultura maker estan estratègicament situats a Vic i a Manlleu, amb una idiosincràsia particular, on s’engegarà el projecte i es contrastarà i, a partir d’aquí, es transferirà el coneixement a la resta del territori.
A Vic s’impulsa la creació del Vic Fab City:
- Media Lab. Laboratori ciutadà d’experimentació amb la tecnologia, les multimèdies i el disseny a la Biblioteca Pilarín Bayés que és l’evolució del concepte tradicional de biblioteca on “es consumeix coneixement”. La nova Biblioteca també funcionarà com a creador de coneixement, impulsant l’ús de les tecnologies de disseny i creació de continguts per dotar de noves eines moltes accions vinculades a joves, educació, integració o dinamització dels barris.
- Fab Lab. Laboratori de fabricació que impulsa descobriment de nou talent i nova producció local a escales petites al Centre Cívic Can Pau Raba amb l’objectiu que la ciutadania aprengui a utilitzar noves tecnologies perquè es generin noves vocacions professionals o s’ajudi a reduir la bretxa digital, entre d’altres. Es planteja una transformació gradual d’aquest centre cívic en un laboratori ciutadà de fabricació digital que faciliti el descobriment de la tecnologia a partir de l’ús d’eines de disseny i fabricació, com impressores 3D, fresadores, escàners, talladors làser i màquines de cosir.
Serà en aquest Fab Lab on es farà la prova pilot amb Calldetenes, com a municipi proper, i perquè respon a la realitat de la majoria de municipis petits de la comarca per analitzar la futura expansió del projecte a la resta de la comarca. - Espai per a residències de les indústries creatives a l’ETC.
- Districte KIV, allotjament de nous projecte empresarials i professionals, que suposarà l’ampliació del VIT al recinte firal de Vic. Se solidificarà un nou ecosistema que permeti obrir noves relacions entre empreses, professionals, projectes emprenedors, món acadèmia i actors econòmics del territori (Consell Empresarial d’Osona i Cambra de Comerç), accelerant l’intercanvi de coneixement entorn a oportunitats i tendències, generant una densitat de projectes professionals important i obrint noves col·laboracions amb actors de l’ecosistema català.
- Laboratori d’Innovació Social Digital de la UVIC-UCC al barri del Remei, on es prototiparan metodologies i projectes que impactin en la transformació digital dels col·lectius amb menys oportunitats, s’implementaran projectes pilot a petita escala de suport a la digitalització dels grups més vulnerables i es donarà suport a través de la investigació-acció a la resta d’actuacions i projectes en el marc de l’Osona Lab City. Per fer-ho es comptarà amb la implicació transversal de diferents grups de recerca de la Universitat.
Per la seva banda, Manlleu Smart City promou la creació d’espais d’experimentació i impuls a la digitalització del sector industrial i de serveis:
- Labmanlleu i Labter. Espais pensats per esdevenir tallers de prototipatge i experimentació i incubadora de projectes emprenedors.
Per portar a terme Osona Lab City l’Ajuntament de Vic invertirà 517.168 euros, l’Ajuntament de Manlleu, 186.261 euros, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya 181.716 euros i Creacció 152.573 euros. El cronograma d’execució previst del PECT serà fins al desembre del 2022.
Noves oportunitats laborals, professionals i empresarials
La dinamització de les activitats i accions dissenyades generaran noves oportunitats laborals, professionals i empresarials. Unes línies de treball principals que es basen en:
- Allotjament i incubació de nous projectes.
- Recapacitació de professionals.
- Dinamització del sector serveis intensius en coneixement.
- Acompanyament i dinamització de projectes de prototipatge.
- Producció de nous continguts mitjançant eines digitals.
- Co-disseny i producció de projectes entre PIMES, professionals i ciutadania basats en la transformació digital, l’economia circular i col·laborativa.
- Desplegament d’accions i metodologies per treballar amb les indústries creatives existents a la ciutat i ajudar-les a que adoptin noves tecnologies que esdevinguin palanques de consolidació i creixement.
- Empoderament tecnològic de la ciutadania com a generador de l’activitat econòmica a través de la innovació social digital.
Mapa que situa les diferents operacions del PECT