Pilarín Bayés rep la medalla d’or de la ciutat de Vic

També es van presentar els dibuixos animats de la Pilarín, L’illa del far, que emetrà Televisió de Catalunya la propera tardor

Pilarín Bayés en el moment de rebre la medalla d’or de mans de l’alcalde de Vic.  FOTO: TONI ANGUERA.
Pilarín Bayés en el moment de rebre la medalla d’or de mans de l’alcalde de Vic. FOTO: TONI ANGUERA

Pilarín Bayés i de Luna, il•lustradora infantil, va rebre divendres passat la medalla d’or de la ciutat de Vic, la màxima condecoració que atorga l’Ajuntament de Vic en reconeixement ‘a la seva destacada trajectòria en el món de la il•lustració infantil, pel seu vigatanisme, per la seva estima, arrelament i lleialtat a la ciutat de Vic i a Catalunya i pel seu compromís social’. L’Auditori de L’Atlàntida i la Sala Joan Anglada es van omplir de gom a gom, més de 500 persones, per acompanyar la popular ninotaire i moltes personalitats polítiques, socials i culturals li van fer costat.

 

Marta Ferrusola, esposa del president de la Generalitat de Catalunya, els exalcaldes Pere Girbau i Jacint Codina, l’eurodiputat, Ramon Tremosa, diversos alcaldes de la comarca com Manlleu o Tona, la directora de Cavall Fort, Mercè Canela, responsables d’editorials com Vicens Vives, Grup 62, Claret o Mediterrània, l’equip directiu de l’escola Pilarín Bayés de Sant Quirze del Vallès, familiars, amics i representants de la societat civil vigatana van ser presents en aquest càlid reconeixement de la ciutat de Vic a una de les personalitats més universals que té en aquests moments.

 

Pilarín Bayés i de Luna, ha arribat amb les seves il•lustracions ha arribat a milions de nens i nenes de tots els racons del món. Extravertida, entranyable i carismàtica, la Pilarín és una persona estimada i admirada per tothom i molt amiga dels més menuts. Ha il•lustrat més de 600 llibres, traduïts a diferents idiomes i ha dibuixat cartells, portades, articles, acudits, nadales, calendaris; ha fet escultures, murals, ceràmica i ha decorat robes, llibretes i capses entre moltes altres coses. El món Pilarin és fresc, juvenil, màgic i amb una forta personalitat.

 

A través de la seva obra sempre ha traspuat un intens sentiment de país i una profunda estima per Vic i per Catalunya. Ha contribuït, a través dels seus llibres, a prendre consciència a joves i infants de la rellevància de la nostra terra.

Pilarín Bayés va néixer a la plaça de la Catedral de Vic el dia 21 d’abril de 1941. Els antecedents familiars en el camp de la pintura eren potents ja que el seu besavi era Joaquim Vayreda, pintor i fundador de l’Escola de Paisatge d’Olot.

 

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va lliurar la medalla a la Pilarín en mig d’un llarg i càlid aplaudiment i la va agrair en nom de la ciutat tota la seva trajectòria. L’escriptor Joaquim Carbó va repassar la trajectòria de la Pilarín i va remarcar que ‘em consta que la Pilarín té un vici terrible, d'aquells que un es pot desprendre per més que hi faci i per anys que visqui. Aquest vici és treballar i fer feina de la bona, una malifeta que practica sense parar en el seu estudi, i també en llocs i hores ben desavinents: dalt el tren, a la cuina, a peu dret, al costat del telèfon, a taula, mentre els altres mengen...’. També va advertir que ‘la ciutat no ha fet altra cosa que premiar-se ella mateixa, ja que l'existència de la Pilarín és un premi per a la ciutat que avui no fa altra cosa que tornar-li una part de l'amor i del prestigi que ella vessa contínuament sobre Vic. Vic, avui, no seria el mateix si no hi hagués hagut aquesta Pilarín Bayés única i irrepetible’, va concloure.

 

Tot seguit va intervenir el dibuixant Picanyol qui va dir de bon principi ‘jo no puc parlar de la Pilarín objectivament, i no ho puc fer perquè en sóc un fan’. També va manifesta que ‘admiro d'ella la seva facilitat, com pot dibuixar directament a tinta escenes ben complicades i la seva extraordinària capacitat de treball, la memòria visual, l'ambientació dels dibuixos i, per damunt de tot, l’alegria que comuniquen’.

 

Per la seva part, Joaquim Ferrer, president de CatDem i exconseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya va dir que ‘el conjunt de la gent que conviu amb ella avui sent que amb aquest guardó li retorna, en part, l’amor, la creativitat i la cordialitat que demostra i que contribueix a fer una vida més autèntica, més vital i més generosa’. Ferrer va posar de relleu l’edició del llibre Institucions de Catalunya, de la col•lecció ‘Llavor’, ‘en la qual ella explicava, amb un dibuix penetrant, el que jo feia amb la lletra’.

 

El seu germà, el reconegut cardiòleg, Antoni Bayés va pronunciar la part més emotiva de l’acte amb diferents vivències personals. Bayés va parlar del gran mestissatge en els seus orígens que ajuden a entendre ‘algunes de les característiques del seu caràcter: treballadora, imaginativa, despresa, sociable, enamorada de la seva feina i de la seva ciutat, sempre austera en el fons, però a vegades “barroca” en les formes’. La Pilarín va néixer a la plaça de la Catedral de Vic i tot just néixer ‘ja xiulava més que plorava amb el mateix to de veu que ara’. Va parlar d’altres virtuts de la Pilarín, com la redacció i també la pintura a l’oli. Va remarcar les seves qualitats humanes ‘que crec que han influït molt en la seva trajectòria artística, però encara han marcat més la seva vida i el seu entorn’. D’entre les seves qualitats va remarcar ‘la imaginació, la capacitat de treball, la generositat i l’alegria’. També va dir que era ‘la persona més bona del món’ i va destacar ‘el seu vigatanisme’.

 

Xavier Solà secretari general de Cultura de la Generalitat de Catalunya va afirmar que li feia molta il•lusió parlar en nom del conseller, Ferran Mascarell i que ell, de ben petit, ja li agradaven molt els dibuixos de la Pilarín.