Presentació del primer Anuari socieconòmic de Vic

L'anuari inclou un monogràfic sobre l'evolució del PIB a Vic que rebel·la que el 40% del PIB d'Osona es genera a la ciutat de Vic

Avui s’han pogut conèixer amb detall algunes dades socioeconòmiques de la ciutat de Vic, actualitzades fins a desembre de 2005. El catedràtic de la Universitat de Barcelona, Dr. Jordi Suriñach ha presentat el primer anuari socieconòmic de Vic, elaborat pel grup de recerca Anàlisi Quantitativa Regional d’aquesta universitat.

En un exhaustiu índex es relacionen totes les temàtiques que recull el document, agrupades en catorze capítols (demografia; entorn econòmic; activitat econòmica i empresarial; evolució del PIB; mercat laboral; habitatge; consum; sostenibilitat; mobilitat; ensenyament i cultura; sanitat i serveis socials; qualitat de vida, i principals dades socieconòmiques de l’Ajuntament de Vic. A banda, s’hi pot consultar un monogràfic sobre el PIB de Vic.

El primer tinent d’alcalde i president de l’ImpeVic en funcions, Ignasi Puig, ha esmentat en començar la presentació alguns estudis i informacions que darrerament s’han conegut i que “posen de manifest la situació òptima de la ciutat i la seva excel·lència en cohesió social i qualitat de vida”.

 

Pel que fa a la presentació pròpiament de les dades de l’Anuari, Jordi Suriñach ha començat dient que aquest era un primer butlletí però que s’ha fet amb la voluntat de donar-li continuïtat. El primer apartat a què s’ha referit ha estat la demografia: del 2000 al 2005, el nombre d’habitants a Vic va augmentar en 6.000 persones, “una xifra que és significativament alta en una ciutat de les dimensions de Vic”. Una altra dada rellevant és que l’any 2004, “per primera vegada la immigració estrangera va superar la immigració de Catalunya o l’Estat”. Observant les procedències dels residents a Vic s’observa que hi ha representades totes les comunitats autònomes i que hi ha un 15% de persones africanes (una xifra alta si la comparem amb la mitjana catalana que és del 3%). Pel que fa a l’edat de la població, a Vic és jove: el 20% té menys de 20 anys.

En l’apartat d’economia, el desembre de 2005 hi havia a la ciutat un total de 20.300 afiliats a la Seguretat Social, dels quals, el 24% corresponien a indústries manufactureres. El 21%, l’ocupaven els afiliats al sector comerç, i en tercer lloc es posicionaven els 2.000 afiliats del sector immobiliàries, lloguer i serveis a empreses. Suriñach ha volgut remarcar que aquest últim sector no es refereix a la població ocupada arran de l’alça de la construcció sinó que “hi tenen un major protagonisme els serveis a les empreses com ara informàtics, consultors, advocats...”.

 

Si ens centrem en el creixement d’afiliats que van registrar els diferents sectors, en sobresurt el d’alimentació, begudes i tabac: el 2004 van augmentar en un 24% i el 2005, en un 12%. De fet, segons Jordi Suriñach, “podem dir que aquest subsector és el que aguanta el sector de la indústria manufacturera a Vic”.  I precisament en alimentació, begudes i tabac és on hi ha un major grau d’especialització a Vic.

En la presentació de l’Anuari s’ha incidit en el PIB, un índex que a Vic té un comportament molt similar al del conjunt de Catalunya. La taxa més alta de creixement del PIB s’ha donat en la construcció, un 8,30%, seguit dels serveis, en un 5,3%. En un altre sentit, el sector industrial a Vic ocupa el 33,5% del PIB total i el 60% correspon al sector serveis. Una altra dada significativa és que el 40% del PIB d’Osona es genera a Vic.

Quant al mercat laboral, Jordi Suriñach ha dit que l’any 2005 hi havia una taxa d’atur del 7,7% (a Catalunya era del 7,9% i a Espanya, del 9,9%).

 

En referència a l’habitatge, “podem dir que hi ha molt dinamisme”: l’any 2005 es va comptabilitzar l’inici de 1.200 habitatges nous, el que suposa un 25,7% més que l’any anterior. Suriñach ha afegit que “curiosament al que podíem pensar, el preu de l’habitatge no és tan car com el d’altres ciutats properes”. Així, el preu del metre quadrat és de 2.264 euros; a Manresa, de 2.300 euros; a Granollers, de 3.158, i a Girona, 3.092 euros el metre quadrat.

Per acabar l’acte de presentació, Jordi Suriñach ha recordat que hi ha dades molt positives sobre la qualitat de vida a Vic, ja presentades en anteriors estudis. Tenint en compte aspectes molt diversos com l’ensenyament, el lleure, l’ocupació, els serveis assistencials i sanitaris, entre altres, Vic és el 3r municipi en rànquing de qualitat de vida, en una relació de 52 subsistemes urbans estudiats.