Reimpulsem Vic: L’Ajuntament inverteix 4,5 milions d'euros més perquè la ciutat no deixi de bategar

El segon pla de reactivació de l’Ajuntament de Vic se suma als 2,2 milions que ja es van destinar l’any 2020 perquè Vic segueixi sent una ciutat activa

Equip de govern presentant Reimpulsem Vic .
Equip de govern presentant Reimpulsem Vic

L’Ajuntament de Vic destinarà 4,5 milions d’euros més per reimpulsar Vic. Una quantitat que s’assumeix del romanent de les arques municipals per fer front a la pandèmia i que s’afegeixen als 2,2 milions d’euros invertits l‘any passat per mantenir ben viu el batec de la ciutat.

L’alcaldessa Anna Erra ha manifestat que “des del primer moment vam saber que ens havíem de posar a disposició i estar al costat de tots els sectors de la ciutadania i dels àmbits més afectats”.

Erra ha remarcat que “el segon conjunt de mesures de Reimpulsem Vic és un document viu que surt de parlar amb tots els sectors afectats per la pandèmia i després d’haver buscat el suport, les propostes de la resta de grups polítics i de l’observatori socioeconòmic de la comarca”.

Reimpulsem Vic és un “pla de reactivació ambiciós” que servirà per destinar 4,5 milions d’euros del romanent per fomentar l’economia circular i injectar diners a Vic. “Volem cuidar tots els sectors i continuar treballant per una ciutat viva, saludable i referent”, ha conclòs l’alcaldessa.

Des de fa una setmana, l’Ajuntament ofereix ajuts directes d’entre 800 i 1.600 euros a establiments i comerços del centre i dels polígons obligats a tancar la passada tardor. Properament sortiran uns vals de consum que es podran descarregar des del mòbil perquè la ciutadania gasti al comerç de proximitat. La regidora de Promoció econòmica, Ocupació i Comerç, Bet Piella, ha dit que les experiències similars viscudes en altres ciutats “permeten multiplicar per tres la injecció de diners feta a través d’aquests vals” en què inicialment s’hi destinaran 150.000 euros.

Les empreses també podran rebre entre 3.000 i 10.000 euros per contractar persones que estan a l’atur o en situació de precarietat laboral amb un procés de sol·licitud molt àgil. També per facilitar la inserció laboral, l’Ajuntament ha contractat 16 persones amb plans d’ocupació municipals durant un any.

Piella ha detallat que es posarà en marxa el projecte Treball, Talent i Tecnologia per millorar les competències digitals de la ciutadania i les empreses, fomentar el creixement econòmic i sostenible i el treball digne perquè ningú quedi enrere.

Vic fa una aposta clara per continuar sent una ciutat de fires i mercats i per això es rebaixarà a la meitat la quota dels firaires i serveis que hi participin i s’ha eximit de la quota als marxants dels mercats setmanals durant el primer semestre de l’any. “Els mercats i les fires són una aposta de la ciutat que ha de servir per reimpulsar la ciutat i la vida de la població”, ha remarcat el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca.

En aquesta línia, Roca ha anunciat que es mantindrà la fira de nou format sorgida l’any passat Fira al Parc i es crearà una nova fira esportiva per potenciar les pràctiques saludables.

Per la seva banda, la regidora de Cultura i Turisme, Susagna Roura, ha destacat que s’està treballant perquè en un futur tercer paquet de mesures s’impulsin una iniciativa per incentivar el turisme cultural i de qualitat donant entrades gratuïtes al Museu Episcopal, Museu de l’Art de la Pell, l’ACVic i el Vicpuntzero. També es mantindrà el Victroc amb una àmplia programació cultural durant tot l’estiu i un projecte per incloure cultura a les fires i mercats de Vic ja que “la cultura és segura”.

 

Reimpulsem Vic com a ciutat saludable

“Reimpulsem Vic amb il·lusió i què millor que fer-ho transformant l’entorn on es viu perquè es tinguin ganes de gaudir-lo i guanyant espai per les persones perquè la ciutadania s’hi trobi segura”, ha dit la regidora d’Urbanisme, Mobilitat i Projecte Internacionals, Fabiana Palmero. Així ha explicat que es pacificarà l’entorn de la nova Biblioteca Pilarín Bayés per seguir desplegant la ciutat saludable que es projecta en el POUM.

“Lliguem el nord i el sud de Vic perquè el riu esdevingui una cremallera que ens condueixi a la Biblioteca, a les Adoberies a, l’Atlàntida i al centre històric. El 80% de la salut depèn de molts factors i un és l’entorn que ens envolta”, ha afegit.

Per la seva banda, el regidor de Manteniment i Serveis, Albert Castells, ha detallat que s’elaborarà unpla de millores de tots els parcs de la ciutat i es renovaran completament els parcs de la Bassa dels Hermanos i de la Sínia. Paral·lelament, s’invertirà en plaques fotovoltaiques al recinte firal per implementar l'estratègia 2030 i es millorarà la seguretat viària i l’accés a l’entorn urbà amb un nou lot d'asfaltats”, ha afegit Castells.

El regidor de barris, Josep-Ramon Soldevila, ha destacat la importància de l’escolta activa dels regidors i regidores de barri per detectar les necessitats gràcies, també, a la feina ingent de les associacions veïnals. En aquest sentit, ha exposat que és fruit d’aquest treball de proximitat que s’ha pres la decisió d’obrir una subcomissaria de la guàrdia urbana al Remei amb agents de proximitat, la unitat canina i el servei de mediació, entre altres.

Tanmateix també s’invertirà en una nova pista de barri al Montseny i l’obertura de les pistes del Sagrat Cor i de l’Institut de Vic als barris, es farà un nou pumptrack i d’altres equipaments esportius.

 

Reimpulsem Vic cap a la digitalització

El regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement, Josep Arimany, ha anunciat que Vic treballa per una smart city amb l’arribada del 5G a la ciutat que permetrà aplicar les noves tecnologies per millorar la vida. “Reimpulsem Vic per posar la innovació i la tecnologia en el servei de creixement i per l’aposta del talent”, ha dit Arimany.

El també primer tinent d’alcalde ha detallat que des de Creacció s’està treballant per l’Oficina de Relacions Internacionals i projecte europeus per atraure recursos a Vic i comarca per millorar la mobilitat i logística, el desplegament de l'R3 i la sostenibilitat en l'àmbit agroalimentari.

Josep Arimany ha afegit que es vol que la ciutat tingui un impacte social i econòmic amb la generació de coneixement i intel·ligència digital gràcies al nou Institut de Recerca que integrarà les línies assistencials i les de salut. “Tindrà un impacte en salut i economia per crear empreses, venda de serveis i investigació per tirar endavant i fer front a la pandèmia”, ha reblat.

 

Reimpulsem Vic amb més polítiques socials

L’Ajuntament també aposta per continuar treballant i fent nous convenis amb entitats socials de Vic per incidir en els col·lectius que necessiten un suport i que poden ser més vulnerables com la gent gran, joves i persones en situació administrativa irregular.

“La pandèmia ha fet palès la necessitat d’ajudar a aquelles persones en una situació precària com els sense sostre”, ha explicat la regidora Benestar i Família, Núria Homs. Per això s’oferiran més subvencions socials i es reformularà el servei d'allotjament d'urgència amb un terapeuta ocupacional que ajudarà a empoderar les persones que utilitzin el servei perquè tinguin millor qualitat de vida.

S’ampliarà també el servei OAC 360 que ajuda a la ciutadania a fer tràmits de forma telemàtica còmodament des de casa i s’obriran dues noves aules digitals als centres cívics per poder acostar l’administració i millorar la seva relació digital amb la ciutadania.

S’obrirà un conveni de formació del Casal Mossèn Guiteras amb la cooperativa Sambucus perquè puguin donar sortida a l’alumnat de cuina de la Casa d’Oficis. “La formació és també una eina de transformació social”, afegia Homs.

La regidora d’Igualtat, Núria Vergés,ha explicat que s’ampliarà en un 23% les hores d’atenció a les dones que viuen situació de violència de gènere i també als fills i filles víctimes d’aquesta violència per “prevenir, informar i empoderar”.

 

Reimpulsem Vic en el coneixement i el talent

Vic comptarà amb un nou espai obert a la ciutadania, a la Farinera, per treballar el coneixement i el talent amb robòtica i donar sortida a tota l'etapa educativa. “Hem de potenciar la formació i la participació dels joves a la ciutat més enllà de l’etapa infantil i escolar”, ha explicat Elisabet Franquesa, regidora d'Educació i Joves.

Franquesa ha afegit que es fa una aposta en la formació post obligatòria amb una oferta de 50 places de formació i inserció en l’àmbit del comerç, imatge i estètica i manteniment d’aigua llum i gas per joves que no hagin acabat el graduat i d’aquesta manera puguin fer el salt als cicles formatius.

 

Reimpulsem Vic amb més polítiques d’habitatge

La regidora d’Habitatge, Susagna Roura, ha informat que s’adquiriran més habitatges per continuar garantir el dret a l’habitatge. A més, s’oferiran subvencions per instal·lar ascensors i millorar l’accessibilitat dels edificis. També es donaran ajuts econòmics per inspeccionar tècnicament els edificats d’aquelles comunitats veïnals que ho sol·licitin.

 

Pots veure la presentació de Reactivem Vic feta avui per l’equip de govern en aquest enllaç.