Rovira: “El Mercat Medieval ha arribat al seu punt òptim, si l’ampliéssim perdria el seu encant”

7.000 persones han gaudit de les representacions del Mercadal V.O

Montserrat Rovira i Josep Rafús en la roda de premsa de balanç del Mercat Medieval.
Montserrat Rovira i Josep Rafús en la roda de premsa de balanç del Mercat Medieval

 Des del dijous dia 6 de desembre fins aquest diumenge 9, milers de persones han visitat el Mercat Medieval de Vic, que aquest any ha arribat a la seva 17a edició. En total, el Mercat Medieval ha comptat amb 350 parades, la major part de les quals han estat d’artesania (58%) i d’alimentació (29%). Per altra banda, un 11% de parades han estat tabernes i la resta relacionades amb la venda d’herbes remeieres i mercats tradicionals àrabs (“zocos”).

 

També, han tingut lloc activitats paral·leles com la Ruta dels oficis, passejos amb rucs i someres, tallers diversos per als més petits, exposicions, cercaviles, espectacles de trobadors, bufons, artesans, mags, músics i dansaires.


Segons la regidora de Fires i Mercats, Montse Rovira, “un any més, s’ha aconseguit omplir la ciutat de visitants” i ha destacat el “pes turístic que comporta aquesta fira”. Rovira també ha manifestat que no hi ha hagut “aglomeracions perilloses, tot i que sí que en hores determinades s’han produït retencions a les sortides de Vic i a la C-17”. Per a la regidora de Fires i Mercats, el Mercat Medieval ha arribat “al seu punt òptim de parades i de gent. Si l’ampliéssim perdria el seu encant”. Rovira ha volgut agrair l'esforç de tot el personal de Fires i Mercats.

 

Una de les activitats més destacades ha estat la tercera edició del Mercadal V.O, organitzat per el personal del Pla de Barris i que té l’objectiu de reproduir un mercat vigatà del segle XV a Vic. 7.000 persones han gaudit de la representació. El regidor del Pla de Barris de l’Ajuntament de Vic, Josep Rafús, ha explicat que “el Mercadal V.O ha aconseguit fer-se gran i completar l’oferta de productes medievals. En aquesta edició, s'ha potenciat amb més parades, com la de les avellanes, perdius o formatges, i una taverna nocturna, amb espectacles, beguda i menjar inclosos”. Rafús ha aprofitat per donar les gràcies als actors, voluntaris i tota la gent que ha fet possible l'èxit de l'edició d'enguany del Mercadal VO.

 

Per la seva banda cal destacar que Jaume Ayats, Premi Nacional de Cultura Popular, va col·laborar en una cerca de cançons de taverna especials per l'ocasió que van ser interpretades pels clients masculins, dones de moral dubtosa així com en les cançons de joglars i les que acompanyaven la processó de la Relíquia.

 

Finalment, una altra de les propostes destacades ha estat el sopar medieval, que va ser una reconstrucció simplificada d’un banquet d’un membre de la mà major d’una ciutat catalana de mitjans del segle XlV.