Ple de l’Ajuntament d’ahir

S’actualitza l’ordenança sobre la tinença responsable d’animals per afavorir el benestar i la convivència a Vic

La nova Biblioteca de Vic començarà a construir-se a la propera primavera i s’aprova un conveni de col·laboració amb l’ADFO per un projecte de rehabilitació aquàtica que aposta per la inclusió i la igualtat d’oportunitats

El ple de Vic va aprovar inicialment l’actualització de l’ordenança municipal de la tinença responsable d’animals, després de 12 anys de vigència, perquè el nou text regulador es correspongui amb la realitat social actual i s’adeqüi la normativa municipal als canvis en la regulació.

 

La regidora de Convivència i Seguretat, Susagna Roura, va exposar algunes de les modificacions que es recullen en el nou text, com ara la tipificació de les sancions de forma diferenciada si es tracta d’animals perillosos o no, prohibint la criança entre particulars d’aquestes races, establint que els animals vagin lligats per millorar la convivència amb les persones que els hi tenen por o bé que “es pugui sancionar aquells propietaris de gossos que no recullin les femtes dels seus animals no només a la via pública, sinó també en les parcel·les urbanes de propietat privada”.

 

Des d’ERC-Som Vic, el regidor Josep M. Diéguez, es mostrava satisfet per “la inclusió de la identificació genètica de les femtes”, encara que va apuntar que “no ens agrada el to general de la nova ordenança, ja que se segueix el principi de la presumpció de culpabilitat”. Diéguez va afegir que “cal que vetllem per la gent que no té mascota, però també per aquella que sí que en té”.

 

La regidora de Capgirem Vic, Sara Blázquez, va mostrar el seu suport al·legant que “es protegeix els drets dels animals i fomenta el dret a la convivència ciutadana amb les sancions de les males pràctiques”. Blázquez va demanar quins serien els procediments que se seguirien a la ciutat en casos de denúncia per possibles maltractaments animals.

 

En aquest sentit, Susagna Roura, va especificar que en cas de denúncia per maltractament animal, el protocol contempla que sigui una unitat de la Guàrdia Urbana qui es desplaci a l’habitatge, acompanyats del veterinari municipal perquè certifiqui si les condicions de vida de l’animal s’ajusten als paràmetres fixats per la llei.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, es va felicitar per l’aprovació d’aquest punt, considerant-lo “un pas endavant”, a més de servir “per conscienciar els propietaris dels animals perquè els eduquin seguint comportaments cívics”.

 

La regidora de Convivència i Seguretat va convidar les entitats animalistes a fer les aportacions que creguin oportunes al text presentat, “ja que ens trobem en fase d’al·legacions”.

 
 

Aprovació de la plurianualitat del projecte de la nova biblioteca

 

Un altre dictàmens aprovat per unanimitat va ser la plurianualitat del projecte de la nova biblioteca de Vic, que estarà ubicada al solar de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, enmig de l’eix vertebrador que ha de ser el riu Mèder. Un fet que permetrà començar a construir la nova Bilbioteca la propera primavera.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, va assenyalar que la seva formació hi votaria a favor, “fent un sí crític”, i va qualificar la modificació d’”electoralista”, ja que permetrà que “l’equip de govern pugui posar la primera pedra d’una biblioteca que no saben si podran inaugurar”.

 

La mateixa sessió celebrada ahir va aprovar per unanimitat un conveni de col·laboració amb l’ADFO pel projecte de rehabilitació aquàtica per fomentar la inclusió i la igualtat d’oportunitats. Aquesta activitat està dirigida a persones amb discapacitat física i dificultats motores residents a Osona i està plantejada des de l’àmbit de la reeducació i la teràpia. El projecte consisteix en dur a terme una o dues sessions setmanals d’activitat aquàtica rehabilitadora en una piscina adaptada, i des de l’ADFO s’oferirà un acompanyament a l’usuari i a la seva família, així com orientació i assessorament en tots els tràmits i gestions.

 
 

Modificació de crèdits

 

El ple municipal va aprovar una modificació de crèdits, amb les abstencions d’ERC-Som Vic i Capgirem Vic, que permetran adquirir un vehicle per a l’OFIM, l’adquisició de material inventariable de serveis i manteniment, complementar els pressupostos participatius i urbanitzar el carrer Torras i Bages.

 

Les crítiques del portaveu del grup municipal ERC-SOM Vic, Joan Ballana, van anar encaminades a la part política i va acusar l’equip de govern de “falta de planificació i de necessitat d’anar a corre-cuita per finalitzar les obres abans que finalitzi el Pla de Barris”. “No pensem que sigui mirar pel bé de la ciutat reformar fins a tres vegades el Parc Balmes amb el carrer Santa Maria, i ens fa por que pugui passar el mateix amb el carrer Torras i Bages”, va reblar Ballana.

 

En el mateix sentit, Marc Barnolas, de Capgirem Vic, va recordar que “aquesta és la sisena modificació del pressupost vigent. Esperem que aquests diners que s’avancen no perjudiquin la posada en marxa dels nous vestidors de la zona esportiva, i que la urbanització del carrer Torras i Bages no es porti a terme únicament perquè ens trobem en l'etapa de final de mandat”.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, va admetre que la modificació ve forçada pel compliment de la subvenció del Pla de Barris: “Sabem que la burocràcia de l’Ajuntament és lenta, però aprofitant que l’alcaldessa de Vic  també és parlamentària, demanem que faci pressió per aconseguir una pròrroga del Pla de Barris”.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, va respondre al regidor d’ERC-SOM Vic que “l’equip de govern no treballa amb precipitació, sinó que ens adaptem als canvis”. “Quan es va reactivar el Pla de Barris de seguida vam mostrar el nostre interès per tirar-lo endavant i estem treballant amb la màxima rapidesa per poder acabar les obres al carrer Torras i Bages abans del desembre”, va explicar Palmero. La regidora va lamentar que “alguns dels grups polítics d’aquest plenari no puguin mirar pel bé de la ciutat de Vic”, i va afirmar que “des de l’equip de govern som del parer que si tenim un pressupost que podem fer servir, ho hem de fer per invertir en la nostra ciutat”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va insistir que “nosaltres governem i per això hem de prendre decisions. Per tal de portar a terme el Pla d’Actuació Municipal dialoguem, governem i decidim per poder fer realitat amb la màxima celeritat els nostres compromisos, moltes vegades amb la complicitat dels grups de l’oposició”.

 
 

Canvi de dia dels plens i les juntes de govern local

 

A partir del mes de setembre, el calendari de sessions del ple municipal i de la junta de govern local es veuran modificats per la coincidència en el calendari de les sessions del Parlament de Catalunya, i a les quals ha d’assistir l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, per la seva condició de diputada. Erra va exposar que “la prioritat és presidir el Ple municipal” i per això passaran a celebrar-se el primer dilluns de cada mes, a les 6 de la tarda, i les juntes de govern local se celebraran també els dilluns, a les 2 del migdia, en primera convocatòria.

 

El dictamen va ser aprovat amb l’abstenció d’ERC-SOM Vic  i Capgirem Vic.

 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per Capgirem Vic per garantir l’assistència sanitària pública gratuïta per a tothom. Després de sotmetre’s a debat, i la inclusió d’una esmena, la moció és aprovada amb els vots favorables de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot en contra de PLV.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic en defensa dels drets de l’Adrià Carrasco i la Tamara Carrasco. Després de sotmetre’s a debat, i amb la inclusió d’un afegit proposat per la regidora Susagna Roura, la moció s’aprova amb les vots a favor del PDeCAT, ERC-SOM Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots; els vots en contra de PLV i l’abstenció de la regidora d’Unió, M. Carme Bover i del regidor no adscrit Benjamí Dòniga.

 

c/ Moció presentada per Vic per a Tots per prohibir l’estacionament de cotxes amb finalitat de venda o lloguer de vehicles. Després de sotmetre’s a debat, i amb la inclusió d’una esmena, la moció s’aprova amb els vots a favor de l’equip de govern, ERC-SOM Vic, Vic per a Tots i PLV i l’abstenció de Capgirem Vic.