S’amplia el Programa InVic per rehabilitar pisos buits a canvi que s’incloguin a la borsa de lloguer assequible

El Programa d’Habitatge lliura ajuts per a reformes de fins a 15.000 euros als propietaris de pisos desocupats de qualsevol punt de la ciutat i que tinguin més de 25 anys d’antiguitat

 Ple municipal de març.
Ple municipal de març

El ple de Vic aprova unànimement la renovació del Programa InVic, una aposta per fer aflorar nous pisos per destinar a lloguer social. Així, per la convocatòria actual, es destinaran un total de 77.000 euros per cobrir les despeses de remodelació de pisos que acabin a la borsa d’habitatge social, fins a un màxim de 15.000 euros per habitatge.

 

El regidor d’Habitatge, Titi Roca, ha revelat que les principals novetats d’aquesta convocatòria són “l’ampliació de l’àmbit d’actuació a tota la ciutat i no només centrada en la zona de la ciutat antiga”. També podran optar a aquesta subvenció les persones jurídiques, fins ara només podien presentar sol·licitud per la subvenció les persones físiques. Finalment, també es prioritzarà a les rendes més baixes a l’hora de concedir els ajuts en cas que la demanda superi l’oferta de la subvenció.

 

Roca ha detallat que ben aviat creixerà el parc d’habitatge d’emergència social gràcies a l’adquisició de dos pisos i l’adequació d’altres per a persones amb diversitat funcional. Titi Roca també ha destacat que la borsa d’habitatge social de Vic “és de les poques que ha aconseguit mantenir el nombre de pisos o incrementar-lo” i que Vic forma part del llistat dels municipis de l’índex de referència dels preus del lloguer de la Generalitat de Catalunya.   

                                                                                                                                                   

El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, ha apuntat que “l’ampliació del programa InVic és una bona notícia, però pensem que potser era un pèl ambiciós i no ha acabat de donar els fruits que esperàvem a la ciutat antiga”.

 

Vic vol liderar un projecte europeu d’urbanisme saludable

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, ha exposat al ple la voluntat de liderar un projecte europeu que fomenta la inclusió d’indicadors de salut en el planejament urbanístic. L’acció serà possible mitjançant la convocatòria d’ajuts Urbact, que és un programa europeu de cooperació territorial per promoure el desenvolupament urbà sostenible i integrat. “ El nou POUM de Vic ha incorporat el vector de la salut i s’ha desenvolupat una metodologia per avaluar l’impacte de la salut en les actuacions urbanístiques. Volem que aquest sigui un projecte de ciutat i que compti amb el consens de tots els grups municipals de cara a presentar-nos a la convocatòria”, ha recordat Palmero.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Jaume Colomer, ha agraït que es portés al ple aquest punt, encara que no era obligatori fer-ho. “Estaria bé que d’altres temes que són d’interès per a la ciutat es puguin també debatre en el si del ple”, ha recalcat Colomer.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, ha qualificat la línia d’ajuts Urbact de “molt interessant”, tot i que ha demanat que en el moment de fer la sol·licitud es quantifiquin també les despeses derivades de la participació en el projecte, com ara desplaçaments i dietes, per tal que no tingui cap cost per l’Ajuntament. Finalment, Barnolas ha demanat que s’agilitzi el desmantellament de l’antena de Sant Fidel “si volem considerar-nos una ciutat saludable”.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, ha volgut posar en valor “la sensibilitat que s’ha tingut per veure que aquest tipus de projectes projecten i posicionen Vic a nivell global”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, també s’ha mostrat favorable a la presentació del projecte sempre i quan no suposi cap cost pel consistori.

 

La regidora d’Urbanisme, Fabiana Palmero, ha explicat que l’import de la subvenció és de 150.000 euros semestrals durant 5 semestres, a repartir entre totes les ciutats que conformin la xarxa d’intercanvi de coneixements: “A Vic, com a líder de projecte, correspon un 30% del que es rep, i si, per exemple, es reben 40.000 euros, caldrà que Vic en pagui el 30%”.

 

Fabiana Palmero també ha posat sobre la taula que en el marc d’aquest projecte s’hi incorpora un pla pilot, i “nosaltres hi volem participar amb el Pla Especial del Puig dels Jueus ja que per poder-lo portar a terme la participació ciutadana serà imprescindible”.

 

Palmero ha volgut desvincular el desmantellament de  l’Antena de Sant Fidel amb la salut, i ha recordat que “aquest dimecres es retirarà el nou màstil de Santo Domingo com a prova i voluntat del compromís acordat”.

 
El dictamen ha estat aprovat per unanimitat.
 
 

Quim Capdevila rebrà la Medalla de la ciutat de Vic el 29 de març

 

L’activista polític i social i mestre xocolater, Quim Capdevila, rebrà la Medalla de la Ciutat de Vic el proper 29 de març en un acte que se celebrarà a l’Atlàntida.

 

La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, ha subratllat que “Quim Capdevila és un antifeixista de tota la vida, i ara necessitem persones com ell que ens representin. La lluita antifeixista és diària, combativa i molt cansada, però dona fruits i persones meravelloses com ell”.

 
 

Modificació de crèdit del pressupost municipal

 

El ple va aprovar per unanimitat una modificació de crèdit del pressupost municipal.

 

El regidor d’ERC-Som Vic, Joan Ballana, ha assenyalat que aquesta modificació de crèdit responia a “una planificació poc adequada de les intervencions incloses i de què hem anat avisant a l’equip de govern, però que la votarem favorablement pel bé de la ciutat i perquè entenem que és l’última que es farà dins d’aquest mandat”. Ballana ha destacat que el fet que s’hi inclogui una partida pel Graell i el Pla d’Accessibilitat “ens acosta al sí del nou POUM de Vic”.

 
 

Renovació de les encomanes de gestió a Feduart i Creacció

 

Tots els grups municipals a excepció de Capgirem Vic han votat a favor de l’encomana de gestió per aquest 2019 a les entitats Feduart i Creacció de les escoles bressol municipals, l’espai familiar, l’escola de dibuix, el Centre d’Arts Visuals de Vic i els casals d’estiu municipals, i de la promoció econòmica, emprenedoria i incubació d’empreses respectivament.

 

En el cas de Feduart, la regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, ha afirmat que “apostem per una gestió pública, de qualitat i gratuïta”. L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha volgut puntualitzar que si bé la gestió no és pública, sí que és “d’alta qualitat”.

 

Pel que fa al cas de Creacció, el regidor de Capgirem Vic, Joan Coma, ha reiterat que “estem en contra d’aquest tipus de model de gestió, encara que reconeixem que es fa una gran feina des de Creacció, en especial pel que fa a estudis socioeconòmics”.

 
 

Desafectació definitiva de Can Baumann i aprovació inicial de la seva cessió gratuïta a la Fundació Universitària Balmes

 

Dos altres punts que s’han portat a debat en el transcurs del ple han estat la desafectació definitiva de Can Baumann i l’aprovació inicial de la seva cessió gratuïta a la Fundació Universitària Balmes. En ambdós casos, els dictàmens han prosperat amb el vot favorable de l’equip de govern, Vic per a Tots i Plataforma Vigatana, l’abstenció d’ERC-Som Vic i el vot en contra de Capgirem Vic.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Barnolas, ha explicat que el seu vot negatiu venia motivat “per no compartir el projecte polític que hi ha al seu darrere”, i ha assenyalat que la UVic-UCC ja s’havia estalviat uns 40.000 euros. En aquest sentit, “no veiem convenient que es beneficiïn d’una cessió gratuïta de l’edifici on es desenvolupen els estudis de la Facultat de Medicina. Tampoc compartim aquest projecte i ens hauria agradat comptar amb més suports d’altres grups polítics en aquest tema”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha afirmat que “la UVic-UCC posa a disposició dels seus alumnes sistemes per poder facilitar l’accés als seus estudis, i té un impacte econòmic positiu indubtable a la ciutat”.

 
 

Aprovació de diversos convenis en matèria d’habitatge

 

El ple de Vic ha votat per unanimitat a favor de l’aprovació de tres convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

 

En una intervenció conjunta pels tres punts, la regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, ha lamentat la “manca de finançament per cobrir la demanda de pisos de lloguer social, que tenen llista d’espera de fins a sis anys”, i ha denunciat que “hi ha immobiliàries que no volen llogar habitatges a les persones nouvingudes”.

 
 

Encomana de gestió de les beques de suport educatiu i d’inclusió social al Consell Comarcal

 

El ple va aprovar l’encomana de gestió al Consell Comarcal d’Osona de les beques de suport educatiu i d’inclusió social pel curs 2019-20, per un valor de 210.000 euros, amb els vots a favor de tots els grups municipals a excepció de Capgirem Vic, que s’hi ha abstingut.

 

La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, ha criticat “la poca quantitat de les beques i el valor de la gestió, que ha passat de 30.900 euros l’any passat als 33.000 euros d’aquest any”.

 
 

El Síndic de Greuges presenta els resultats del seu primer mandat

 

El Síndic de Greuges Municipal, Joan Sala, ha donat compte de la feina realitzada durant el primer any en el càrrec. Sala ha apuntat que ha pogut atendre un total de 59 casos, dels quals 41 han estat admesos, 17 no admesos i 1 s’ha obert d’ofici. D’aquests 41 casos admesos, 27 d’ells han estat acceptats. A més, s’han derivat un total de 14 casos a altres organismes competents, com el Síndic de Greuges de Catalunya, el Defensor del Pueblo o la DGAIA, entre altres.

 

El Síndic de Greuges Municipal ha fet referència també a l’adhesió durant aquest any a la Xarxa Ombudsman de Catalunya d’abast europeu, i sobretot al seu nomenament com a vocal del Fòrum de Síndics. 

 

 

Joan Sala durant la seva intervenció

 

 

Sala ha reiterat el seu compromís amb “poder atendre les persones de la millor manera possible, i que tothom que vingui a l’oficina se senti respectat i escoltat”.

 

En aquest sentit, tots els grups municipals han felicitat el Síndic per la feina feta.

 

El regidor de Vic per a Tots, Arnau Martí, ha declarat que “no ens vam equivocar quan el vam elegir com a síndic i s’ha demostrat la demanda del servei, que ha destacat per la seva qualitat humana, vocació de servei públic i dedicació. Cal reforçar aquesta figura i seguir impulsant-la”.

 

La regidora de Capgirem Vic, Katia Juncks, ha valorat molt positivament “l’amabilitat, la discreció, la humanitat i l’eficiència del Síndic, que han posat un llistó molt alt de superar per la persona que el rellevi en el càrrec”.

 

Per a Joan Ballana, d’ERC-Som Vic, “la credibilitat i valentia del Síndic s’ha reforçat en aquesta exposició de les actuacions que ha vist favorables i aquelles que el govern no ha atès”.

 

El regidor de Plataforma Vigatana, Josep Anglada, s’ha afegit a les felicitacions apuntant que “no teníem cap dubte que Joan Sala faria una bona feina per a la ciutat”.

 

Finalment, el regidor no adscrit, Benjamí Dòniga, ha remarcat “la sensibilitat especial que té Joan Sala i que aplica en la seva feina com a Síndic”.

 

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha tancat el torn d’intervencions dels grups municipals agraint la tasca feta pel Síndic i remarcant “la proposta valenta per obrir-se a la ciutadania d’una altra manera. Aquest és un procés d’aprenentatge conjunt que destaca per l’esforç i la voluntat d’atendre millor els vigatans i vigatanes”.

 

Joan Sala ha agraït a tots els grups municipals les seves bones paraules: “La bona valoració de la meva feina és una injecció de moral forta que m’anima a afrontar el dia a dia amb més força”.

 
 

MOCIONS

 

a/ Moció presentada per ERC-Som Vic per a la commemoració del Dia Internacional de les Dones. La moció s’aprova per unanimitat amb esmenes.

 

b/ Moció presentada per Capgirem Vic per l’atenció a la diversitat de creences en el cementiri municipal i els serveis funeraris. S’inclouen esmenes a la moció i s’aprova amb els vots de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot en contra de PLV.

 

c/ Moció presentada per Capgirem Vic per declarar una moratòria en l’aplicació dels articles de l’Ordenança de Bon Govern, Civisme, Bons Costums i Convivència Ciutadana que estigmatitzen la pobresa. La moció inclou esmenes i s’aprova amb els vots de l’equip de govern, ERC-Som Vic, Capgirem Vic i Vic per a Tots, i el vot en contra de PLV.