Ple municipal del 28 d’octubre, durant l’aprovació d’un dels punts del Ple

S’aprova el pressupost de l’Ajuntament de Vic de 2025 per un import de 69,5 milions d’euros amb l’objectiu de millorar la qualitat dels serveis a la ciutadania

L’aprovació es va dur a terme després de diverses setmanes de negociacions per part de l’equip de govern i els grups de l’oposició, que va arribar a bon port gràcies a la incorporació de les propostes dels partits

Aquest dilluns 28 d’octubre, en sessió plenària, l’Ajuntament de Vic va aprovar el pressupost per a l’exercici 2025 amb els vots favorables de Junts Vic i Ara Vic, al govern, PSC Vic, SOMI i VECP. La proposta va rebre els vots contraris d’ERC Vic i CUP Vic. També es van aprovar les ordenances fiscals per al 2025 amb els vots a favor de Junts Vic, Ara Vic, PSC Vic, ERC Vic i VECP; mentre que SOMI i la CUP Vic van votar-hi en contra.

La regidora d’Economia, Núria Homs, va exposar els principals punts del pressupost tot subratllant que s’ha pogut incrementar el pressupost “gràcies a la gran activitat econòmica de la ciutat, que genera ingressos per poder contribuir al seu creixement”, a banda dels tributs de l’Estat. A més, també va destacar que l’estalvi energètic dels equipaments municipals que es va assolir durant l’any passat ha contribuït a la reducció d’una part important de les despeses. En paraules de la regidora Homs, aquest pressupost “vol posar les persones al centre, apostant per oferir serveis de qualitat i que tothom tingui oportunitats per prosperar”.

El pressupost del 2025 ascendeix als 69,5 milions d’euros, un increment del 2’4 % respecte a l’any passat, i aposta en diferents àmbits tot ampliant partides que vetllen per reforçar i millorar la qualitat dels serveis: l’ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Vic amb la incorporació de quatre noves places i la consolidació dels agents cívics en totes les franges horàries del dia amb l’objectiu d’incrementar la seguretat ciutadana i vetllar pel civisme; la incorporació d’un nou inspector d’habitatge que procurarà per mobilitzar el parc d’habitatge buit i minimitzarà les pràctiques irregulars relacionades amb l’habitatge; la creació d’una nova plaça de tècnic de protecció civil; l’ampliació de l’aportació destinada a la Xarxa Serveis Urbans “perquè és qui fa el manteniment del dia a dia de la ciutat”; l’augment de la partida a OFIM, Organisme de Fires i Mercats, per vetllar per la promoció turística i econòmica de la ciutat.

La regidora d’Economia també va posar en valor la gran tasca del teixit associatiu i, per aquest motiu, “volem enfortir la complicitat amb les entitats i associacions per tal de poder anar de la mà”: es reforcen els convenis i subvencions, com per exemple al sector social i cultural o amb les entitats esportives, “entenent-ho com un eix de cohesió social”; es crea també una nova línia de subvencions per a entitats que vetllin per l’ecologia, el medi ambient i la sostenibilitat; i es reforça el servei del Centre Esportiu Municipal Patí Vic, “ara que obre més hores i dies”. La regidora també va anunciar que l’any que ve es vol promoure la ciutat a través de la figura del pintor Sert, que celebra els seus 150 anys de naixement, i “posar en valor el barroc a la nostra ciutat com un pol d’atracció turístic”. Pel que fa a les inversions, que ascendeixen a un total de 10 milions d’euros, la regidora Homs va destacar que incorpora propostes tant de l’equip de govern com de l’oposició.

Per part del PSC Vic, Josep Pou va explicar les propostes del partit que es van incorporar al pressupost. Una de les prioritats principals del PSC Vic és l’habitatge, com ja es va recollir en els compromisos assolits amb els pressupostos anteriors. Una de les novetats més destacades és que el partit fa una aposta per “la creació d’un servei d’orientació jurídica a través d’un conveni amb el Col·legi d’Advocats”, per tal que les persones puguin “gaudir d’aquest assessorament de manera gratuïta” en matèria d’arrendaments de temporada, i així garantir els seus drets. Pou també va destacar haver aconseguit el compromís de l’equip de govern d’adoptar un “protocol contra determinades ocupacions il·legals d’immobles”, així com la incorporació de “pisos per víctimes de violència de gènere”, mentre es tramiten les ordres de protecció. També va destacar “un sistema de col·laboració i suport del PSC en relació amb el CEM Patí Vic”, així com la inclusió de diferents partides pressupostàries per obres, com ara el parc públic de Can Forcada, o el projecte executiu per acabar el desdoblament de l’avinguda dels Països Catalans, i cercar una millora pel camí antic de Taradell.

Des de SOMI, Josep Anglada va justificar el vot favorable del seu grup al pressupost perquè “s’hi ha inclòs algunes de la nostres propostes”: la partida destinada a la restauració de la capella de Sant Miquel Xic (250.000 euros), la recuperació del pont romànic com a “patrimoni històric de la ciutat” (160.000 euros), els pilars de la balconada de l’ajuntament (100.000 euros) i el pavimentat d’uns calls de la ciutat (100.000 euros). Anglada va remarcar també la prioritat del seu grup per “restablir l’ordre als nostres carrers i recuperar uns barris més segurs per a tothom”, i va afegir que “compartim el criteri d’incorporar quatre agents més a la Guàrdia Urbana de Vic, amb l’objectiu d’assegurar més presència d’agents del cos als nostres carres per garantir una resposta més àgil davant d'incidents i problemàtiques”.

En la seva intervenció, Arnau Martí, representant de Vic En Comú Podem, va defensar un pressupost enfocat en el reforç de les polítiques socials, especialment en matèria d’habitatge, amb l’objectiu de “promoure sòl per construir-hi habitatge públic”. Entre les propostes concretes, Martí va destacar la necessitat d’impulsar la reurbanització de la plaça Divina Pastora, “vinculada a un Pla de Barris que enforteixi la cohesió de la zona”. Un dels altres compromisos que va anunciar el regidor de VECP és l’ampliació de la xarxa d’escoles bressol al barri del Sucre “per cobrir la demanda creixent d’aquests serveis essencials per a les famílies”. Així també, una altra proposta significativa és la creació d’un complex esportiu “a la part sud de la ciutat, a la zona del Marratet”, per al qual ja s’ha previst l’estudi de viabilitat del projecte i el projecte executiu. A més, Martí va subratllar el compromís dels Comuns amb el teixit associatiu, anunciant l’augment de subvencions a les associacions de veïns, a les festes populars i iniciatives de barri i a les AFAs, amb la voluntat de “fomentar la participació ciutadana i dinamitzar la vida comunitària”.

ERC Vic no va votar a favor del pressupost, però va anunciar que, si hi ha un canvi en la manera de treballar del govern amb l'oposició, podrien replantejar el seu vot, segons la regidora Maria Balasch. En el cas de les ordenances fiscals, Balasch va expressar la seva satisfacció perquè “després de molts anys demanant-ho, s'ha implementat una tarifació social per a l'Escola de Música de Vic”. Va destacar que aquesta era una condició indispensable per votar a favor de les ordenances, reconeixent que “no són les nostres ordenances”, però que podien donar-hi suport. Balasch també va abordar l'augment del 14,5 % en les taxes de recollida de residus, assenyalant que, tot i ser polèmiques, són normatives europees que s'han de complir, i va insistir en la necessitat de treballar per reduir els residus.  

Pel que fa a la CUP Vic, va votar desfavorablement a l’aprovació del pressupost i de les ordenances fiscals. El regidor Quim Soler va explicar que des del partit no donaven suport al pressupost “perquè és continuista i no incorpora les nostres propostes”, tot esmentant que “si hi hagués més voluntat política, es podrien invertir més diners”, sobretot pel que fa a “l’emergència social de l’habitatge” o la “creació d’una quarta escola bressol perquè hi ha gent de Vic que no es pot matricular a aquestes escoles”. Una de les incorporacions al pressupost a iniciativa de la CUP són les subvencions nominatives (amb un import de 30.000 euros), mentre que, en paraules de la regidora Homs, “hem afegit 50.000 euros a la partida destinada a la millora dels carrils bici gràcies a la CUP”. Quant a les ordenances fiscals, la regidora de la CUP Vic, Carla Dinarès, va explicar que hi votaven en contra “perquè volem que la taxa de residus sigui justa”, ja que “ara mateix tots els habitatges paguen el mateix, i no per la quantitat de residus que es generen”.