Ple municipal del mes d’octubre

S’aprova per unanimitat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per una ciutat més saludable

El Pla, treballat de formava participativa per la ciutadania i agents socials implicats, defineix el model de mobilitat a Vic en els propers sis anys on s’aposta per una mobilitat activa i sostenible

 

El ple d’ahir va aprovar per unanimitat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de Vic, el document bàsic per definir el model de mobilitat a la ciutat en els propers sis anys. Tal com va destacar la regidora de Mobilitat, Fabiana Palmero, és l'eina que dibuixa la mobilitat sostenible i activa a Vic per seguir consolidant una ciutat saludable on es posen les persones al centre i s’estableixen nous eixos cívics-saludables que treballen per una ciutat policèntrica i amb diversos pols d’atracció, en la línia del POUM.

 

El PMUS s’ha treballat de forma participativa en diverses sessions per reflectir al màxim les necessitats i ajustar-se al model de ciutat a la mesura humana per la que es treballa. Totes les propostes s’han englobat en quatre reptes:

 

  •  Millora de les xarxes de transport per afavorir una ciutat policèntrica.

  • Fer els carrers atractius, segurs, saludables i pensats per les persones.

  • Millorar la competitivitat.

  • Governança i educació cívica.

 

Palmero va remarcar l'objectiu de seguir apostant per una mobilitat sostenible amb un bon pla, que tot i que s’ha fet esperar, ha valgut la pena per poder-lo millorar de forma conjunta i debatent-lo.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, tot i mostrar-se satisfeta pel pla va lamentar la tardança en elaborar-lo. Afegint el neguit pel temps i oportunitats perdudes per haver pogut perdre subvencions en el marc del Next Generation.

 

En la mateixa línia el regidor de Capgirem Vic, Roger Cumeras, va fer una valoració positiva per la incorporació de les aportacions fetes pel grup municipal que representa. Tot així, va criticar haver perdut nou anys de transformació per una mobilitat sostenible i cap a una ciutat enfocada als objectius de l’agenda 2030.

 

Per la seva banda la regidora del PSC, Carme Tena, va recalcar haver perdut l’oportunitat d’acollir-se a subvencions europees per “una mala i lenta gestió”. Tena va exposar que la solució hauria estat convocar un ple extraordinari per aprovar el pla i poder accedir a les subvencions.

 

La regidora de Mobilitat va concloure que tot i les crítiques rebudes era un gran dia per poder disposar d’un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, treballat, consensuat i pensat perquè les persones siguin al centre. “Apostem per un bon pla i esperem poder aconseguir un bon finançament, aprovar un pla a corre cuita per tenir un bon finançament no és la nostra manera de fer política”, va dir. A més, encara que s’hagués fet un ple extraordinari no s’hauria complert amb el període d’exposició pública de 45 dies necessaris ni hauria transcorregut el temps necessari per acollir-se a les subvencions europees, va afegir.

 

 

Més passos per una ciutat accessible

 

També per unanimitat es va aprovar el Pla d’accessibilitat de Vic que és un instrument de promoció de l’accessibilitat en l’àmbit municipal, que identifica les barreres arquitectòniques en els diferents àmbits de la població, en proposa solucions, en fa un pressupost i estableix un programa per a la seva progressiva eliminació per tal d’assolir que Vic sigui plenament accessible, d’una manera racional i planificada.

 

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Fabiana Palmero, va exposar que el pla presenta una programa per a la progressiva eliminació de les barreres arquitectòniques perquè la ciutat sigui plenament accessible i que ja s’havia presentat a la Taula de Diversitat Funcional. Palmero va voler recordar que ja es té en compte l’accessibilitat en les noves obres però el Pla ajuda a traçar unes línies necessàries per seguir-hi treballant.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, es va mostrar satisfeta pel projecte tot i lamentar que s’hagués tardat tant en fructificar el que s’havia aprovat en una moció de l’any 2015.

 

Roger Cumeras, de Capgirem Vic, es va mostrar satisfet per l’arribada d’un nou pla fonamental tot i no incloure’s l’estudi d’accessibilitat en equipaments municipals i mitjans de comunicació. “La intenció és bona però encara hi ha molts carrers històrics inaccessibles", va dir.

 

 

Durant el ple també es va aprovar per unanimitat el projecte de reurbanització del carrer Nou, entre el carrer de Sant Sebastià i la plaça d’Angels Custodi, que permetrà completar el projecte de remodelació del carrer. La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, va dir que s’estava treballant per donar compliment a les demandes del veïnat i dels comerciants  i poder transformar el carrer, com ja s’havia exposat en una reunió informativa.

 

La regidora d'ERC, Sandra Quilez, va posar sobre la taula que els veïns encara no tenien la informació necessària sobre l’inici de les hores i que desconeixien les afectacions que podrien tenir.

 

Palmero va recordar el contacte permanent amb veïnat i comerciants i va afirmar que tot i que les obres durarien uns quatre mesos per tram, cada veí tindria una afectació màxima de 15 dies i se’ls proporcionarien alternatives d’aparcament.

 

 

En contra de l’increment de preus de l'electricitat

 

Durant el ple es va aprovar, amb els vots a favor de JuntsXCat, ERC i Capgirem Vic, i l’abstenció del PSC, la moció presentada pel grup d'ERC contra l'increment de preus de l'electricitat que ha esdevingut un problema estructural que arrossega l'Estat des de fa dècades i que ha augmentat en els últims mesos, "hem assistit a una escalada de preus sense precedents, assolint un màxim històric de 188,18 €/MWh, això farà que moltes més famílies no puguin assumir les factures i es trobin en risc de pobresa energètica", segons exposava el regidor d'ERC Roger Mas. “Seran els ajuntaments que hauran de respondre destinant majors recursos des dels serveis socials", afegia Mas.

 

El regidor de Capgirem Vic, Marc Camacho, va fer una crida a la mobilització i a apostar per models més ètic d’energia i la sobirania energètica. A més, va mostrar-se sorprès perquè en la moció no s’instava al govern de la Generalitat, de la qual ERC qual n’ostenta la presidència, i només ho reclamava al de l’Estat.

 

La regidora del PSC, Carme Tena, va recordar que des del govern central s'estan estudiant més mesures, més enllà de la rebaixa dels impostos. "Una solució seria apostar per les energies renovables, i deixar de banda les grans empreses que dominen el mercat", va citar.

 

El regidor de Món Rural i Medi Ambient, Albert Castells, va recordar que l'Ajuntament ja està aplicant polítiques de transició energètica en edificis municipals i escoles i treballa diàriament per combatre la pobresa energètica. "Tenim un projecte d'enllumenat per canviar 9.000 bombetes per LED per ser més eficients econòmicament i energèticament", concloïa Castells.

 

 

Vic, ciutat educadora

 

Es va aprovar per unanimitat la bonificació de l'ICIO per les obres d'adequació d'espais de l’Institut La Plana, i per les obres d'instal·lació de fusteria a l'Escola Doctor Joaquim Salarich. En aquest sentit la regidora d'Educació i Joves, Elisabet Franquesa, va remarcar que sempre que es fan obres de millores en els centres educatius se'ls bonifica per tal de poder seguir treballant i millorant l'aposta educativa de la ciutat.

 

També es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic, la bonificació de l'ICIO per les obres de rehabilitació i ampliació del pati interior del col·legi Sant Miquel dels Sants.

 

D’altra banda, també es va aprovar amb l'abstenció d'ERC i del PSC i els vots en contra de Capgirem Vic l'inici de l'expedient de modificació de contracte de les obres de construcció de la nova Biblioteca de Vic que permetrà seguir desenvolupant i avançant en les fases d'obres del projecte.

 

El regidor d'ERC, Josep Lluís Garcia, va explicar que l'abstenció es devia perquè " s'utilitza romanent per projectes que no s'adeqüen a pal·liar els efectes de la pandèmia ".

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va mostrar el seu rebuig de la modificació de crèdit per l'increment de preu, que tot i que està dins la llei, es modifiquen punts del contracte per la manca de previsió en el moment de la licitació. "Una obra no pot costar més d'un milió d'euros del previst ", va subratllar.

 

La regidora d'Urbanisme, Fabiana Palmero, va remarcar que l'increment de preu és una qüestió tècnica i que confien plenament en els tècnics municipals. “Aquesta valoració de més i menys no és política, hi ha imprevistos i errors i si comptem el preu inicial de sortida i la rebaixa encara estem dins del paquet previst pel projecte”, afirmava.

 

L'alcaldessa Anna Erra va proposar la creació d'una comissió monogràfica dins de Territori perquè es pugui explicar com avança la Biblioteca Pilarín Bayés per poder sumar i ser el màxim de transparents possible.

 

 

Visites turístiques gratuïtes

 

Es va aprovar per unanimitat la modificació de l'ordenança general dels preus públics del servei de l'oficina de Turisme que permetrà oferir gratuïtament tant les vistes guiades 'Experiència Vicpuntzero', com les 'Descobrir Vic' en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni prevista per aquest 9 i 10 d’octubre.

 

La regidora de Turisme, Susagna Roura, va remarcar que se segueix treballant per "fomentar el turisme de qualitat a la ciutat".

 

 

Tinença responsable d'animals

 

Es va aprovar amb l'abstenció de Capgirem Vic iniciar 10 procediments sancionadors per la presumpta comissió d'infraccions lleus i greus sobre la tinença de gossos considerats potencialment perillosos, per portar els gossos deslligats i sense morrió, perquè la persona que el passeja o vigila sigui menor d'edat, no porti la llicència municipal i el rebut vigent de l'assegurança o per no tenir el gos inscrit al registre.

 

Durant el ple també va quedar desestimada una moció presentada per Capgirem Vic en nom de l'associació de rescat d'animals d'Osona per millorar la gestió dels gats ferals de la ciutat de Vic.

 

Aquesta moció, defensada per la Laura i la Montse, representants d'ADRO, estava confeccionada de forma cooperativa entre les diferents associacions de la comarca: La Protectora d'Osona; l'Associació pel benestar i defensa animal; l'Associació Animalista Manlleu; l'Associació Animalista de Centelles; Tona Gats; Veu animal de Taradell; Nidore Dog; Refugi Lobita; Amics dels Animals de Balenyà i Seva; i Animanaturalis.

 

Totes aquestes associacions han reflexionat sobre la necessitat de controlar les diverses colònies felines no controlades a la ciutat, demanant el compromís de no reubicar tots els gats ferals de les diverses colònies en un únic refugi; de buscar una millor ubicació pel nou refugi on els gats no corrin perill i de tenir punts d'alimentació i aigua en les diverses colònies, amb una xarxa de voluntaris per ocupar-se del manteniment d'aquests punts.

 

La regidora d'ERC, Sandra Quilez, va recordar la necessitat de què les entitats puguin passar mocions sense haver de passar per un partit polític. A més a més, es va mostrar favorable a la moció i va recordar que les associacions, entitats i voluntaris fan una gran tasca amb les colònies controlades, alimentant-los, esterilitzant-los i vetllant pel benestar dels animals.

 

La regidora de Salut Pública, Núria Vergés, va recordar la bona relació i sintonia amb les entitats i voluntaris de la ciutat, des del 2015, que treballa per la gestió i cura dels animals, traslladant el màxim de gest a la colònia del Puig dels Jueus sent més sostenible econòmicament i ecològicament. “Totes les colònies estan controlades i no ens consta que hagin augmentat els animals de forma significativa”, apuntava Vergés.

 

Tot i així, Núria Vergés es va mostrar favorable a continuar parlant per treballar coordinadament en la gestió dels gats.

 

Finalment, la regidora de Capgirem Vic, Susanna Vives, va afegir que s’ha de ser conscient que els gats ferals existeixen tot i que tenen una esperança de vida molt curta. “Controlar les colònies sí però no en l'espai proposat perquè conduirà els gatons a una mort segura”, va dir.

 

 

Més polítiques d’habitatge

 

Es va aprovar amb l'abstenció del PSC sol·licitar la pròrroga d'un any a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per seguir declarant Vic com a àrea d'habitatge de mercat tens.

 

La regidora d'Habitatge, Susagna Roura, va recordar que el preu de l'habitatge puja a Vic més de la meitat que ho fa a Catalunya o la mitjana de càrrega del cost de lloguer és de més del 30%. "Necessitem seguir fent polítiques d'habitatge", remarcava..

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va incidir en què Vic té un problema d'habitatge i no es combrega en què es demani només la pròrroga per un any. "Seria bo mantenir l'estabilitat en 5 anys tal com permet la llei perquè la càrrega del cost de lloguer se situa en el 41%", afegia.

 

En la mateixa línia, la regidora Susanna Vives, de Capgirem Vic, creia necessària una pròrroga de cinc anys perquè fa la sensació que no es creuen les polítiques d'habitatge.

 

 

Foment de la reutilització i del reciclatge

 

Amb els vots en contra per part d'ERC i Capgirem Vic es van desestimar les al·legacions presentades pel grup municipal de Capgirem Vic, en relació amb l'expedient de modificació de l'Ordenança de bon govern, civisme, bons costums i convivència ciutadana, i a conseqüència es va aprovar la modificació de l'ordenança definitiva.

 

El regidor de Serveis, Albert Castells, va recordar que l'objectiu de l'Ajuntament és evitar robatoris als contenidors. "No volem que la gent robi als contenidors i la deixalleria sense permís. Reafirmem el fruit del treball amb entitats de la ciutat per fomentar la reutilització i reciclatge", remarcava.

 

La regidora d'ERC, Viqui Terricabras, va mostrar el seu suport a Capgirem Vic per haver presentat les al·legacions i va afegir "sancionar la conducta de robar en contenidors no veiem quins beneficis té, però no se'ns pot escapar que quan una ordenança ho regula, encara que la voluntat no sigui multar, se'l podrà sancionar".

 

En el mateix sentit, la regidora Carla Dinarès, de Capgirem Vic, va recalcar que es podrà multar a qui busqui menjar als contenidors”. “Seguiríem demanant que recapacitin i confiem a poder trobar un nou redactat de l'article que no deixi fora a ningú", afegia.

 

Per la seva banda, la regidora del PSC, Carme Tena, va mostrar-se a favor d’actualitzar una ordenança per gestionar correctament els residus i regular amb sancions quan sigui el cas. “No creiem que sigui voluntat del govern multar les persones vulnerables que busquen residus, cal evitar que es comercialitzi amb residus", va reblar.

 

 

Modificacions de crèdits

 

Es va aprovar amb els vots en contra de Capgirem Vic una modificació de crèdits en diferents àrees del pressupost de 2021 per poder fer front a despeses ja pressupostades, o canvis interns en els processos econòmics. En aquest sentit, s'adquirirà un nou bus urbà per donar un millor servei a la ciutadania, la resta de modificacions van destinades a les àrees de recursos humans, territori, cultura, manteniment i Creacció.

 

Tal com va explicar la regidora d’Economia, Núria Homs, aquests processos de modificacions de crèdit són moviments entre capítols i partides de departament "per poder fer front a actuacions i desajustos pressupostaris".

 

El regidor de la Capgirem Vic, Roger Cumeras, va lamentar tornar a utilitzar part del romanent per despeses generals i no per pal·liar els efectes de la pandèmia".

 

 

En un altre ordre de coses, es va aprovar amb  l'abstenció d'ERC i el PSC i el vot en contra de Capgirem Vic crear un nou lloc de treball de confiança i assessorament especial com a assessora en gestió de serveis.

 

El regidor de Medi Ambient, Albert Castells, va explicar que Vic treballa per crear un nou ens 100% municipal que aglutini empreses mixtes per implementar l'agenda 2030. "Aquesta transformació afecta uns 180 treballadors i creiem totalment necessari una figura que lideri la transformació interna de l'Ajuntament", afegia.

 

La regidora d'ERC, Maria Balasch, va voler remarcar que s'ha duplicat el cost salarial amb diners públics de l'equip de govern. "L'alcaldessa sempre ha dit que hi hauria 5 càrrecs i ara seran 6", afirmava.

 

La regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, va afegir que des del partit no veien la necessitat d'agafar un càrrec eventual amb el personal tècnic que ja hi ha a la casa.

 

Finalment, l'alcaldessa Anna Erra, va explicar que tot i que sempre s'havia dit que hi hauria 5 càrrecs es tracta d'una eina transitòria d’urgència fins que no es creï la nova plaça. "Posem per davant acabar tenint una nova concessió dels nous serveis”, afirmava Erra.

 

Durant el ple es van modificar les dates de les sessions ordinàries del ple dels mesos de novembre, desembre i gener 2021, que seran el 8 de novembre, el 20 de desembre i el 10 de gener.

 

 

Precs i preguntes de l'oposició al ple

 

El grup d'ERC va demanar que es torni a fer una intervenció al camí de Vic a Sentfores-La Guixa perquè la infraestructura quedi correcte. També va demanar saber si des del govern s'havia pensat alguna estratègia per tenir pisos socials quan s'acabés la moratòria dels desnonaments el 31 d'octubre; la instal·lació de papereres a la zona del Pont de Ferro a l’Anella Verda.

 

Tant ERC com Capgirem Vic, van demanar a l'Ajuntament que no es recorrés al TSJC la sentència dictada pel cas Vicverd.

 

Podeu tornar a veure el ple en aquest enllaç.