Votació durant el Ple de 28 d’octubre

S’aproven les ordenances fiscals amb la novetat de la tarifació social de l’EMVIC i tira endavant el pressupost municipal 2025 amb les propostes dels grups municipals

Tot i que les ordenances i el pressupost van ser els protagonistes del Ple municipal, es va debatre sobre el Pla feminista de la comarca d'Osona i el Lluçanès i l’ajuda econòmica a la UE Vic amb motiu del partit de futbol masculí contra l’Atlètic de Madrid

S’aproven les ordenances fiscals amb la tarifació social i l’augment de l’IBI i la taxa de residus

El Ple va aprovar les ordenances fiscals de 2025 amb els vots a favor de Junts Vic, Ara Vic, ERC Vic, PSC Vic i VECP; i els vots contraris de la CUP Vic i SOMI. La regidora d’Economia, Núria Homs, va iniciar la seva intervenció explicant que “les ordenances fiscals representen tots els ingressos que tenim a un pressupost, i és la suma d’impostos directes com l’IBI (impost sobre béns immobles), l’impost de vàlua de vehicles, l’ICIO (impost sobre construccions, instal·lacions i obres), els preus públics, les taxes, entre altres”. Aquesta recaptació suposa un 54 % dels ingressos de l’ajuntament, mentre que “la resta provenen de subvencions”. Homs va explicar que “la ciutadania fa una aportació a la seva ciutat per un bé comú i un bé col·lectiu”, motiu pel qual va agrair “a la ciutadania de Vic, l’esforç que fa per poder pagar aquests impostos i preus públics [...], col·laborant a oferir serveis de qualitat que tots volem per a la nostra ciutat”.

La regidora Homs va fer un agraïment a tots els grups municipals “per les seves aportacions i converses, sempre s’aprenen coses i hi ha noves mirades, i això, per mi, és un enriquiment”. Va exposar els principals canvis respecte a les ordenances anteriors. En primer lloc, una pujada sostinguda de l’IBI, d’un 3 %, ja que “només apujant una mica el tipus, la recaptació és important i repercuteix en els serveis de qualitat que tots volem”, en paraules de la regidora d’Economia. Va admetre que “sabem que és una mesura impopular, que és un esforç, però és el sisè pressupost que defenso i hem anat apujant l’IBI progressivament, el punt de partida era molt baix”. En segon lloc, va exposar un nou preu públic a l’abocador i una ampliació de la taxa de residus i va argumentar-ho ““en relació amb l’impacte ambiental de tots els residus, que hem d’intentar que sigui el mínim, i oferir-ne un tractament de màxima qualitat”, així com “garantir el compliment de la normativa europea”. Finalment, va explicar que “mantenim les bonificacions per a tots els col·lectius”, com l’ús de la deixalleria.

En el torn d’ERC Vic, Maria Balasch, va agrair “la paciència de la regidora Homs amb tots nosaltres”. Va fer saber el vot favorable del grup valorant l’acord entre Junts i ERC: “Després de demanar any rere any que es fes una tarifació social per a l’Escola de Música de Vic, finalment es fa”. De fet, una de les novetats de les ordenances és la incorporació d’aquesta tarifació social, “tal com es fa amb altres serveis, com l’escola bressol”, en paraules de Balasch. La regidora d’ERC Vic també va fer referència a la pujada de l’IBI, tot dient que “la podem entendre”, i a la taxa de recollida de residus, que “la veiem més polèmica, però som conscients que els residus són molt cars i que cada vegada ho seran més”.

Per part de la CUP Vic, Carla Dinarès va fer un agraïment a l’equip tècnic i a la regidora i va mostrar el vot desfavorable del seu grup. Algunes de les propostes són “que l’ICIO es deixés de bonificar” i que la taxa de residus “sigui una taxa justa”. La regidora Dinarès va considerar que “la pujada d’aquesta taxa hauria d’anar acompanyada d’un replantejament de la quota” perquè ara mateix, a Vic, “tots els habitatges paguen el mateix, independentment del nombre de residus que generen”.

Josep Pou, com a portaveu del PSC Vic, va agrair a la regidora Homs la seva “predisposició i les ganes de contactar amb tots els grups i acollir-ne propostes”. Va considerar les ordenances “continuistes, en un bon sentit” i va mencionar la bonificació aplicada, a proposta del PSC Vic, “per fer un paquet d’entrades per accedir a les piscines municipals”. Pou es va referir a la pujada de l’IBI tot dient que “no agrada a ningú pagar impostos [...], però no podem pensar què volem fer a la ciutat, si no pensem en què ingressem”. El regidor del PSC Vic també va parlar sobre la taxa de residus: “Si ho mesurem, tenint en compte que cal que cada dia ens recullin les escombraries i les tractin, aquesta taxa és menys d’un euro al dia”. Va afegir que “no és car en relació amb tot el que es fa [...], i no podem fer un servei deficitari”.

Per part de SOMI, Josep Anglada també va fer un agraïment “als tècnics de la casa i a la regidora Homs”.  El regidor va destacar la proposta del seu grup pel que fa a “l’actualització de les rendes anuals per a persones de més de 65 anys, que es podran beneficiar de l’ús de la targeta de transport urbà”. Pel que fa a la taxa de residus, Anglada va ser més crític tot argumentat que “aquesta pujada no va acompanyada de cap millora del servei”, i va afegir que “el sistema porta a porta no és avanç, sinó un endarreriment”.

Arnau Martí, de VECP, va afegir-se als agraïments a la regidora Homs. Va iniciar la seva intervenció assegurant que “podria haver fet un discurs absolutament irresponsable i destructiu, però cal que la política municipal faci pedagogia amb la ciutadania, si no acabarem entrant en temes populistes”, i va afegir que “fer proclames a favor de la congelació o la rebaixa impositiva, va associat a un perjudici per als serveis públics bàsics”. El regidor de VECP va defensar que la distribució ha de respondre a una distribució equitativa: “Que pagui més, qui major capacitat tingui” o, en altres paraules, “qui tingui més patrimoni, que participi més als ingressos municipals”. Martí va afegir propostes futures com “establir un IBI per als establiments comercials que estiguin buits” com a “incentiu per ocupar aquests comerços”, una taxa relacionada amb “repartiment i compra d’empreses de repartiment a domicili“ o “intentar incorporar la taxa per generació pel que fa a la taxa de residus”.

Finalment, per part d’Ara Vic, Xavier Farrés va assegurar que “era necessitar incrementar aquestes taxes” i va qualificar aquest augment de “molt reduït”: “Vam lluitar i vam arribar a un acord perquè aquest augment fos just i sostingut, de només el 3 %”. Farrés va assegurar que “a ningú li agrada pagar més, però aquesta pujada no està per sobre d’altres pujades que s’han fet al país”.

 

S’aprova el pressupost municipal amb un import de 69,5 milions d’euros

La regidora d’Economia, Núria Homs, va exposar els principals punts del pressupost tot subratllant que s’ha pogut incrementar el pressupost “gràcies a la gran activitat econòmica de la ciutat, que genera ingressos per poder contribuir al seu creixement”, a banda dels tributs de l’Estat. A més, també va destacar que l’estalvi energètic dels equipaments municipals que es va assolir durant l’any passat ha contribuït a la reducció d’una part important de les despeses. En paraules de la regidora Homs, aquest pressupost “vol posar les persones al centre, apostant per oferir serveis de qualitat i que tothom tingui oportunitats per prosperar”.

El pressupost del 2025 ascendeix als 69,5 milions d’euros, un increment del 2’4 % respecte a l’any passat, i aposta en diferents àmbits tot ampliant partides que vetllen per reforçar i millorar la qualitat dels serveis: l’ampliació de la plantilla de la Guàrdia Urbana de Vic amb la incorporació de quatre noves places i la consolidació dels agents cívics en totes les franges horàries del dia amb l’objectiu d’incrementar la seguretat ciutadana i vetllar pel civisme; la incorporació d’un nou inspector d’habitatge que procurarà per mobilitzar el parc d’habitatge buit i minimitzarà les pràctiques irregulars relacionades amb l’habitatge; la creació d’una nova plaça de tècnic de protecció civil; l’ampliació de l’aportació destinada a la Xarxa Serveis Urbans “perquè és qui fa el manteniment del dia a dia de la ciutat”; l’augment de la partida a OFIM, Organisme de Fires i Mercats, per vetllar per la promoció turística i econòmica de la ciutat.

La regidora d’Economia també va posar en valor la gran tasca del teixit associatiu i, per aquest motiu, “volem enfortir la complicitat amb les entitats i associacions per tal de poder anar de la mà”: es reforcen els convenis i subvencions, com per exemple al sector social i cultural o amb les entitats esportives, “entenent-ho com un eix de cohesió social”; es crea també una nova línia de subvencions per a entitats que vetllin per l’ecologia, el medi ambient i la sostenibilitat; i es reforça el servei del Centre Esportiu Municipal Patí Vic, “ara que obre més hores i dies”. La regidora també va anunciar que l’any que ve es vol promoure la ciutat a través de la figura del pintor Sert, que celebra els seus 150 anys de naixement, i “posar en valor el barroc a la nostra ciutat com un pol d’atracció turístic”. Pel que fa a les inversions, que ascendeixen a un total de 10 milions d’euros, la regidora Homs va destacar que incorpora propostes tant de l’equip de govern com de l’oposició.

Per part del PSC Vic, Josep Pou va explicar les propostes del partit que es van incorporar al pressupost. Una de les prioritats principals del PSC Vic és l’habitatge, com ja es va recollir en els compromisos assolits amb els pressupostos anteriors. Una de les novetats més destacades és que el partit fa una aposta per “la creació d’un servei d’orientació jurídica a través d’un conveni amb el Col·legi d’Advocats”, per tal que les persones puguin “gaudir d’aquest assessorament de manera gratuïta” en matèria d’arrendaments de temporada, i així garantir els seus drets. Pou també va destacar haver aconseguit el compromís de l’equip de govern d’adoptar un “protocol contra determinades ocupacions il·legals d’immobles”, així com la incorporació de “pisos per víctimes de violència de gènere”, mentre es tramiten les ordres de protecció. També va destacar “un sistema de col·laboració i suport del PSC en relació amb el CEM Patí Vic”, així com la inclusió de diferents partides pressupostàries per obres, com ara el parc públic de Can Forcada, o el projecte executiu per acabar el desdoblament de l’avinguda dels Països Catalans, i cercar una millora pel camí antic de Taradell.

Des de SOMI, Josep Anglada va justificar el vot favorable del seu grup al pressupost perquè “s’hi ha inclòs algunes de la nostres propostes”: la partida destinada a la restauració de la capella de Sant Miquel Xic (250.000 euros), la recuperació del pont romànic com a “patrimoni històric de la ciutat” (160.000 euros), els pilars de la balconada de l’ajuntament (100.000 euros) i el pavimentat d’uns calls de la ciutat (100.000 euros). Anglada va remarcar també la prioritat del seu grup per “restablir l’ordre als nostres carrers i recuperar uns barris més segurs per a tothom”, i va afegir que “compartim el criteri d’incorporar quatre agents més a la Guàrdia Urbana de Vic, amb l’objectiu d’assegurar més presència d’agents del cos als nostres carres per garantir una resposta més àgil davant d'incidents i problemàtiques”.

En la seva intervenció, Arnau Martí, representant de VECP, va defensar un pressupost enfocat en el reforç de les polítiques socials, especialment en matèria d’habitatge, amb l’objectiu de “promoure sòl per construir-hi habitatge públic”. Entre les propostes concretes, Martí va destacar la necessitat d’impulsar la reurbanització de la plaça Divina Pastora, “vinculada a un Pla de Barris que enforteixi la cohesió de la zona”. Un dels altres compromisos que va anunciar el regidor de VECP és l’ampliació de la xarxa d’escoles bressol al barri del Sucre “per cobrir la demanda creixent d’aquests serveis essencials per a les famílies”. Així també, una altra proposta significativa és la creació d’un complex esportiu “a la part sud de la ciutat, a la zona del Marratet”, per al qual ja s’ha previst l’estudi de viabilitat del projecte i el projecte executiu. A més, Martí va subratllar el compromís dels Comuns amb el teixit associatiu, anunciant l’augment de subvencions a les associacions de veïns, a les festes populars i iniciatives de barri i a les AFAs, amb la voluntat de “fomentar la participació ciutadana i dinamitzar la vida comunitària”.

ERC Vic no va votar a favor del pressupost, però va anunciar que, si hi ha un canvi en la manera de treballar del govern amb l'oposició, podrien replantejar el seu vot, segons la regidora Maria Balasch. En el cas de les ordenances fiscals, Balasch va expressar la seva satisfacció perquè “després de molts anys demanant-ho, s'ha implementat una tarifació social per a l'Escola de Música de Vic”. Va destacar que aquesta era una condició indispensable per votar a favor de les ordenances, reconeixent que “no són les nostres ordenances”, però que podien donar-hi suport. Balasch també va abordar l'augment del 14,5 % en les taxes de recollida de residus, assenyalant que, tot i ser polèmiques, són normatives europees que s'han de complir, i va insistir en la necessitat de treballar per reduir els residus.  

Pel que fa a la CUP Vic, va votar desfavorablement a l’aprovació del pressupost i de les ordenances fiscals. El regidor Quim Soler va explicar que des del partit no donaven suport al pressupost “perquè és continuista i no incorpora les nostres propostes”, tot esmentant que “si hi hagués més voluntat política, es podrien invertir més diners”, sobretot pel que fa a “l’emergència social de l’habitatge” o la “creació d’una quarta escola bressol perquè hi ha gent de Vic que no es pot matricular a aquestes escoles”. Una de les incorporacions al pressupost a iniciativa de la CUP són les subvencions nominatives (amb un import de 30.000 euros), mentre que, en paraules de la regidora Homs, “hem afegit 50.000 euros a la partida destinada a la millora dels carrils bici gràcies a la CUP”. Quant a les ordenances fiscals, la regidora de la CUP Vic, Carla Dinarès, va explicar que hi votaven en contra “perquè volem que la taxa de residus sigui justa”, ja que “ara mateix tots els habitatges paguen el mateix, i no per la quantitat de residus que es generen”.

 

Vic s’adhereix al Pla feminista de la comarca

El Ple va aprovar per unanimitat l’adhesió al Pla feminista de la comarca d'Osona i el Lluçanès. La regidora d’Igualtat, Anna Alemany, va qualificar-lo com “un instrument per treballar les polítiques d’igualtat de gènere” i va exposar els objectius principals a través de cinc eixos estratègics: “compromís i transversalitat (1), economia feminista (2), diversitat (3), participació, apoderament i impuls (4), i vides lliures de violències masclistes”.

Des de la CUP Vic, Susanna Vives va demanar “que es faci un seguiment del grau de compliment d’aquest pla”, mentre que Débora Villena, del PSC Vic, va considerar que l’adhesió al pla “és un compromís ferm cap a la construcció d’una comarca més justa i equitativa”. Marta Riera, de SOMI, va considerar el pla “vital per al treball feminista” i va afegir “que la mirada feminista requereix un procés de presa de consciència”; Arnau Martí, de VECP, va considerar que el pla “és important perquè integra dues mirades: de gènere i de LGBTI+”.

 

Els grups polítics donen suport a la logística del partit entre la UE Vic i l’Atlètic de Madrid

Es va dur a terme una ratificació del decret d’aprovació de modificació de crèdit del pressupost 2024 per tal “de poder acollir una jornada històrica de futbol a la ciutat”, en paraules del regidor d’Activitat Física i Esports, Eduard Comerma, i en relació amb el partit de futbol masculí de la Copa del Rei entre la UE Vic i l’Atlètic de Madrid, de 31 d’octubre. Concretament, aquesta modificació, aprovada per unanimitat, és de 80.000 euros que estan destinats a cobrir la instal·lació de grades supletòries a l’Estadi Hipòlit Planàs amb l’objectiu d’ampliar la capacitat d’aforament.

El regidor Comerma va explicar al plenari els antecedents en relació aquesta fita: “la UE Vic va exposar les necessitats d’aquest partit al consistori [...], si volíem que arribés a més gent de la comarca i, per tant, augmentar la logística del partit, el club no podia assumir-ho de forma solitària”. El regidor va explicar que s’havia consensuat amb les forces polítiques, a qui va fer públic el seu agraïment, per tal d’ajudar a la UE Vic “amb aquesta  subvenció per afrontar les despeses de les grades supletòries”. Comerma va remarcar que “la ciutat i el nom de Vic tindrà un impacte gran, i per això fem aquest esforç econòmic”.

Un altre dels punts que va passar per Ple i que, paral·lelament, tenia incidència en la seguretat del partit, és l’aprovació per unanimitat de la homologació del Pla d’Autoprotecció del camp de futbol Hipòlit Planàs. La regidora de Protecció Civil, Elisenda Carrera, va esmentar algunes de les actualitzacions realitzades en el pla, com “l’actualització de càrrecs, l’aforament de persones, o la revisió de les mesures d’avaluació d’unes escales situades arran de gespa” en relació amb el compliment de seguretat en cas d’emergència.

 

S’estimen les al·legacions pel que fa al pla de restauració dels rius Méder i Gurri

Es van estimar parcialment les al·legacions presentades en relació amb el Pla Director Estratègic de Restauració dels rius Méder i Gurri al nucli urbà de Vic i es va aprovar definitivament aquest pla amb els vots favorables de totes els partits, excepte la CUP Vic, que va abstenir-se. La regidora d’Urbanisme, Ester Coma, es va referir al procés de participació per part de grups motors i entitats pel que fa a l’ús del riu, “ja que el projecte era tancat i sobretot volíem que les persones opinessin sobre l’ús que es faria del riu”.

La regidora de la CUP Vic, Susanna Vives, va explicar que el seu grup s’abstenia perquè “el projecte de restauració fluvial retalla l’import inicial” i consideraven que “si calia retallar, que fos en benefici de la restauració fluvial”.

 

Precs i preguntes

La CUP Vic, en relació amb el partit de futbol entre la UE Vic i l’Atlétic de Madrid, va considerar que els regidors “tenien privilegis perquè podien disposar d’entrades pel partit”, en paraules de Carla Dinarès. L’alcalde, Albert Castells, va aclarir que “els regidors són convidats per la UE Vic, no pel consistori” i va afegir que “representar la ciutat de Vic és un honor, no un privilegi”.

Marta Riera, de SOMI, va preguntar si l’ajuntament tenia establert el nombre de places a la zona taronja que es preveu a la “part alta de la zona de l’Era d’en Sellés per regular l’aparcament al Tanatori”. El regidor de Mobilitat, Guillem Membrives, va explicar que “es reservaran 60 places de 217 disponibles” i que, actualment, “estem en fase de comprar el parquímetre i instal·lar-lo”. Va explicar també el funcionament d’aquest estacionament, ja que “tot i ser gratuït, caldrà agafar un tiquet taronja perquè el temps està limitat”.