S’inaugura la 19a edició de la Universitat d’Estiu, la primera organitzada conjuntament amb Manresa

Enguany va rebre homenatge la Fundació Privada Esteve Duran de Seva

Ahir dimecres va tenir lloc a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, l’acte acadèmic d’inauguració de la 19a edició de la Universitat d’Estiu, organitzada per primer cop, conjuntament amb la Fundació Universtiària de Bages. Presidida pel regidor de Ciutat del Coneixement, Dr. Josep Arimany, l’acte va comptar  amb la presència del Rector de la Universitat de Vic i del regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa, Jordi Llobet.

Com és habitual en aquest acte, la Universitat d’Estiu va voler retre homenatge a la trajectòria d’una de les institucions emblemàtiques del territori, que enguany va recaure en la Fundació Privada Observatori Esteve Duran de Seva. L’encomi, a càrrec del professor Josep Ayats, de l’Escola Politècnica Superior, va destacar la important tasca científica i divulgativa que ha tingut aquesta institució, que malgrat estar allunyada dels grans centres de coneixement no ha deixat mai de fer recerca de primer nivell i de fer grans aportacions a l’astronomia. Per la seva banda, Anna M. Duran, presidenta de la Fundació, va manifestar el seu agraïment per aquest reconeixement i la voluntat de seguir amb l’objectiu de continuar fent recerca i divulgació.

Segons va explicat Joan Masnou, vicerector de Relacions Internacionals i Formació Contínua, l’edició d’enguany de la Universitat d’Estiu ofereix una sèrie de novetats importants: en primer lloc, i arran de la federació de la Fundació Universitària Balmes i la Fundació Universitària del Bages  la Universitat d’Estiu s’ha organitzat de forma conjunta amb l’objectiu d’esdevenir el motor educatiu i cultural de la Catalunya Central. En segon lloc, s’ofereix per primera vegada una oferta per a tècnics en formació professional a Vic, a Olot i a Manresa a través de Teknós, Kreas i la FUB Manresa. I en tercer lloc, la inauguració d’activitats del projecte anomenat Horitzó Àsia, liderat per la UVic-UCC, Ajuntament de Vic, Creacció i Nits de Cinema Oriental, que respon a la coincidència d’interessos entre les parts per potenciar estratègies integrades en relació a l'Àsia.

 

Al costat de tot això la Universitat d’Estiu presenta un any més una oferta formativa i d’activitats culturals prou diversa, àmplia i atractiva. Programa cursos d’extensió universitària, jornades professionals i escoles d’estiu en les àrees de salut, benestar i qualitat de vida, tecnologia, territori i medi ambient, empresa i comunicació, educació, esport i societat, llengües, traducció i cultura, i disseny que configuren programes reconeguts i de qualitat per a tots els públics. A més ofereix cursos d’idiomes a Vic, Barcelona i Manresa i una quinzena d’activitats culturals.

També, aquest any es compta amb la quarta edició de la Junior University, íntegrament en anglès, dirigit a estudiants de batxillerat i  cicles formatius de grau superior, del 30 de juny a l’11 de juliol. Aquest any sobresurt la col·laboració del periodista Antoni Bassas i, per segon any consecutiu, la de Taylor Bingle, professor d’Estudis Americans i Economia a Punahou de Honolulu.

 

L’extensió territorial on s’implanten les activitats respon a la voluntat d’acostar la Universitat d’Estiu a diferents localitats, trobar marcs adients per a la col·laboració estreta amb entitats i associacions representatives del territori i poder, alhora, facilitar als ciutadans l’accés a una formació contínua de qualitat. Les activitats d’enguany es fan a: Avinyó, Barcelona, El Lluçanès, El Moianès, Granollers, Igualada, Les Masies de Roda, Manresa, Monestir de Montserrat, Olot, Ripoll, Roda de Ter, Santa Eulàlia de Puigoriol, Toses i Vic. 

L’any passat més de 900 persones van assistir a alguna de les activitats realitzades a 14 poblacions d’arreu del territori. Un 64% dels assistents va ser major de 30 anys i un  71% foren dones amb un perfil més professionalitzat. Els participants de l'edició de l'any passat van destacar, amb la nota de 8,5, la qualitat dels seus continguts, i amb un 9,1 la qualitat del professorat.

El Rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, va  declarar, manifestat-se a l'ampliació territorial amb Manresa que "les sinergies que entre tots potenciem, ens potencien, i permeten serveis universitaris i culturals de primera magnitud en el nostres radis territorials d'influència. Ripoll, Vic, Manresa i Granollers irradien a tot Catalunya la seva Universitat d'Estiu". En aquest sentit, Jordi Llobet, regidor d’Universitats de l’Ajuntament de Manresa, va manifestar que malgrat es pot considerar un èxit l’organització conjunta d’activitats acadèmiques “podrem parlar d’èxit veritable quan aquesta col.laboració sigui una normalitat”.

Per últim , Josep Arimany va cloure l’acte recordant el passat universitari de la ciutat de Vic i assenyalant les principals fites aconseguides durant aquest curs que ara s’acaba, entre les quals n’hi ha una d’històrica, com és la federació de la UVic amb la FUB Manresa.

Consulta el programa: http://www.uvic.cat/formacio-continua/ca/universitat-estiu