S’inaugura la primera edició de la Jornada de Portes Obertes als Centres de Culte de Vic
Una vintena de comunitats i entitats religioses participen a les jornades promogudes per l’Ajuntament de Vic
Una norantena de persones va assistir a l’acte que va tenir lloc a la Sala Joan Anglada de L’Atlàntida. L’alcaldessa de la ciutat, Anna Erra, va presidir l’esdevenimentque va comptar amb una primera intervenció d’Enric Vendrell, director de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. Vendrell, va felicitar al consistori per la iniciativa i va recordar la seva darrera visita a Vic l’any 2016. Fruit d'aquella trobada amb l’equip de govern, es van començar a definir les línies estratègiques vinculades al treball en diversitat religiosa a la ciutat que avui s’està duent a terme.
L’alcaldessa va detallar que l’esdeveniment s’emmarca en la voluntat política de treballar amb la diversitat i per a la diversitat religiosa a la ciutat. El treball amb les entitats religioses és un repte i una oportunitat de ciutat, perquè permet generar espais de trobada i diàleg entre la ciutadania. A més, accions com la d’aquest cap de setmana, permeten conèixer la diversitat religiosa de la ciutat de primera mà. Va fer èmfasi en que “la diversitat religiosa ja no és motiu de descoberta sinó de convivència. És coresponsabilitat de tots. Cal contactar, apropar-nos de manera vertadera a les confessions religioses de Vic. Si fem això com a ciutat, farem un pas de gegant”.
Sor Lucía Caram, monja dominica directora de la Fundació Rosa Oriol de Manresa, va parlar sobre la importància de la diversitat i la fe religiosa a la nostra societat com a motor de solidaritat i altruisme als municipis. Fent referència a la seva experiència a la ciutat veïna de Manresa, va explicar la “necessitat de fomentar el diàleg interreligiós com a espai de trobada de les diferents confessions religioses existents a la nostra societat, molt rica i diversa en aquesta matèria”.
Finalment, el sociòleg Jordi Puig i Martín, expert en diversitat religiosa, va ser l’encarregat de fer la darrera intervenció amb una conferència entorn del valor de la diversitat religiosa en l’àmbit local sota el títol de “La diversitat religiosa a la ciutat, cohesió social al barri”. A la primera part, Puig i Martín ha exposat el canvi de paradigma entorn la visió de la religió per part de l’administració i la ciutadania: “la diversitat religiosa és un fet i obviar-la, pot esdevenir un error. Hem de deixar de veure la religió i la diversitat religiosa com un problema. És una eina que ens serveix per treballar aspectes de cohesió social en l’àmbit comunitari”. A la segona part del discurs, va exposar una relació d’exemples de cohesió social a la ciutat d’Olot, d’on és assessor del Grup de Diàleg Interreligiós de la ciutat.
Els actes de la jornada de portes obertes als centres de culte de la ciutat de Vic continuen aquest divendres, 17 de novembre, amb la celebració d’un acte interreligiós que tindrà lloc a L’Orfeó i on hi intervindran set de les comunitats que participen a la jornada: Centre Cultural Islàmic de Vic, Gurudwara Guru Teg Bahadur, Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días, Església Adventista de Vic, Iglesia Pentecostal Unida en Europa, el centre budista Karma Txöpel i el Bisbat de Vic.
Però, sens dubte, el plat fort serà el dissabte 18 i el diumenge 19 de novembre, quan les comunitats religioses participants obriran les portes dels seus centres de culte i, durant dues hores, hi oferiran alguna activitat. Entre d’altres, hi haurà mostres de la pregària habitual, tastets de música i dansa i visites guiades al centre. Per a l’ocasió, l’Àrea de Ciutadania de l’Ajuntament de Vic ha publicat un tríptic que recull la programació del cap de setmana, així com un mapa de la ciutat per a poder localitzar les comunitats i entitats participants.
Participen de la jornada les entitats i confessions religioses: African Muslims Cultural, Bisbat de Vic, Centre Cultural Islàmic de Vic, Christian Worship Center, Comunitat Musulmana de Vic, Consejo de los Cristianos de Ghana, Església Adventista de Vic, Església Bethel, Església evangèlica xinesa, Gurudwara Guru Teg Bahadur, Iglesia de Jesucristo de los Santos de los Últimos Días, Iglesia Pentecostal Unida en Europa, centre budista Karma Txöpel, Misión Evangélica Internacional “Un nuevo día” i Testimonis de Jehovà.