S’organitzen diverses accions al voltant del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones

Amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, que tindrà lloc el proper 25 de novembre, l’oficina del VicDones-SIAD Osona, de l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona, ha coordinat un programa d’activitats adreçat a tota la ciutadania.

Imatge del cartell d’enguany.
Imatge del cartell d’enguany

Com cada any i amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, que tindrà lloc el proper 25 de novembre, l’oficina del VicDones-SIAD Osona, de  l’Ajuntament de Vic i el Consell Comarcal d’Osona, ha coordinat un programa d’activitats adreçat a tota la ciutadania. Les activitats s’organitzen des de les entitats i associacions del territori, així com des de la mateixa oficina.

 

L’objectiu de l’oficina del VicDones-SIAD Osona és consolidar les intervencions per erradicar la violència masclista en totes les seves manifestacions, tant des de la intervenció integral com des del reforç de l’estructura i del model de prevenció i atenció a través d’estratègies de sensibilització ciutadana, entre d’altres. La violència masclista està profundament arrelada a les estructures socials i si no s’hi incideix, la violència no desapareixerà.

 

Com en els darrers anys la imatge del programa és la que ha sorgit guanyadora del concurs de cartells per a la no violència masclista i es podrà veure en molts dels municipis de la comarca. L’autora de la imatge és  Mariona Conde Labraña  resident a Taradell.

Les activitats recollides en el programa són diverses: xerrades, tallers, exposicions, actes simbòlics per conscienciar la ciutadania, etc. Actes que ens apropen a una reflexió i coneixement de la problemàtica social, en sentit ampli, i l’arrel del concepte de violència masclista.

 

De la programació d’enguany en destaca l’activitat Diàleg Obert sobre la situació de les dones a la comarca a càrrec d’una professional de l’Oficina VicDones SIAD Osona i d’Osona Acció Social, a l’Esplai de Cantonigròs, el 15 de novembre.

En relació amb les múltiples violències que pateixen les dones i mentre no desapareguin, s’ha programat un taller d’autodefensa feminista diumenge, 2 de desembre al Centre Cívic Can Pau Raba, a càrrec Mireia Muñoz Miquel, professora d’autodefensa per dones, educadora social i especialista en arts marcials i esports de contacte, les places del qual estan exhaurides. I el 15 de novembre, per saber com afecten les violències masclistes, hi haurà la xerrada “La violència masclista. Efectes en l’estat emocional de les dones: detecció, suport psicològic i prevenció”, a càrrec de Gemma Cánovas Sau, psicòloga clínica-psicoterapeuta, especialitzada en psicologia de les dones, servei d’atenció psicològic de l’ICD-Fundació Salut i Comunitat. Una activitat inclosa també en el programa d’Osonament en motiu del Dia Mundial de la Salut mental.

Com cada any les col·laboracions amb les diferents entitats i agents del territori completen el programa d’activitats. Es farà un el taller de reflexió “Projecte Veus: Ferides”, a càrrec de l’associació teatral Mousiké, amb el suport de Diputació de Barcelona, que es farà a  l’Institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter.

També mirant a les violències en les rutes migratòries, Creu Roja d’Osona ha programat el 23 de novembre la taula rodona“Rutes migratòries: l’acció internacional de la Creu Roja amb perspectiva de gènere”, a càrrec de Bárbara Díaz Santis (cap de projectes de cooperació internacional de la Creu Roja a Catalunya) i Alexandra Gabarró Cistaré (tècnica de projectes de cooperació internacional, Drets Humans i DIH de la Creu Roja a Catalunya).

El CAP del Remei, acull l’exposició “Dones supervivents”, cedida per l’associació Hèlia Dones a l’Institut Català de les Dones que visualitza els processos de recuperació de dones supervivents de les violències masclistes. Dones que han deixat de ser víctimes que han decidit trencar el silenci.

Les biblioteques de la comarca faran un recull de llibres que versen sobre les violències masclistes i les diverses lluites de les dones per eradicar-les. I el centre de Formació d’Adults del Montseny, l’EAP Osona i el Casal Claret, realitzaran activitats de sensibilització i reflexió.  

El programa intenta sumar les veus i accions dutes a terme no només al voltant d’aquesta data, sinó al llarg de l’any, i que són el resultat del treball d’entitats i agents del territori  que diuen PROU violències masclistes!

S’han mencionat algunes de les accions però n’hi ha més, les podeu consultar a la programació adjunta