Sabater, Camps, Arimany i Soldevila en la presentació

Salut preveu fer, entre avui i divendres, unes 1.200 proves PCR al barri del Remei de Vic

Es demana la màxima participació de la ciutadania i durant aquests dies es decidirà si s’amplia la franja d’edats o els col·lectius als quals es fa el cribratge massiu per detectar casos asimptomàtics de Covid-19

El Departament de Salut, en col·laboració amb les entitats sanitàries del territori -l’EAP Vic Sud, l’EAP Vic Nord, l’HUV- la Creu Roja, la Guàrdia Urbana i Protecció Civil, preveu poder fer en tres dies, entre avui dimecres i aquest divendres 28 d’agost, unes 1.200 proves PCR (400 diàries) per detectar casos asimptomàtics de Covid-19 entre els veïns i les veïnes del barri del Remei de Vic i tallar possibles cadenes de transmissió de la malaltia. Les proves es fan a l’Espai Comunitari del Passeig de la Generalitat 33, a persones d’entre 15 i 45 anys residents al barri, però no es descarta, si aquests dies s’aconsegueix un alt índex de participació, decidir allargar-ho algun dia més, ampliar-ho a altres franges d’edat, a altres col·lectius com ara persones que treballin al barri o, fins i tot, a altres barris de la ciutat.

 

Aquest matí s’ha presentat als mitjans de comunicació el procés de cribratge massiu del Departament de Salut, amb la participació de la responsable de CatSalut a la regió sanitària Catalunya Central, Teresa Sabater, la delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Alba Camps, i l’alcalde accidental de Vic, Josep Arimany, acompanyat pel regidor del Barri del Remei, Josep Ramon Soldevila.

 

Sabater ha explicat que el motiu d’haver escollit el barri del Remei és perquè “vam començar a veure un increment de casos, amb les dades epidemiològiques a la mà i, encara que fèiem un seguiment, no acabàvem de controlar-ho”. “En aquest barri el problema era que no podíem fer el cas índex, no podíem acotar d’on venien els contagis, i per això es va intentar fer una actuació més intensiva per tallar la transmissió”. El cas índex és el primer pacient identificat (també anomenat pacient zero). Segons ella, entre l’1 i el 20 d’agost a l’ABS Vic Nord es van detectar 39 casos positius de Covid-19 i a l’ABS Vic Sud, 83 (en total 122) “i, a més a més, en gent jove”.

 

La responsable de CatSalut a la regió sanitària Catalunya Central ha explicat que durant la primera hora d’avui dimecres ja s’havien fet una vuitantena de proves PCR, però igualment insistia “perquè tothom que estigui en aquest target de població entre 15 i 45 anys vingui; ens interessa la màxima participació possible”. Tot i que calculen que amb 1.200 mostres “tindríem informació suficient per tallar la cadena de transmissió dels casos”, si el cribratge massiu fos un èxit “ho allargaríem”. Des de que es van començar a fer tests a les àrees d’atenció primària fins a la setmana passada, a l’ABS Vic Sud ja s’han fet uns 1.400 testos.

 

Camps ha destacat que el cribratge massiu s’està fent “per descobrir persones asimptomàtiques que tenen la capacitat de contagiar el virus; volem una foto actual de la situació”. La delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central ha recordat, però, que “si surt un PCR negatiu no vol dir que demà no sigui positiu”, motiu per al qual es demana a tothom extremar la precaució.

 

Per la seva part, Arimany ha remarcat que el procés de cribratge massiu ha estat fruit de la col·laboració entre l’Ajuntament de Vic, el Consell Comarcal d’Osona i els Centres d’Atenció Primària de la ciutat. L’alcalde accidental de Vic ha fet una crida a la responsabilitat de tothom: “Demano a tots els veïns i veïnes del Remei que es vinguin a fer el test, perquè és una forma de contactar amb persones asimptomàtiques que, a la vegada, poden contagiar a gent més gran”. Arimany ha subratllat també que l’Ajuntament de Vic segueix en tot moment i des de l’inici de la pandèmia els criteris de salut pública i col·labora amb els serveis de vigilància epidemiològica, en aquest cas posant a la seva disposició tant el local on es fan les proves PCR com tots els mitjans necessaris.

 

 

Horari i resultat de les proves PCR

 

El punt de recollida de les mostres, a l’Espai Comunitari, està obert els dies 26, 27 i 28 d’agost, de 2/4 de 9 del matí a la 1 del migdia i de 3 de la tarda a 8 del vespre. En aquesta instal·lació es recullen mostres per fer una PCR a tots els veïns i les veïnes que hi acudeixen voluntàriament, que són residents al barri del Remei, que tenen entre 15 i 45 anys, que són asimptomàtics i que no s’han fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.

 

La prova és gratuïta i per realitzar-la caldrà facilitar noms i cognoms, adreça, telèfon de contacte i, si se’n disposa, presentar la Targeta Sanitària Individual (TSI). Els serveis de salut només es posaran en contacte via telefònica amb les persones que donin positiu a la prova PCR. En aquest cas, cal fer una quarantena de quinze dies i es fa un estudi als seus contactes directes. Aquests últims també s’han d’aïllar i al cap d’uns dies se’ls fa la prova per tallar possibles cadenes de transmissió de Covid-19.

 

Les persones que aquesta setmana es facin la prova PCR, si en dos o tres dies no reben cap trucada significa que el resultat ha sigut negatiu. De totes maneres, si algú està interessat en consultar el resultat del seu test en 24/72 hores pot fer-ho donant-se d’alta a La Meva Salut (lamevasalut.gencat.cat/alta). Si no es disposa d’aquest accés telemàtic, al seu CAP poden obtenir la informació.